Att sömnträns barn
*varning för en lååång text, haha!*
Ok, eftersom detta var ett önskat nlägg så kommer det nu en kort sammanfattning om hur VI gjort när vi sömntränade ungarna. Jag är ingen expert i ämnet så reservation för annan tolkning finns.
Ni som följt med här sedan Selin föddes vet att hon var en sömnvägrare och ett kolikbarn. Hon sov ingentiiiiing hennes första 6 månader och fram tills ett år var det väldigt lite sammanhängande sömn under natten och knappt något under dagen. När hon blev 1 år hörde jag på öppnaförskolan om några som sömnträndade sina barn, så jag bestämde mig för att prova det med. Inte efter någon specifik metod utan jag körde bara. Jag bestämde mig för en tid, att börja natta vid 18.30 och räknade med att det kanske skulle ta en timme. Men icke. Den första perioden tog nattningen minst 2 timmar av gråt och kaos. Men jag gav inte upp, sjöng, pratade, vaggade och gjorde allt jag kunde för att få henne att förstå att det är sovdags. Efter några veckor bestämde jag mig för att försöka natta i vagnen och det funkade! Så varje kväll la ja henne i vagnen, hon skrek och grät medan jag läste en bok eller sjöng för henne och till slut somnade hon.
Eftersom hon inte ammade så fick hon flaska några gånger under natten men även där trappade jag ner till två, en under nattning och en under natten (om jag minns rätt!), jag bar sen in henne till hennes säng när jag skulle lägga mig. Det var tufft, mycket gråt och svett från bådas sidor, men vid 1,5 år satt det. Jag kämpade LÄNGE som ni hör - 6 månader. Det är därför det också är rekomenderat att börja sömnträna bebisar redan efter 3-6 månader. Vilket vi gjorde med Mousa. Det var guld! Men Mousa hade inte problem med varken kolik eller sömn efter 3 månader Allahummabarik, så det var lättare för honom att följa Selins rutiner, dock ammade jag ju han väldigt länge så han samsov med mig i ca 1,5 år. Men vi började natta 18.30 precis som Selin.
När Adam kom var han ganska lik sin coola storasyster. Livet var för spännande och han vägrade sova och ville gärna förgylla våra kvällar med sin skönsång. Eftersom de andra två blev störda av hans gråt så blev våra sömnrutiner ganska kaotiska under de första halvåret, speciellt för Mousa. Han hade svårt att sova för Adam grät och ville sova i vår säng igen, och om Selin vakande och såg att Mousa va borta kom hon också. Så alla sov med oss under första halvåret. När Adam blev 6 månader bestämde vi oss för att börja processen med honom också, och vi kämpar än idag. Han gråter i ca 30min ibland en timme, jag ammar och tröstar men är tydlig med att det är läggdags nu. Jag nattar han i vagnen och sen bär in honom till rummet när jag lägger mig.
För mig som sover ganska oroligt själv under nätterna och vaknar ganska ofta var det viktigt med struktur. Speciellt då min man jobbade natt första tiden som vi hade barn, och jobbar frortfarande natt under helgerna. Kort och gott är dessa mina tips: 
- Välj en ålder du vill börja, gärna så tidigt som möjligt då denna process KAN ta månader.
- Välj en tidpunkt du vill att barnet ska ha somnat och börja ca 30 min innan dess (kom ihåg att då barnet kommer ha svårt att somna i början kommer denna tid att fördröjas ca 1-2 timmar fram, men sakta krympa ner till din önskade tid). Börja exakt samma tid varje kväll. 
- Var konsekvent. Köp öronproppar om det behövs då det kommer bli en gråtig tid framöver. 
- Ha tålamod och ge inte upp. Prova dig fram! Egentligen är det rekomenderat att barnet ska ligga i sin egen säng men prova dig fram. Behöver ditt barn hålla hand, höra din röst elr kanske ligga i vagnen. Inget är rätt eller fel här, allt beror helt enkelt på ditt barn. Personligen vaggade jag aldrig Mousa eller Adam till sömns då jag tyckte det försvårade allt med Selin.
- Rutin, rutin, rutin. Skapa rutin kring läggning, kvällsbad, tandborstning och sedan läggdags. Då kör du på det varje kväll, eller kanske bad varann kväll. Bebisar/barn kanske inte verkar förstå, men det gör dem. 
- Korta ner dagsvilan, det är svårt för ett barn som sover 2 hela timmar på dagen att känna sig tillräckligt trött för att lägga sig vid 19 (även om undantag finns). Selin sover inget alls under dagen om hon inte är super trött (på semestern typ) och Mousa sover fortfarande en timme på dagen, så det går ju, men inte längre än 1 timme. 
Såååh, tror det var allt nu. Du ska helt enkelt kartlägga ditt barns sömnvanor och skapa rutin kring dem. Sen finns det barn som kan sova oroligt pga medisinska skäl, men det är såklart något helt annat. Ville bara försäkra mig om att mina tips var bra, så jag googlade och hittade detta! Waow, ganska stolt över att mina tips stämmer överens med lite av vad som står där. Dela gärna med er om hur ni gjort eller tänker kring detta!
#1 - AAguleed

