Monday mornings

Godmorgon mina fina!!

Det har varit en intensiv helg för mig på instagram, minst sagt. Min live såg hela 2000 personer (!!) sammanlagt allahummbarik och jag hade över 100 DMs att besvara under helgen där 99% av dem var positiva subhanAllah, men här på bloggen, där liven inte ens fanns, så är diskursen lite annorlunda, som vanligt. Men men. Det är viktigt att ta upp slöjan och hur den ska bäras, lika viktigt är det att förstå att för många är det är en process, och den processen är okej, så länge man erkänner den som process och inte det slutgiltiga målet. Livens stora punkt var om de rådande ''hijab trenderna'' på nätet, atterkänna sina brister, att vilja bättras och att inte hylla bakåt steg offentligt men samtidigt inte ge offentlig konstruktiv kritik utan ta det fint och privat eller bara säga att man vill göra duaa för en. Alla faller vi för att synda öppet, vare sig det är på nätet eller i verkligheten, och bara för man försöker prata om ETT ämne inom islam behöver man inte automatiskt fördjupa sig på ALLT. Det är inte allt eller inget inom dawah, utan det är steg för steg. Viktigt att kunna särskilja dem båda, en påminnelse till mig själv först.  Så har det ofta känts på bloggen och därför har jag valt att ta ett steg tillbaka i att blogga om islamiska ämnen många gånger tyvärr..

Jag tvekade från början över att göra denna live. Jag tänkte på att människor kommer kasta saker jag sagt eller gjort mot mig (tex bilder med smink) men sen kände jag att nej, jag erkänner alltid mina brister för er och försöker bli bättre med att inte dela med mig av dem, men står för dem och uppmuntrar ingen till dem (tex smink) och denna diskussion i sig är också viktigt så jag körde. Pratade om korrekt hijab (den delen som handlar om att täcka huvudet, väldigt lite fokus på kläder denna gång annat än att det ej ska va tight och genomskinligt) och detta om att man stöttar systrar som tagit av sig slöjan. Vad man gillar och följer på instagram och hur man blir påverkad och vad man kan göra åt det. Jag citerade några hadither som utgångspunkt och verser om slöjan och förklaringen till den, så gott det gick pga min nervositet, hehe.

Jag berättade min kamp med slöjan på djupet och vad sociala media haft för roll i den och HERREGUD vilken igenkänning, systrars berättelser har fått mina ögon att vattnas. Mycket gott kom med denna liv allahmdulillah och fick mig att minnas tillbaka till mitt syfte på sociala media. Att sprida min version av vardags dawah. Jag är ingen lärd, jag kommer nog aldrig få möjligheten att studera islam i medina, men jag är praktiserande muslimer och lever dagligen som det: Min röst är relaterbar, den är aktuellt och den behövs. Allhamdulillah för allt <3

 
#1 - Anonym

Du är bara så himla braaa!!

Svar: Men tuuusen tack <3
rgc.nu

#2 - Anonym

assalaamu alayki syster abayan är den vid, hur känns den generellt

Svar: walekom assalam. Jag är jätte nöjd med kvaliten MEN önskar att jag hade tagit en större storlek (jag har S på bilden) men borde ha M. Annars super nöjd :)
rgc.nu

#3 - Mirjeta

Jag skriver detta efter att din text berört mig och aldrig har jag sagt det till någon men du slänger dig ut i världen och erkänner dina brister och sedan vågar du ändå ta kampen oavsett. Du är min förebild o jag önskar dig det bästa från djupet av mitt hjärta♥️♥️♥️

Svar: Må allah ära dig så fin du är habibati!! Wallah jag önskar dig innerligt enbart det BÄSTA tillbaka wallahi <3!!
rgc.nu

#4 - Anonym

Det bästa att göra om man har svag iman/känner sig dålig svag med sin hijab är ju slita följa alla dessa systrar fashion hijaberna . Att ha tveksamheter runt sin egna hijab och sen fortforande vara i fitnah för sig själv är nästan som självmord om du fattar vad jag menar . Rensa bort dom där från ens liv och byt ut dom mot systrar/bröder / sidor som är på haqq

Svar: Japp.. detta togs också upp i liven. :) Men lättare sagt än gjort ibland.
rgc.nu

#5 - Anonym

Det jag inte förstår är varför du ska döma andra när du själv inte är perfekt till 100%. Kvinnor som tar av sig slöjan har sina anledningar och kvinnor som klär sig, enligt dig, ej korrekt hijab, har också sina anledningar. Alla gör sitt bästa och såna här lives och diskussioner är egentligen hyckleri då ingen av er är perfekt muslim. Rätta till dina brister innan du spottar ur dig en massa åsikter om hur andra bör klä sig.

