VFU & working moms
Guuud vilken härlig respons på mitt förra inlägg, tack så mycket för att ni också delade med er!
Förlåt förresten att jag tagit förgivet att ni vet vad VFU betyder, såklart att alla här inne inte är eller ska bli lärare. VFU står för verksamhetsförlagd utbildning och det är den praktiska delen av lärarprogrammet när man är ute på skolor och askulterar och undervisar. Får oss som redan arbetar som lärare är denna del ALLTID extra jobbig, för det är så stressigt att komma in i någon annans planering, anpassa sig osv och sedan bli examinerad vid ett enda tillfälle och få betyg på det. Men nu kör vi - sista VFU:n då!!. Det är kul att få äta skolmat igen, denna gång smakar den ljuvligt ... kan ha att göra med att jag får äta i lugn och RO för första gången på över 2 månader hahah. 
Men alltså, jag har känt mig heeeelt mörbultad de två senaste dagarna när jag kommit hem. Så trött att jag inte orkat leka med barnen när jag kommit hem till skillnad från i måndags och tisdags. Huuuur orkar man jobba när man har tre barn?? Jag har redan sagt till mitt jobb att jag bara kommer tillbaka 75% i vår inshaa allah, och det är bara för att jag måste jobba då min make har sin sista termin då, annars hade jag gärna velat vila och vara hemma med Adam hela våren. Men men Allahmdulillah för allt. Jag hoppas jag blir piggare snart och det egentligen bara är en chock för min kropp typ. Ni som jobbar och har barn, hur mycket jobbar ni och vad jobbar ni med? 
#1 - Amanda

Jag jobbar som AT-läkare och har ett barn på 2,5 år alhamdulillah och snart en till in shaa Allah. Har varit supertufft för det senaste året har jag jobbat heltid och dag, kväll, natt, helg med hög belastning. Det positiva är att tiden på fsk har kunnat kortas ner och jag har varit ledig mitt i veckan ibland. Nu sista månaderna innan förlossning är det heltid med ”kontorstider”. Målet är att inte jobba mer än 80% efter att min AT (allmäntjänstgöring) är klar in shaa Allah :)

Svar: De enda jag tänkte på under hela din kommentar va ”omg en läkare läser min blogg” och det är en syster också!!! Allahummabarik tuuuusen gånger om på dig älskade syster och må Allah underlätta din förlossning och ge er ett friskt och rättfärdigt barn
rgc.nu

#2 - Maria LQ

Jag är för närvarande föräldraledig med en 7v bebis och har en snart 4åring. Jag jobbar inte ännu men jag planerar redan för att gå ner i tid och inte jobba 100% när jag går tillbaka. Jag tänker vara partiellt föräldraledig som det heter och jobba 75% för att ha mer tid med barnen i och med att dem är två men främst faktiskt för min hälsa! Jag arbetar som socialsekreterare och innan jag gick på semester/föräldraledighet så blev jag faktisiskt sjukskriven på grund av utbrändhet (personalbrist + hög arbetsbelastning + omorganisation).

Jag beundrar verkligen dem som kan bolla heltidsarbete och barn! Ni ör otroligt grymma!

Även de som går ner i arbetstid eller som helt enkelt inte arbetar för att prioritera annat som också får er att må bra är så himla grymma!

Min dröm är att hitta ett arbete som inte känns som ett arbete men just nu jobbar jag endast för inkomsten och för att känna mig ner delaktig i samhället. Sedan är jag girig och vill ha allt - ett jobb jag trivs med och en massa tid med barnen! :p livet är för kort dock och för mig så måste jag nog prioritera lite haha

Svar: Åh jag tror läraryrket kanske är något för dig, det känns som man får allt från båda världarna, speciellt om man jobbar deltid tex. Har man ferietjänst så är du ju betalledighet alla loven med barnen och det är verkligen skönt. Men utöver det så känns läraryrket så givande när man själv är förälder tycker jag. Du får en insyn till ditt eget barns vardag som du annars inte skulle kunna få när dem är i skolåldern. Man vet va som händer på ett annat sätt, så nära och dessutom får man vara med och fotar generationer fram över. Riktigt hederligt yrke <3 Och du som socialsekreterare och har jobbat med människor tror jag skulle passa som handen i handsken.
rgc.nu

