Matlådekulturen
Låt oss snacka matlåda! Åh det finns så mycket att säga om detta fenomen. I Indien finns det en hel kultur kring matlådan för arbetarklassen, och man har ett speciellt upplägg på matlådorna som maten packas i. I Sverige då? Jag tycker verkligen att vi har en egen matlådekultur. Är man av utländskpåbrå och kommer från länder som har siesta (1-2 timmar vila mitt på dagen från jobbet), så innebär matlådan något super svenskt, då man i våra hemländer går hem för att äta, inte tar maten hemifrån och äter den ute. En annan kultur kring matlådan är att den känns synonym till studentlivet? Man har microrum på universiteten och man står i oändliga köer för att värma sin mat. Sen så har vi matlådan i arbetslivet. Antigen tar man med den för att man är sparsam, eller så tar man med den för man är sådär svensk och rutinerad i kulturen. Att äta lunch ute kan ofta ses som en lyxig grej när man jobbar, ett förmån som oftast bara infattar chefer och allmänt dem som tjänar stora pengar.  Eller "blattarna" som är för lata och för slösaktiga för att ta med sig mat hemifrån för det helt enkelt dont make sens to them 😂. Dem vibbarna har jag och mina vänner iaf känt av under våra år i arbetslivet. 
 
Det roligaste dock, kring den svenska matlådelultuern är att matlådan i sig är isbrytaren under lunchen. Det är innehållet i matlådan man pratat om; man titta, frågar, hummar och förundras över vad kollegorna valt att ha mer sig till lunch. Känner ni igen detta? Varje gång jag arbetat på en arbetsplats där mina kollegor varit svenskar, utan annan påbrå, har jag alltid upplevt detta. Medan när jag ätit min matlåda med vänner på universitetet  eller eller på jobb där man haft kollegor med utländsk bakgrund har man aldrig kommenterat varandras mat, lunchen börjar oftast med "smaka om ni vill" sen är det inget mer med det, man pratar direkt om annat. 
 
SÅ intressant detta är, och jag menar inte detta på något diskriminerade vis! Bara en sak jag reflekterat över under åren. Är det något ni tänkt på någon gång? Håller ni med? Tell me! 
 
(null)
 
(null)
 
(null)
 
Och på tal om matlåda så är detta tre luncher som räckte hela veckan för makens matlåda ❤️ Glöm inte hjärteklicka om ni gillar inlägget och vill läsa mer sånna random reflektioner av moi ;) 
 
 
 
 
#1 - Anonym

hahaha , ditt inlägg gav mig ett gott skratt, från en student som sitter just nu och äter ett äpple på universitet för att hon är för lat.. speciellt detdär med att om man är på svenskarbetsplats så ska kollegorna alltid fråga om din mat HAHAH. Min bror tycker detta är sjukt irriterande.

Svar: Hahah åh så kul att du fann inlägget underhållandet, det var meningen 🤗❤️
Mrs.Coskun

#2 - Fatimah

Hahaha livets sanning! Mina white kollegor bara "oj vad spännande med gult ris" man bara broooooor 😂 So cute tho 😂

Svar: HAHAHHAA avlider 😂😂
Mrs.Coskun

#3 - Iman

Hahaha klockrent inlägg! Enkelt ämne som berör de flesta och som man någon gång pratat om hemma.

Känner igen mig i det du skrev. På min förra arbetsplats tog jag med matlåda och mina svenska kollegor sa ofta "vad är det för spännande mat" haha oftast kryddor som gurkmeja och saffran som gör maten gulare. Men matlåda är verkligen en ice-breaker.

Nu jobbar jag på en skola och äter lunch med eleverna så jag slipper matlådan hehe en matlåda till maken bara.

Svar: Hahaha precis gult ris = exotiskt hahaha

Jaa de är de sköna med pedagogisk lunch ❤️
Mrs.Coskun

#4 - Elisabeth

Jag har lite brittiska matlåde-vanor av typen en macka med till lunch är helt normalt. Det älskar kollegorna att kommentera, som att de aldrig sett en macka. Håller även med om att lunchen kan bli ett samtalsämne,hade inte tänkt på det men visst är det främst de svenska medarbetarna som kommenterar. Angående att köpa mat tycker jag däremot att verkligen alla gör det, väldigt få har låda mer än 3ggr i veckan, oftast de utan småbarn/annan stress kanske. Säkert olika på olika arbetsplatser.

Svar: Guuud ja så finns den den matlådekulturen. Så gör man väl också i USA??