Svar: Att svara på din kommentar vore att sjunka till din väldigt låga nivå. Nu gör jag det ändå men tänker bara göra dua för dig : Må Gud öka dina kunskaper i läsförståelse älskade syster (och hörförståelse, om du sett liven). Det är viktiga kunskaper som skolan ibland misslyckas med.
rgc.nu

#6 - Iman

Bra live! Viktigt ämne som behöver diskuteras i dessa sociala medier tider. Tyckte du var saklig och inte alls dömande som någon skrev.

Alla får klä sig som de vill men att måla upp att ta bort hijab som något trendigt och idealiskt är ett problem. Det är bra att du tar tag i ämnet. Man måste få ta upp den andra sidan av myntet också.
Alla drömmer inte om skinny jeans och turban. Vissa av oss vill försöka ha korrekt hijab även i svåra tider som nu.
Må Allah belöna dig för att du tar upp detta ämnet. ❤️

Svar: Allahmdulillah för systrar som besitter kunskap i hör och läsförståelse.Må berika den resterande ummahn som brister i detta <3
rgc.nu

#7 - Mirjeta

till dig ANONYM, om du är lika tuff som bakom skärm, visa upp dig då, hade velat se om situationen sett likadan ut och sedan en annan sak, snälla det första hon gjorde och sa var att erkänna dina egna brister o fel. Och nej hon hoppar inte på alla andra utan säga bara sanningen...den sanningen vi faktiskt aldrig får fram utan gömmer undan bara. Hoppas hon inte tänker att hon vill sluta blogga pga dig,,,

Svar: ❤️❤️❤️
rgc.nu

#8 - .

Anonym, hur dömer hon? Det verkar som att du tar åt dig och det är upp till dig. Då har du brister att jobba på istället för att bli sur när någon allmänt pratar om korrekt hijab och belyser olika problem kring slöjan.

Så sjukt att du ens kallar henne hycklare. Vet du vad hyckleri är för något?
Så du tycker ingen har rätt att göra dawah eller tex föreläsa om ett ämne utifrån vad Islam förespråkar för att man själv är mänsklig med brister och felar?!

Jag kan säga att jag vet att jag inte har korrekt hijab alltid (bär tex byxor) men jag blev inte ett DUGG provocerad. Varför? För att hon har 100% rätt och jag är själv medveten om det. Jag kan inte rättfärdiga mig själv med ”jag har anledningar till det”, den största anledningen är shaytan. Jag är svag och jag erkänner det, men gör dua och har som mål att bli starkare och börja klä mig mer i enlighet med Allahs lagar. Erkänn dina brister istället för att hamna i försvarsposition så fort någon förespråkar/belyser sanningen. Det är en sak att synda men en helt annan sak att förneka att det man gör är synd.

Svar: ❤️❤️❤️
rgc.nu

#9 - Niqabisten

Till anonym . Det är inte mrs coskun eller en människa som bestämt hur en muslimsk kvinna ska klä sig utan Allah och hijaben (och niqaben enligt vissa ) är fardh ( obligatoriskt) och att Allah dömmer en är nåt man ska ta på allvar inte lätt på för visst är Allah den förlåtande men om du läser om hans straff så är straffen mycket hårda. Ursäkterna för inte följa islam betyder inget på domedagen. Och som hycklarna säger jag har iman i hjärtat .. om du inte följer det så betyder noll iman i hjärtat . Må allah vägleda och stabilisera våran ummah och ge muslimer hidaya

