Barnvagnskrocken

Eller ja, rubriken låter ju lite väl dramatisk men jag tänkte skriva lite om barnvagnskulturkrocken (längsta ordet) jag bemött de senaste åren som mamma. Kan vi snälla prata om den? För visst är den verkligeller är det bara jag? 

I Sverige upplever jag att min barnvagn bara körs I fel körfält (ett eget körfält för barnvagnar borde för övrigt verkligen finnas!). Ibland kan det känns som om jag kör min vagn  männskors fötter,  illa jag blir bemött när jag är ute med barnvagnen. Jag vet inte vad det är, om det är för att jag har slöja, om alla människor bara har en dålig dag när dem möter en glad och virrig mamma eller om vi i Sverige bara allmänt hatar att barn åker i barnvagnar och inte svävar runt I något osynligt tefat. 

När jag är utomlands med barnvagn  känner jag mig som en drottning på vägenMänniskor väjar för migöppnar dörrara, hälsar på mig och skapar konversationer med mig om allt och inget.

sverige upplever jag det helt tvärtomatt jag bara är i vägen för allaÄr det någon mer som upplever detta?Det kan omöjligtvis bara vara jag, eller? Värst är det när jag är ute med barnvagnen och Selin typ går vid sidan, då kan folk mumla saker som ''herregud så många barn'' eller ''ta inte upp hela vägen för***''. Ni ska bara veta dem kommentarer jag fått höra den senaste tiden, det är helt stört (speciellt som gravid med barnvagn). Nu när jag skriver detta kan jag inte låta bli och känna att det är för att jag är en beslöjad mamma (utan att jag tar på mig offerkoftan nu), eller vad tror ni? Missförstå mig inte nu, jag älskar vårt lilla avlånga land, och jag känner mig mer svensk än något annat, efter att vara muslim, tycker bara det är så tråkigt att vårt fina lilla land blivit så islamofobiskt på senare tid.. känner någon mer igen sig? 

UPDATE: Jag förstår ju att det inte enbart handlar om att man bär slöja, Sverige verkar vara anti-barnvagn rent allmänt, men jag har märkt skillnad.. och inlägget är egentligen allmänt och barnvagnskulturen i sverige med en reflektion kring slöjan. 
 
 
 Bland mina första barnvagnsbilder här på bloggen, jag minns till och med dagen då denna bild togs! <3
#1 - S

Känner så väl igen mig i detta! Det beror nog dels på att det inte finns något utrymme för barn i Sverige förutom på förskolan (individualistiskt samhälle) samt att man har en föreställning om att muslimer bara föder barn på barn utan att bidra till samhället.

Svar: JAA DU SA DET! Jag tror seriöst att det är för att dem känner '' nu avlar dem där muslimerna bara fler ungar ..'' sorgligt egentligen, det är bara konstigt när muslimer har fler barn :S
Mrs.Coskun

#2 - Anonym

Jag har själv inga barn! 95% av de som kör barnvagnar kör som om de äger vägen. De kör som om de är högsta prioritet och alla ska väja för de plus att de oftast kör på en utan att be om ursäkt. Jag ser det helt tvärtom och har typ bara stött på dryga människor som kör barnvagnar 😩🤷🏼‍♀️

Svar: Åhh va kul att höra ditt perspektiv också! Hoppas du stöter på mig någon dag inshaa Allah, jag är ddn som ber 727383 gånger över min existens med barnvagnen hahaa
Mrs.Coskun

#3 - H

Undrar om nån här vet om en välgörenhetsorganisation som är pålitlig?

Svar: Jag ska försöka göra ett blogg inlägg om detta ❤️ måste bara fördjupa mig lite mer!
Mrs.Coskun

#4 - Sara

Jag tycker att du har börjat skriva mycket om att muslimer är utsatta. Det är synd att du upplever att din slöja är kanske den som får folk i igång men det stämmer inte alltid. Jag har haft min slöja sen 2010 och inte en enda gång har jag fått utstå skit från icke muslimer om min slöja och jag har 2 barn och en barnvagn också och jag bor i Göteborg och folk här är så hjälpsamma och frågar om jag behöver hjälp med barnvagnen m.m. Har dessutom flera vänner som inte har upplevt det du skriver om också och dem har även slöja. Visst muslimer är kanske mer utsatta än andra men det behöver knappast vara på grund av slöjan.

Svar: Fast lika rätt som du har till din och dina vänner erfarenhet har jag väl till min? Och mina vänner upplever samma sak? Jag förstår inte riktigt vad du vill få fram med din kommentar, men om två inlägg om en muslims vardag ur mitt perspektiv är mycket, då kommer du ha riktigt tråkigt här på bloggen framöver för det kommer fler, det kan du ge dig på minsann :)
Mrs.Coskun

#5 - Ayan

SubhanAllah jag håller med dig 10000% !!! Varjeeeeeeeeeeee gång alltså varje gång jag går ut med barnvagn så händer det att någon lägger en kommentar eller kollar snett på en :/ Håller med kommentaren ovanför att de tror vi bara födder barn 🤣🤣🤣 vilket gör dom ännu surare. Hoppas de blir bättre in shaa Allah kheyr habibti.

Svar: Hahaha åh va skönt att du kände igen dig!! Tror väääldigt många gör det. Som vanligt skriver jag om det alla vill ha sagt men dem flesta inte vågar säga :) älskar när ni instämmer med mig om sanningarna i världen, jag kan ju inge va ensam och det vet jag!
Mrs.Coskun

#6 - Syster

Jag jobbar med småbarn och de blickar ja får när jag kör vagnen eller går med en grupp barn. Tyvärr är de ens hijab dem hatar på, men vi ska inte ta de personligt. Jag brukar låta de rinna av min hijab deras ord, muttrande.., för vem jag är(bakom plaggen) det vet dem inte. Dem liksom hatar en inte för ens karaktär, eller beteende eller för hur man behandlat dem utan för ens kläder. Lågt.