#3 - Umm Z

Ma shaa Allah roligt med fler läkarsystrar, 😁Jobbar också som AT-läkare kontorstider nu men snart oregelbundna tider.Har Alhamdullilah en dotter som är 5 år, är ensamstående och upplever allt under de senaste åren som ansträngande men Alhamdullilah. Är klar med min tjänstgöring under nästa år inshaAllah och då är planen att jobba max 60 % om ens det. 3 dagar i veckan är vad jag tror att jag orkar med. Är inte ens 30 men walahi vissa dagar känner jag min som 90. Även fast jag "bara" har ett barn orkar jag vissa dagar knappt att stå på benen men vad ska man göra, Alhamdullilah för allt.

Svar: Allahmummabarik, en till?!! såå cool! Min bror är i sitt sista år innan AT och de är därför jag blir såhär lyrisk, han är typ min största förebild haha, det är liksom inte för själva yrket själv utan mer stoltheten över honom som gör mig stolt över er andra blivande läkare med hehe <3 och sen att det är muslimska systrar - wow !! Grym du är som fixar detta som ensamstående dessutom, må allah ge dig all lycka och framgång habibah, grymma är ni!!
rgc.nu

#4 - Evelina

Jag jobbar som doktorand i Engelska (såg att du är/ska bli engelsklärare, grattis!) och har tre barn. Mina barn är dock lite äldre än dina då de är 11, 8 och 6 år. Jobbar heltid, men jobbar mycket hemifrån då vi får göra det. Detta gör att mina barn inte behöver gå lika långa dagar på fritids (och tidigare på förskola). Så, det fungerar av den anledningen. Det är tufft att jobba när man har barn, särskilt när de har flera olika fritidsaktiviteter och läxläsning som ska hinnas med. MEN man vänjer sig. Må Allah underlätta för dig!

Svar: Ahhh jag hade en dröm om att doktorera i engelska en dag.. men har nog lagt den drömmen på hyllan för gott. Juste känns det som det iaf. vilket område har du doktorerat i ? Lingvistik eller litteratur? Omg tell me more! Ja det stämmer, engelska och sav lärare är/ska ja bli inshah allah. Hade gärna velat forska inom sociolingvistik någon gång i livet för jag tycker det är sååå intressant med människor och språk ur olika samhällskontext.
rgc.nu

#5 - Elisabeth

Jag jobbar 80% som ekonom, gått ner i tid för att barnen ska få kortare dagar på förskolan och det känns ju skönt att kunna gå hem före alla andra. Nackdelen är ju att man får kortare tid att i princip sköta ett heltidsjobb. Men snart kommer nästa föräldraledighet, inshallah, så ska jag vara hemma ett år och ta det lugnt. Tycker man blir extra stresskänslig som gravid, får förvärkar av minsta lilla typ! Men samtidigt är det ju väldigt skönt att vara på jobbet och "bara vara vuxen", det är en annan typ av vila jämfört att vara "mamma-ledig" som visserligen innebär ingen jobbstress och inga tidiga morgnar på förskolan, men desta mer arbete i hemmet.

Svar: Alltså de är de som är lite tråkigt känner jag att de kommer komma perioder under arbetsåret där man i princip jobbar heltid men får betalt för mindre :/ men kher inshaa Allah
rgc.nu

#6 - Amanda

Haha, jag har läst din blogg läääänge och den var ett starkt stöd när jag konverterade till islam 2012 :) Ameen till din fina duaa! Och Umm Z, stort lycka till med resterande AT!

