Den som spar hon har
Fråga: Kan du inte ge nån bra spartips? Jag är kass på spara.
 
Svar: Många har den missuppfattningen att man måste tjäna mycket pengar för att kunna lägga undan pengar, men det är inte helt sant, iaf enligt min erfarenhet. Allt handlar om hur du använder dem pengar du har. När alla räkningar (hyra,telefon,el osv) är betalda måste du göra upp en budget där du märker olika summor till olika ändamål. I denna budget ska du till bästa mån försöka lägga undan en buffert för månaden där det även ingår en liten besparing. Med buffert menar jag att du egentligen lägger undan lite mer än vad du har råd med och låtsas som om dem pengarna inte finns. Sen under månadens gång vet du att om något händer så har du din buffert men den är till för akuta situationer, och om inget händer blir det en besparing. Denna taktik ökar diceplinen och det blir som en tävling med en själv kring vilka kostnader som man kan dra ner på osv. 
 
Det gäller att handla smart när man väl handlar. Ett tips är att tex veckohandla istället för att storhandla en gång i månaden, då slipper du allt småhandlande som ofta gör så att pengarna tar slut snabbare. Planera större dyrare köp som tex vinterkläder, butiker har alltid 20% några gånger per år. Sälj saker som du är trött på och lägg undan pengarna du tjänat även om de handlar om några hundralappar. 
 
Med besparingar ska man alltid tänka, många bäckar små. Om du vill spara långsiktigt, tex till dina barn eller privat många år fram, då spelar det ingen roll om du lägger undan 200kr, eller 500kr, på många år blir det flera tusen lappar ändå. 
 
Hos oss lägger vi undan barnens barnbidrag, oftast hela summan men vissa månader minst halva. Jag försöker att tänk att utan barnen hade dem pengarna inte funnits = alltså inget att räkna in i ordinariebudgeten och därför lättare att lägga undan. De tuffare månaderna halverar vi barnens sparande och då halverar vi också vårt eget sparande,så det blir rättvist för alla. Vi försöker alltid matcha vårt privata sparande med barnens i de summor vi läger undan. De månader vi har extra utgifter som presentinköp, oväntade räkningar osv, då halverar vi bara vårt eget sparande och det är okej. Jag läger alltid undan en buffert som jag ibland med avsikt vet att jag ändå kommer spendera men jag lägger undan bara för att inte tappa rutinen. 
 
Så i korta drag - planera dina utgifter, ha utrymme i form av en buffert för oväntade utgifter, och ha en mål summa att spara varje månad, liten som stor - att spara är oftast långsiktigt, så tänk alltid många år fram! 
 
Har ni några andra tips? Eller kanske gör ni också såhär?Läman en kommentar och berätta och glöm inte att hjärteklicka <3
 
Bildresultat för spara pengar


#1 - Felicia

Bra inlägg. Jag tror jämt att jag är duktigare på att spara än vad jag egentligen är. Men det där med att spara en liten slant och tänka långsiktigt är bra!

Svar: Eller hur?! Många bäckar små ;)
Mrs.Coskun

#2 - Anonym

Oj vilket bra inlägg mashaAllah! Gilla gilla gillar!
Så enkla punkter men så otroligt bra och hjälpande!
Jag blev otroligt inspirerad rihab! Tack

Svar: Men Guys såå kul!! Tack vännen och lycka till med ditt sparande ❤️
Mrs.Coskun

#3 - Anonym

jazakuAlaahkheir för tipsen, en fråga bara angående de här med sparandet, hur sparar ni barnens pengar? egna konton? fonder? sparkonto? spargris? vet nt hur jag ska gå tiillväga,

Svar: Vi har sparkonton i mitt eget konto, kapitalkonto som det heter :)
Mrs.Coskun

#4 - Anonym

Braa tips! Och svenska avundsjukan slog in när du nämnde barnbidragen, vill också spara så!:)

Svar: Bara börja, små summor i taget. dem kommer höja barnbidraget med 200kr (tror det är 200k men höja ska dem iaf göra). Då kan du tänka att dem pengarna inte finns och lägga undan dem direkt, då dem aldrig funnits tidigare för er ;)!
Mrs.Coskun

#5 - A

Vi gör ungefär som ni, tycker att det är viktigt att ha sparade pengar för oförutsedda utgifter men även spara till barnen. När jag själv började studera så hade min mamma sparat så att jag kunde flytta till min studieort och studera ett femårigt program utan att behöva ta ett studielån, må Allah belöna henne! Detta skulle jag vilja göra för mina barn också.

Vi alla vet betydelsen av sadaka inom Islam och ett tips är att ha det som en stående utgift i budgeten. En handling som utförs regelbundet är värd mer hos Allah än något som man gör då och då. Man kan ex. skänka via autogiro till olika organisationer ex. Islamic relief. Sedan kan man om man har möjlighet ge ytterligare vid andra tillfällen.

Sedan som du skrev gällande barnen, planera utgifterna och handla när de har erbjudanden. Jag köper aldrig något till fullpris. Kappahl har ju flera gånger per år 3för2 på alla barnkläder och redan ku kan man ju köpa vinterkläder för nästa år :)

Men en sak som jag aldrig lyckas hålla är mat- och hushållsbudgeten. Den drar alltid över. Även om jag planerar maten för veckorna så går vi alltid över. Vet inte om jag lägger en för tight budget eller om jag köper för mycket choklad 🤣

Svar: Åh så fin mamma Allahummabarik! Lite så tänker jag kring barnens sparande!
Åh det där med en stående sadaqa i budgeten tänkte jag skriva men hade mentalt skrivit det men inte skrivit det fysiskt, haha tur att du gjorde det!För så har vi, en sadaqa budget varje månad.

Hahaha unna dig choklad du, min stora last i livet är kaffe, det blir många sånna utgifter kan jag lova. Men bra att man försöker :)

TACK för din kommentar fina du, så kul att läsa era tankar om det <3
Mrs.Coskun