Mina lektioner

Då ni är många som antingen är lärare eller pluggar till lärare här tänkte jag skriva lite kort om hur jag tänker när jag planerar mina lektioner. Till att börja med utgår jag alltid från att eleverna ska vara med och tycka till (elevinflytande som är en del av läroplanen). Jag undervisar språk, så det är lättare att integrera elevernas intresse i undervisningen då det är samma kunskapskrav hela tiden (skriva/läsa/lyssna/tala), men det funkar egentligen i vilket ämne som helst. Eleverna är i dagsläget väldigt digitala av sig och är intresserade av sociala media (såklart) och då jobbar jag väldigt varierat inom det området. Men jag har alltid en grund i böckerna, för jag vill inte att dem ska tappa den delen.

Därför gör jag som så att om eleverna har engelska två gånger i veckan så är en lektion alltid knuten till läs och övningsboken, där vi har högläsning, jobbar med övningar, och tränar grammatik och ordkunskap och sedan har jag en ''fri'' lektion i veckan. Detta kan vara ett knutet till något projekt, ämne, eller tema. Det kan sträcka sig över enbart en lektion, eller flera. Oftast med hjälp av digitala verktyg utifrån elev intresset. Se på film, dokumentär, analysera och reflektera muntligt och skriftligt. Producera egna artiklar, filmer mm. Allt beroende på vad som är aktuellt i tiden och vad som händer runt omkring dem. Jag finner inspiration i det mesta. Vad jag skriver om på bloggen, vad jag läser om i andra bloggar, vad jag ser på tv eller hör eleverna prata om på rasterna = lektionsmaterial. Samma gäller när jag undervisar svenska. Ordkunskap är extremt viktigt och dagens ungdomar är extremt ordfattiga. Så jag kör old-school vokabulär test varje vecka och gör det lite som en tävling för eleverna att den som får högst kanske får bestämma filmen vi ska se, eller aktiviteten vi ska göra osv. Fångar in eleverna och ökar deras lust att lära sig, till slut tycker dem det är så kul att dem faktiskt mest vill lära sig ord för att fläsha med dem bland varandra. Minns när mina sjuor använde ord som förnäma och förtala i olika sammanhang på rasterna - gissa om jag var stolt!

Under min examinations lektion valde jag att fokusera på att jobba med skolans värdegrund och diskrimineringslagen. Jag specificerade mig på ämnet sexuella trakasserier, i allmänhet men också bland ungdomar på nätet. Vi såg ett socialt experiment, diskuterade manligt och kvinnligt i denna aspekt och sedan besvarade dem frågor. Var kan man mötas av detta vad bör man göra, vad säger lagen? Och under min förra vfu hade jag en lektion om strukturell rasism där vi såg ett kort klipp på svt med instuderingsfrågor till. Sådana lektioner brukar få eleverna att reflektera på ett helt annat sätt, när man tar ett ämne som faktiskt berör dem, men bryter ner det och förmedlar det på elevernas egna villkor och förutsättningar (tex genom sociala exprement där det inte behöver vara så formellt). Dem hade aldrig hört begreppet strukturell rasism innan, trots att detta är något många utsätt för dagligen.

Oj det blev långt nu.. och ni som inte är lärare/lärarstudenter kanske tycker detta är tråkigt, men jag skriver gärna mer om livet som lärare om ni tycker det är kul att läsa. Säg gärna till :) 
#1 - Helin c

Alltså wow! Allahomma baarik. Vad jag önskar att jag hade dig som lärare. 😍 Du e Så bra på det du gör ma sha Allah

Svar: Habobah inte, jag är säker på att du är en ännu bättre lärare <3
rgc.nu

#2 - syster i norr

Åååh barak Allaaho fiki för dina tips! Ja jag hade verkligen uppskattat fler lärarinlägg hehe. Det är ändå sant det med språk, man kan ju egentligen göra det mesta för oftast får man in kunskapskraven ändå tycker jag. Det jag däremot kan känna blir svårt är att veta nivån man ska lägga det på, vissa saker är ju så självklara för en själv men för ens elever som är kanske 14 år så kan det vara jättesvårt. Khayr in shaa Allaah tänker att det kanske kommer med tiden och när man lärt känna sina elever kanske? Må Allaah belöna dig och hjälpa dig att fortsätta sprida gott!!

Svar: Man lära ju känna sina elever och med tiden lära man också anpassa vissa delar av samma uppgift så den passar olika nivåer, om du förstår vad jag menar. Det är också därför jag kan känna att undervisningsböcker är en trygg punkt, där olika texter tex är markerade efter olika nivåer och dem man övergripande får inspiration för vad man ska jobba med i kursen 🤗
rgc.nu

#3 - D

Vilket år började du jobba som lärare? Hur var det att ta steget från lärarstudent till ute i arbetslivet? Jag har läst din blogg så länge men tycker att ditt lärarliv har varit lite åsidosatt, liksom bara nämnt i farten att du började jobba på en skola. Eller inbillar jag mig haha?? Iaf, är själv inte lärarstudent men tycker det är jätteintressant att få inblick i hur andra program och yrken är utformade!! Gillar dessa inlägg!

Svar: Jag har jobbat som lärare från och till i många år nu. Samtidigt som det har jag ju också varit lärarstudent, mammaledig, jobbat med bloggen, jobbat på SL-kundtjänst och allt däremellan. Den längsta tiden jag undervisade (2016/2017) fick jag mkt skit om vf jag jobbade och inte var mammaledig, så då orkade jag inte skriva mkt tyvärr. Sen hade jag flyttat bloggen till en annan plattform, så dem inlägg som handlade om läraryrket hamnade i de arkivet där :/
Kul att du tycker det, det kommer bli mer fröken rihab när jag är tillbaka på jobbet igen i januari inshaa Allah :)
rgc.nu

#4 - Anonym

Så inponerande wallahi, var stolt över dig själv!❤️

Svar: Baraka allahu fiki habibah ❤️❤️
rgc.nu

#5 - Anonym

Jag är själv förskollärare men tycker ändå dessa inlägg är superintressanta! Så fortsätt gärna med dem 😍

Svar: Åh guuud va roligt att höra ❤️❤️
rgc.nu

#6 - Anonym

Vrf ska folk bli irriterad om du vill jobba O inte vara mamma ledigt? förlåt men blir fett irriterad . Du är dina barns mamma o inte någon annan o du vet deras bästaa. Sådana människor har inger liv. Du är grym Masha Allah på dig ❤️.

Svar: Äh människor är som den är ❤️
rgc.nu

#7 - M

Mer såna inlägg. Riktigt kul att läsa. Jag som inte är lärare tycker o älskar att läsa detta. Man lär sig av dig!

Svar: Åh va glad jag blir! Ska absolut skriva mer om detta då :)
rgc.nu

#8 - Anonym

Åh vad jag önskar att mina barn får dig som lärare. Skulle vara så trygg!
Kram

Svar: Gud va fin du är! Det berör mig innerligt att du känner så ❤️❤️
rgc.nu

#9 - Iman

Kul lektion!

Svar: Zaaank u
rgc.nu