Vilken bra inlägg!, min son blir ett år om tre dagar och jag tänkte att det är dags han får sova i hans säng hela nätterna nu. Han har samsovt med oss då det var lättare för mig på grund av amning. Dock är han bra på att sova i sitt säng i början av kvällen men mitt natten när han vill ammas sover han med mig.

Svar: Allahmdulillah hjärtat! Hoppas det går bra vad du än väljer och lycka till med förskolebeslutet (läste på din blogg hehe).
rgc.nu

#2 - Anonym

Min första tanke , guud vad tufft du har haft det. Bra kämpat 🌸🌸

Svar: Allhamdulillah för allt <33
rgc.nu

#3 - Habiba

Rutin är A och O! Jag hade ALDRIG KLARAT vår situation utan sömnträning. Började när de var 3 månader och det var det bästa som hänt oss alhamdulilah. Det bästa med att börja redanvid 3 månader är att de lär aig snabbare o blir ej lika attached o få sova med en. Men som di nämn är alla barn olika. Vissa är lättare att sömnträna än andra. Men oavsett så gååååår det att sömnträna och en av det viktigaste är att VI FÖRÄLDRAR också är REDO 110%. Vill man ej genomföra det är det kanske inte lämpligt att starta en krig Hahaha

Svar: Åh jag hoppades på att du skulle skriva !! Du inspirerade mig mkt till att börja tidigt ska du veta !;)
rgc.nu

#4 - Hafsa

Ju tidigare man börjar desto bättre. Min fick sova med mig i en månad i babynest sen i egen säng vid 3 månader hn är nu 4. Barn är väldigt smarta o min lilla älskar närhet så de som hjälpte var att va ute dagöigen minst en timme och vid åtta blev hen grinig då gav ja en flaska ersättning ibland amma ja tills sömnen drog in. Men så e alla barn olika men håller me rutiner e a och o.

Vid läggdags så viska ja o amma i mörkt rum oxo.

#5 - Niqabisten

Jag vet inte vad sömnträna är för nåt men jag hade samma rutin för alla på kvällarna . Kl 7 pyjamas och borsta tänderna sen dua, adhkar och somna till surat al baqara. Min yngsta är 5 och sover med mig fortforande. Jag känner att det funkar olika för alla med sova . För mig struntade jag i att träna bebis sova i egen säng jag ammade ju ändå i 1.5 år med alla tre så jag gjorde faktiskt det som var bekvämaste och bäst tryggast för alla och de sov alla med mig. Nu är de 2 äldsta snart 9 och 7 och de sover med mig på helgerna när min man jobbar natt för de gillar det då kollar vi på barnfilm läser godnatt saga om profeten eller sahabs, pratar om islam för de lär sig mest om det på kvällar än dagarna och dua, adhkar och fortforande sova till al baqara. Och egentligen borde jag sova när de sover men då har jag min egentid och är uppe alldeles för länge tyvärr

