Konsumtionshets & influencers

I och med black week och black Friday så är det väl kanske passande att skriva några rader om den konsumtionshetsen som råder överallt, speciellt på sociala medier.

Jag har fått frågan tidigare om hur jag ser på detta i samband med mitt jobb på bloggen och såhär ligger det till; alla har ju först och främst eget ansvar och fri vilja, att ta elr lämna vad jag än delar med mig av här på bloggen. Med det sagt så håller jag med om att det ibland kan bli för mkt "köpa köpa köpa" runt om på nätet, även här. Men min avsikt har aldrig varit att packa på er en massa saker och jag är otroligt sparsam med vilka samarbeten jag tackar ja till. För även om jag tjänar på det oavsett så vill jag såklart att ni också ska tjäna på det, genom tex rabattkoder och bra erbjudanden, eller då och då tävlingar.

Nu inför black week/friday har jag avstått från alla nya samarbeten för jag inte känt att jag vill vara en del av denna hets (alltså mailen har svämmat över). Kommer bara lägga upp om smakbox på insta ikväll då det är ett gammalt samarbete som jag vet att ni gillar lika mycket som jag.

Med det sagt tycker jag ju att det är kul att tipsa om vad jag köpt, inte för att ni SKA köpa det, men för att ni kanske vill, eller känner någon som letat efter något liknande. Ni frågar ofta om var saker kommer ifrån även när jag inte skriver ut det och vill gärna ha collage på tips, men till och med sådant är jag sparsam med för jag vill inte att ni någonsin ska känna att jag bara vill tjäna pengar på er. Men samtidigt shoppar vi ju alla, mer eller mindre, då och då, ofta eller sällan. Jag kanske borde dela med mig om min filosofi kring detta, tex att jag (jag är ekonomen i vår familj, ja) planerar alla stora köp, gör upp budget, kollar priser och jämför, speciellt de dyrare köpen. Att jag ofta handlar budget variant även om jag egentligen vill ha den lyxiga, inte för att jag inte har råd men för att jag faktiskt ofta kan tycka att det är onödigt. Sen har vi ju alla vår akilleshäl, och vissa grejer är bara finare ju lyxigare dem är - Gucci väskan.. aahh.:P Och sen att min tumregler är -  Om något kommer in i garderoben/hemmet måste något ut först. Genom att säljas, bytas ut eller skänkas bort. Ekonomiskt och miljövänligt (nåja, iaf ett smartare val..).

Ja detta var väl det jag hade säga om detta.. berätta gärna vad ni känner kring black/week osv. Generellt tycker jag att det är bra att de finns tillfällen för oss att handla till bättre priser, som tex under mellandagarna eller sommarrean, men det har gått till en överdrift nu .. med alla möjliga shoppingdagar.. Men men, nu ska jag fortsätta plugga <3

P.s Jag har klarat mig utan gottis och fika i en vecka snart, allahummbarik, för någon som är beroende av pluggsnacks tycker jag vi alla ska ta och applådera för mig :) Inte för att hetsa till bantning, köp av nötter, dadlar osv..
#1 - Mirjeta

Jag håller med dig fullständigt. Speciellt det där med att vi har ett ansvar också. Jag ser black friday som alla andra reor, att det jag BEHÖVER kanske finns tillgängligt nu fast till ett bättre pris nu. Visste aldrig om det du nämner i texten, intressant...men återigen, vi får ta ansvar själva. Upplever därmed aldrig att du någonsin försökt få oss att köpa något, snarare tvärtom, vet hur många gånger du nämner fördelar och betonar hur mycket du bryr dig om oss 🧡

Svar: ❤️❤️
rgc.nu

#2 - S.

Hej! Du brukar ju vara öppen för frågor så jag tänkte ställa en som jag funderat på,hoppas du ej tar det som ett påhopp för det är inte. Min fråga är hur du ställer dig till att det är ok att ha flera fruar enligt islam? Om din man skulle vilja ha fler fruar, skulle du vara ok med det?

Svar: Polygami finns i islam, så det är inget jag kan förneka eller gå runt. Men det är inte obligatoriskt för varken mannen eller kvinnan att praktisera det som jag förstått det och därför väljer jag att inte praktisera det. Jag känner mig själv väl och skulle ej klara av ett sådant äktenskap, ser upp till de som kan! :)
rgc.nu

#3 - Frugan E

Det är en VÄLDANS massa köpköpköp bland bloggare och instagrammare just nu kan jag tycka. Jag är också "skyldig" men jag försöker köra med måtta + att jag tycker i alla fall att min blogg kan åtminstone betala för sig själv, haha. Men man vill såklart inte att det ska ta över hela grejen.
Har själv nästan undvikit Insta för ALLT handlar om samarbeten, Twistshake, klockor och rabattkoder hit och dit.. Blir lite hysteriskt och under black friday är det 10 gånger värre :P