#10 - Anonym

https://youtu.be/W6u9LfbmB6k

#11 - syster i norr

Nu är inte detta bara riktat till anonym. Jag tycker att vi muslimer tyvärr skapat ett tankesättet idag där man inte får ge påminnelser till varandra. En person som bryr sig om mig nog att påminna mig om mitt slutgiltiga mål (akhira/efterlivet) är en person jag ska tacka. En person som vill mitt bästa och att jag ska bättras är verkligen en person jag ska uppskatta. För att ge en påminnelse så känner jag i varje fall inte till att man måste vara 100% perfekt själv, utan man hjälps åt. Hade vi alla slutat påminna varandra tills vi är kompletta hade ingen fått ge påminnelser, inte ens shoyookh då dem inte heller är perfekta (Må Allaah vara nådig över dem). Jag tänker att detta tankesätt kanske grundar sig i samhället vi lever i där man inte ska lägga sig i andras liv eller kommentera deras livsval. Men att påminna handlar inte om det, att påminna handlar om att man gör det för personens bästa, inte för att man vill visa att man är bättre på något sätt. Inom islam finns inte egentligen detta individualistiska tänk som vi blivit fostrade (i varje fall inte till den utsträckning som vi ser idag). Islam är en religion som ser till BÅDE samhället och individens bästa, och ja det kräver offring från individen ibland för helhetens nytta.
Åter till saken med slöjan, nu har jag inte sett liven men jag har läst nog på Rihabs blogg för att förstå henne syfte, vilket är att påminna folk hur den islamiska slöjan faktiskt är och att man alltid sträva för att förbättras. Att man inte ska stanna upp på vägen och nöja sig utan alltid sträva till att bli bättre och uppmana folk i ens omgivning detsamma. Det hon säger är ingenting hon har hittat på själv utan är i linje med vad islam säger, så har man svårt att ta in det hon säger bör man jobba på att bättras islamiskt och försöka söka kunskap och få mer förståelse för frågan. Förövrigt uppfattade jag inte heller att hon dömde de som bär annorlunda än hon själv, utan hon påminde bara hur det ligger till och gav en uppmaning att de ska fortsätta kämpa.
Må Allaah belöna dig Rihab för dina ansträngningar och stabilisera dig i din deen och hjälpa dig att sprida gott. Ameen <3

Svar: Må Allah ära dig!! De är tyvärr många bloggläsare som missat liven och även folk på Instagram då den bara är uppe i 24h , så jag kommer defentivit skriva mer om denna fråga på bloggen inshaa Allah ❤️❤️
rgc.nu

#12 - Sara

Hej,
Är lite sent ute, såg tyvärr inte din live men jag såg att du skulle prata om slöjan som ämne och jag tycker att du som är en förebild för många unga kvinnor och alla andra åldrar(inklusive mig) är det väldigt bra att tala om detta ämnet. Känns som att många i dagens samhälle, speciellt i Instagram och Youtube bortförklarar slöjan som om det inte vore en viktig sak..Tycker det är synd att många ''muslimer'' som har många tusentals följare talar på detta sättet och missleder kvinnor och får de att tvivla på sig själva. Har sett allt från ''does koran mention hijab'' folk är desperate efter detta, jag som trodde först att det var självklart att en praktiserande muslims kvinna tar på sig slöja, visar sig att jag hade fel..Jag förstår att du har fått mycket kritik och jag har aldrig sett någon annan prata om detta. Känns som att alla säger exakt samma sak, vilket är tråkigt dels för att det inte alls är rätt att tala så och så fort någon säger att en praktiserande muslimsk kvinna ska ha på sig sjöja får man massa skit för det..för att man talar sanningen..Vad hade vår Gud tyckt om detta att vi som kvinnor inte uppmuntrar varandra om slöjan och istället säger att det inte är viktigt..? känns som vi är lätt ''hjärntvätta'' av media och det är lätt att en kvinna med en turban och smink att tala om hur fel det är att ''döma'' eller någon med slöja och har full face SYNLIGT smink, eller de som säger ''Hijab ska framhäva din skönhet, beauty'' Tjejer, det är precis tvärtom hijaben och klädseln ska gömma vår skönhet?!..
Folk förstår inte att hijab gäller inte bara att täcka håret, det står nämnt i Koranen att kvinnan inte ska ha på sig något som är tight eller genomskinligt precis som du säger. Det sista du och alla vi andra kvinnor som tycker att det är fel gör är att vi dömer, snälla systrar det sista jag bryr mig om är om du vill ha på sig slöja eller inte, men det är viktigt att vi påpekar detta problemet..En sheikh/imam som exempelvis svarar utifrån folk frågor att kvinnan inte borde ha på sig smink, ska ni systrar också gå till imamen/sheikh och svara på samma sätt med ''sluta döma oss kvinnor'' ...Er iman är väldigt svag i så fall..Tack Rihab för dig och ditt initiativ att prata om detta, väldigt uppskattat, det behövs fler som du!

Svar: Baraka Allahu fiki för dina fina ord habibati,du förstod precis vad jag menade allahmdulillah <3
rgc.nu