Svar: Det låter som du hittat en egen rutin som funkar super för er allahummbarik <3 Må allah bevara din lilla familj åt dig habibah <3
rgc.nu

#6 - Umm Lilo

Tack för ditt svar Rgc :) Jag såg det precis. Glömmer bort att jag frågar sake pga stress. Må Allah belöna dig!

Svar: Ingen fara habibah, jag är likadan själv :D
rgc.nu

#7 - Anonym

Allahumma barik. Vilka krigare! Må Allah belöna er Effort amin ya rabb!

Tänkte fråga, ifall man vill börja med en tre månaders, är det inte lite för tidigt att låta de gråta utan att ta upp dem? Utan Yani gråta sig tills sömns? För är lite orolig att på den fronten.

Och sen, lägger ni fortfarande alla 3 barnen i vagnen för att Somna o sen tar till sängen?

När Du ammade, vaknade barnen upp o ville nattamma flera ggr eller sov de hela natten då?

Svar: Jag tröstade och nattade om. Men dem gråter såklart mkt eller lite beroende på barnet själv. Man kan alltid prova men känner man att de tar emot i hjärtat kan man vänta ytterligare. Nej mousa och selin sover i sängen, bara Adam som nattad i vagn för tillfället och sen blir buren till sängen. Nattamningen brukar automatiskt vara olika i perioder från 1 år. Mindre eller mer beroende på typ. Nu med Adam kvälls och morgon ammar jag bara, liiite mitt under dagen också kanske.
rgc.nu

#8 - Tua

Det måste ha varit fruktansvärt jobbigt med ett kolikbarn. Men alltså... Syster det behöver inte bli gråt och skrik vid läggdags. Varför ska man tvinga barnet att sova en viss tid när det är så litet? Ett spädbarn som sover 2 ggr under dagen behöver inte lägga sig halv sju. De är ganska lika oss själva och behöver i alla fall 13- 14 timmars "dag". Man hör på barnet när de börjar gnälla. Lägger man barnet 18.30 ska barnet upp för dagen 4:30 på morgonen. Eller hade du själv velat sova kl halv sju?

En bebis behöver mycket sömn ja, men inte så mycket! Alla bebisar är också olika. Jag har sex syskon och en av dem ville bara sova runt 8 h under natten och nästan inget på dagen. Hon behöver idag ännu mindre sömn, mår bra på runt 6 h.

Min fyra månader gamla bebis kliver upp kl 9 på morgonen och sover för natten runt halv elva ibland ännu senare. Jag följer hans signaler och han får sova när han börjar bli gnällig (och jag vet att det är av trötthet inget annat). Jag tror inte på att skrika sig till sömns eller ens behöva skrika. Bebisar behöver närhet och kan inte bli bortskämda genom te.x samsovning. Det är naturligare för bebis att sova mera på dagen, flera och kortare stunder (eller längre) och inte ett stort sjok på natten. Bebisen somnar ju ofta vid maten.

Läs om kritik mot Wahlgrens sovmetod. Finns mycket ny forskning i ämnet.

Svar: Finns mkt forskning som säger att barn behöver 12h sömn med, och spädbarn sover ju mer än vad dem är vakna, egentligen. Så de beror på hut man ser det. Man berövar dem inte kärlek genom att sömnträna, tvärtom man skapar rutiner och ro för barnet, en trygghet speciellt för barn som kanske har adhd eller annat, vi snackar alltså inte bara spädbarn här. Man kan forska i ämnet ur olika synvinklar. Så vi får vara ense om att va oense här :)
rgc.nu