Svar: Guuud va glad jag blir av att höra det habibah ❤️❤️må Allah underlätta allt för er alla :)
rgc.nu

#7 - M

Salaam aleykom habibah... du är väldigt stark som kämpar på med studier, jobb o barn allahomma baarik! Må Allah underlätta för dig o ge dig framgång, ameen.
Jag jobbar 75%, som sjuksköterska på vårdcentral. Hade inte fixat att jobba mer just nu som ensamstående när barnen är små. Jobbar fler men kortare dagar och har en ledig dag varannan vecka. Är supernöjd med det alhamdolillah. Men är också mörbultad ganska ofta i slutet av dagen 😅😴

Svar: Åh du är en riktig hjälpte habibati!! Må Allah ge dig enbart det goda i detta liv och nästa ❤️❤️❤️
rgc.nu

#8 - Mommy

Jag har en dotter på snart 2år men har valt att arbeta 75%. Det är bättre än att arbeta heltid men man blir ändå slit mot slutet av dagen att man knappt orkar göra nått resan kl.15! Alhamdulilah för allt. Att kunna tillbringa fler timmar med dottern uppskattas verkligen samtidigt som jag kan arbeta och komma igång med rutinerna igen! Meen jag saknar henne som fan när jag är borta och uppskattar varenda sekund vi är tillsammans nu. Alhamdulilah inShaAllah allt går väl för dig, det tar tid att komma in i rutinerna men det kommer bli bra inShaAllah ❤

Svar: Må Allah ge dig framgång älskade! Ja alltså 75% är också så slitsamt för mindre betalt dessutom. Inte lönsamt ekonomiskt i längden men man gör väl allt för lite mer tid med barnen om man ändå måste jobba liksom. ❤️❤️
rgc.nu

#9 - Umm Z

BarakAllah fiki habibah ja vi kämpar på😊.
BarakAllah fiki Amanda, det här med AT är en prövning. Minns att jag vickade norr om stan (sthlm) typ 2015/16 någon gång och nu låter jag som en galning haha men tror att jag sett dig på samma arbetsplats. Inte så vanligt med svenska konvertiter men hade själv ingen hijab på den tiden och hade precis konverterat så la märke till alla med hijab. Men det blir Alhamdulilah vanligare så det kan ha varit någon annan och minns inte exakt haha nu låter jag knäpp men världen är liten så man vet aldrig😂

#10 - E

Kul att du också funderat på att doktorera! Själv tycker jag att det är världens roligaste jobb och fungerar helt klart över förväntan även om man har barn. Jag är doktorand i engelsk språkvetenskap med inriktning mot lärande och forskar om andraspråksinlärning. Sociolingvistik är verkligen intressant och ett ämne jag också kan tänka mig att jobba med i framtiden.

Svar: Åh heregud så intressant allahummbarik! Älskar allt om andrspåksinlärning!!
rgc.nu

#11 - Anonym

All praktik på universitetsnivå heter VFU. Men personerna som.ubdrade kanske inte går på universitet/högskola eller läst en utbildning där man inte gör praktik. Eller så har de bara missat att det heter så. Men tänkte så att du vet att det gäller alla och inte bara lärare :)

Svar: ÄR DE SANT? 😂😂😂😂 det har till och emd jag missat!! För folk i min omgivning som går andra program fattar nada när ja säger Vfu
rgc.nu

#12 - H

Salam aleykum. Hade frågor angående omskärelse. Har du omskärt dina barn hos läkarhuset Odenplan ? Vad är dina erfarenheter och hur gammal var dina barn ? Tacksam för svar :)

Svar: Maila mig gumman på rgc.nu@hotmail.com
rgc.nu

#13 - narmin

Lycka till finaste, du är så duktig Allahumma barek <3
jag har inga barn men studerar till förskollärare nu, har precis börjat på SU så vi kanske ses där inshallah :D bästa valet jag har gjort efter två år som vikarie på förskolan, jätte skönt jobb om man tycker om att arbeta med barn <3

Svar: Åh fina duuu!! Lycka till med studierna habibti, må Allah ge dig framgång! Jag är tillbaka på skolan igen i november inshaa Allah så jag tror nog vi kommer ses mkt ❤️
rgc.nu