Kul att du delade med dig av dina reflektioner ❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#5 - Anonym

Jaha haha så roligt att man kan uppleva det så olika. Min upplevelse är väl ändä att folk med utländskpåbrå har med sig matlådor för att spara på pengarna och att man generellt tänker tvärtom, att det är svenskt att inte orka fixa :P Jag kan köpa väldigt billig mat på mitt arbete, men skulle aldrig köpa lunch ute var och varannan dag och då har jag ändå en hyfsat god lön. Måste kosta väldigt mycket varje månad att luncha ute regelbundet. I Turkiet har man inte siesta men däremot erbjuds man (oftast) mat på arbetet så matlådor blir lite snålt i deras ögon för arbetsplatsen borde erbjuda det. Sen att de tjänar betydligt mindre pengar där nere och har färre rättigheter är en annan femma :P

Svar: Waow! Hade ingen aning om att man blev bjuden på mat i Turkiet!
Så kul att höra dina tankar kring detta ❤️
Mrs.Coskun

#6 - Anonym

Haha va kul inlägg :) jag är student och hos mig och min studentkompisar(som har utländskt bakgrund) äter vi alltid av varandra. Hahah typ lägger fram våra matlådor framför oss sen äter tillsammans . Så mysigt och kul stund tkr jag haha. Annars arbetar jag också på skola då är det pedagogisk lunch. En av mina familjemedlemmar är dock högt uppsatt chef och tar nästan matlåda varje dag ändå förruom när det är bjudlunch hehe

Svar: Åh där här med att dela sin mat, de är et heeeelt annat inlägg jag har i tankarna!!! Tack för att du delade med dig fina !!! ❤️❤️
Mrs.Coskun

#7 - Imz

Jag kan sååååå relatera! Stängde alltid in mig på kontoret på jobbet för jag pallade varken socialisera med kollegorna eller att de skulle kommentera min utländska mat -.- men i Uni är det andra bullar, lunchar med folk med olika bakgrunder och där är det ingen som kommenterar ens mat och man frågar alltid om nån vill smaka så det blir lite som att äta flera matlådor hahah🙌🏼

Svar: åh va kul att du kände igen dig! Hahah precis, Uni-matlådan är sååå speciell!! <3
Mrs.Coskun

#8 - Niqabisten

Det där med maten och kultur påminde mig om när man var liten och lekte hemma hos svenska barn när de skulle äta fick man sitta i deras rum och vänta eller utanför deras hem. När de kom hem till en gick de aldrig hungriga därifrån .. snålheten hatar jag

Svar: 😂😂😂😂 känner såååå igen de där! Ibland fick man sitta och titta på när dem åt.
Mrs.Coskun

#9 - syster i norr

Hahah subhan Allaah vad jag vart påmind när jag läste niqabistens kommentar. Minns det där när man var liten och helt ovetandes om hur det fungerar hos folk (då jag sällan umgicks med svenska vänner utanför skolan och kom till Sverige när jag var 6 år). Minns första gången jag for med en kompis hem direkt efter skolan och så var jag suuuuperhungrig (var kanske 9 år då). Så när middagen är klar så tänker jag ÄNTLIGEN, hade väntat hur länge som helst, så säger hon att hon bara ska gå och äta och sen komma tillbaka och att jag kan vänta i hennes rum under tiden. Jag minns att jag blev så himla chockad och förstod verkligen inte vad som pågick hahah, efter ett tag när hon kommer tillbaka så insåg jag till slut att jag inte skulle få nån mat. Hhahah låter som en traumatisk upplevelse, men subhan Allaah jag minns hur chockad jag blev än idag.

Svar: Subhanallah jag har själv en liknande upplevelse så jag förstår exakt vad du menar!! Niqabisten väckte sannerligen många minnen ❤️

Tack för att du delade med dig!!
Mrs.Coskun

#10 - ?syster

Hahaha så sant så. Men skulle du kunna ge matlådetips? Brukar göra matlådor varje dag lol. Hade vart bra med goda enkla recept helst inte långkok :)

Svar: Tycke allt passar som matlåda, kika i min recept kategori så kommer du säkert hitta nått du vill laga :)
Mrs.Coskun

#11 - Umm A

Tips till systern som frågar om tips.
Testade göra denna idag, blev riktigt god! https://www.ica.se/recept/nudelsoppa-med-kokos-och-gront-718104/

#12 - Izzie

Har aldrig varit hemma hos svenskar så när jag förut hörde om dessa "vänta i rummet, jag ska bara äta med familjen" historier trodde jag att det var ett skämt. Är alltid van att gäster äter mer än man själv när man får besök hahaha så blev chockad när jag hörde om andras upplevelser ... SubhanAllah blir lika chockad varje gång.

#13 - H.I

Men vi får inte glömma att alla har olika kultur. Det som ter sig förvånande för oss kanske är det mest normala för någon annan. Och det är också det fina med att resa/vandra på denna jord - upptäcka nya kulturer och växa som människa!

Svar: Helt rätt! Tror dem flesta inte menar illa vid att dem upplevt en kulturkrock
Mrs.Coskun

#14 - Ida

Det här att inte bli bjuden på mat hos svenska vänner är förfärligt och alla som har haft det i bruk borde skämmas - däremot tror jag det är en gammal företeelse - har svårt att tro att det sker idag, hoppas inte det iaf.

#15 - D

När jag var hemma hos min arabiska kompis fick jag alltid sitta ute i vardagsrummet när de åt! De tog seden dit de kom, helt enkelt :D