#14 - Hoda

Har precis börjat jobba heltid igen efter föräldraledigheten. Har en snart 4åring och en nyss fyllda ettåring som är hemma med min man som är föräldraledig i ett halvår. Det är tufft!! Har kontorstider 8-16.30 med flextid så det är ändå helt okej, men visst hinner man inte alls med mycket. Hem, laga mat, äta o lägga barnen för att sedan åka till gymmet. Känns onödigt att gå ner i tid nu när maken är hemma, men vi båda kommer att göra det när båda barnen är inskolade och hämta barnen 15.00 inshallah, vilket jag tycker att det är en lagom tid för att både hinna jobba klart samt hemmet. Däremot upplever jag att det ofta är mammorna som väljer att gå ner i tid, vilket såklart man skall välja själv i sin familj osv.. dock tycker jag att det är viktigt att tänka på sin Sgi o den framtida pensionen. Vi vet aldrig vad som händer i framtiden och det är viktigt att vi kvinnor kan stå på egna ben om det skulle behövas. Både för vår egna skull men även barnens :)

Svar: Jag har börjat tänka mkt så faktiskt också! Jag gick ju upp i tjänst när jag blev gravid just pga min sgi och nu skyddar jag den genom att studera. Men vi pratar mkt sånt hemma också och hur vi får de att bli bäst för båda i framtiden. Tycker dock precis som dj säger att i muslimska familjer så är det oftast kvinnan som ”offrar” sig ekonomiskt men tror det börjar vända nu i och med att systrar börjar utbilda sig nu
rgc.nu

#15 - Sanaa

Har precis kommit tillbaka till jobbet som förskollärare efter föräldraledighet. Jobbar 100% just nu för att jag måste men känner igen mig det du säger. Har två barn, 5 och 1 år, som jag knappt hinner eller orkar leka med när jag slutar!

Svar: Må Allah underlätta för dig! Ja har bestämt att denna vecka och nästa ska ja inte va så hård mot mig själv, dem behöver inte gå på lekland eller görq hundra saker efter förskolan. Vi satsar på helgerna tills jag återhämtat mig från chocken över att inte va ledig på heltid. Vi kollar film, läser sager och äter gott istället. De blir bra denna vecka <3
rgc.nu

#16 - Iman

Må Allah underlätta för dig! Jag har en 3åring och jobbar heltid som lärare. Har bra arbetstider och jobbar nära hemmet. Även om jag jobbar heltid kan jag hämta min son vid 15.30 de flesta dagar. Hade jag haft kontorstider eller längre sträcka till jobbet hade jag gått ner i tid för att hinna umgås med min familj. Jag hade inte klarat av att lämna honom på förskola 07-17 varje dag och bara få 2-3 timmar på kvällen.

För mig funkar det att träna ca 2,3 gånger i veckan och samla energi genom att försöka få frisk luft varje dag. Andas in och ut en stund.

Svar: Åh de är min önskan alltså!! att ha barnen på förskolan fram till 15.-15.30 bara (men dem kommer få börja tidigt tyvärr då mitt jobb ligger på andra sidan stan). Inshaa Allah kompenserar jag de genom att ge dem roliga eftermiddagar. Oavsett så blir de bra, kärleken räcker långa vägar. än så länge har barnen aldrig behövt gå till 17 men ja vet inte hur de ska gå om ja och maken någons behöver jobba heltid båda, då hand jobb har ännu senare dagar än mig. Det löser sig inshaa Allah .

Jaaaa åh Iman du påminde mig om träningen nu! Måste bööörja !!
rgc.nu

#17 - Z

Jag jobbar heltid men har möjlighet att börja tidigare på dagen och därmed sluta tidigare. Det har hjälpt något enormt särskilt då sonen inte behöver gå längre än 8-16 på förskolan. Däremot är man ju lika trött ändå 😂

Svar: Åh ja men de är ju det, tröttheten är nog värre än dem långa dagarna tror jag, de är därför jag vill sluta tidigt, så jag orkar göra roliga saker med barnen när man kanske hämtar vid 15 tex. Men aa man måste ju få de att gå runt också. Må Allah skänka oss alla lycka och framgång med våra familjesituationer hur dem än må vara.
rgc.nu