Svar: Eller hur! Så himla sorgligt :/
Mrs.Coskun

#7 - Sarah bästis ❤️

”Herregud så många barn” haha 😂 den har jag nog bevittnat! Jag har själv inte upplevt att folk stör sig på min vagn när jag går ute förutom när jag stannar upp mitt på vägen eller när min vagn blockerar ingången till centrum för att jag står o svarar på ett sms 😂😂 då kan folk bli galna vilket de absolut har rätt till! Men kan med handen på hjärtat säga att folk tittar snett på dig eller suckar när du har gått framför mig och jag bakom dig ser deras blickar och miner. Tyvärr så känner jag som inte har slöja att det är pga din slöja (tyvärr). Jag minns även den gången du var gravid med Selin och vi var påväg till universitet och skulle ta tunnelbana då gick en man mot dig och armbågade dig! Jag som gick snett bakom såg klart o tydligt att han planerade den där armbågningen och ångrar än idag att jag inte agerade! 😡 Med det sagt så hoppas jag verkligen att de som inte har upplevt denna typ av behandling aldrig ska behöva uppleva det men att inte förneka att den existerar. För sanningen är att folk tittar på många beslöjade på ett ovärdigt sätt.

Svar: Fina du Bobo, älskar dig så!!!
Mrs.Coskun

#8 - MADDISENJ.SE

Så sant det du skriver, vi behöver en egen fil för barnvagnar. Upplever alltid att man är "i vägen" när man går på stan eller dylikt med barnvagn. Det känns som att barnen inte får ta plats ute bland folk i vårt samhälle tyvärr.

#9 - Nadia j

Jag har inga barn så har inte kunnat gå med barnvagn och det va länge sen jag var med ngn som hade barnvagn fastän alla vänner har barn, Hahah men så e det och vara borta. Iallafall..jag upplever att människor bara går som huliganer dem jag menar en person har cyklat på mig, jag har blivit armbågar, trampad på, knuffad asså det e helt sjukt o jag har inte upplevt att set är pga sjalen utan de ser inte sig för o om de har bestämt sig att här går jag nu du får flytta på dig annars kör jag över dig, asså det e helt sjukt. När jag var i ungern så gick en kvinna mot mig och hon va helt inne i sina tankar helt plötsligt 1,5 meter innan ser hon mig och hon bara ”förlåååååååt jag såg inte dig jag ber så mkt om ursäkt” jag bara va? Jag kolla på min mamma jag bara vad mena hon? HAHAHA mamma bara ja men hon höll på o gå för nära dig jag bara VA?! Hahahah long story short, det finns ingen etikett i sverige på hur man går på gatan! Min uppfattning 😆

Svar: Jaaa folk har allmänt ingen etiket nuförtiden känner jag :)
Mrs.Coskun

#10 - Elisabeth

Eller om man tar barnvagnen på bussen. Då du är man fienden! En del folk typ hatar att flytta sig från barnvagnsplatserna när jag med slöja kommer med vagn, helst ska jag väl fälla ihop den och ha i knät eller nåt, men tycker inte jag ser samma ovilja mot dem utan slöja.

Svar: ”Huuur vågar du ta vagnen med till bussen? ” 😂😂 så tänker typ slla som ser någon med barnvagn? Jag vet att alla upplever detta , min tro är mer att om man har slöja kanske de blir extra känsligt? Så känner jag
Mrs.Coskun

#11 - Linnea

Jag ser nog ut som en "vanlig" svensk och jag möter samma sak med barnvagnen. Då kan jag säga att jag inte ens kört dubbelvagn, utan endast enkelvagn och ofta rör det sig om en liten sulky. Folk suckar när jag trevligt säger "ursäkta" för att jag vill gå förbi utan att köra på dem, tittar på mig som att jag är en elefant i butiken och verkar allmänt irriterade över att jag existerar på allmän plats. Jag tar inte med barnvagnen på lönehelger eller mellandagsrea, utan försöker verkligen anpassa mig till tider då det inte är så trångt med folk. Ändå blir det trist bemötande. Inte kul alls :(

Svar: Jag tror på riktigt att de är så man ser på barnvagnar i Sverige, att dem bara är i vägen. Jag vet att alla upplevt detta, svensk som ickesvensk, de är liksom bara kanske lite känsligare om man bär slöja, då jag själv upplevt detta när jag vart ute emd vänner som inte har slöja men kör vagn. Tråkigt men det är bara att bemöta dem med ett leee de :)
Mrs.Coskun

#12 - A

Jag upplever att vi invandrare är mest hänsynslösa faktiskt. Förlåt ”bästis Sarah” men det är så sjukt respektlöst att ställa sig i även för folk utan att bry sig och sedan tycka att det är roligt. It is not. Haha jag kokar över av sånt på riktigt. Samma sak när jag kommer först till en hållplats med min barnvagn och någon försöker tränga sig före in på spårvagnen/bussen. Och säger man till så tittar de på en som om man är dum i huvudet.

Svar: Sarah är ju nybliven mamma så hon ställer sig inte i vägen med flit utan kommer av sig ibland, ganska säker på att det är så hon menar när hon står i vägen.
Mrs.Coskun

#13 - K

Jag upplever inte att barnvagnsirritationen är direkt kopplad till slöjan. Tror alla med barnvagn känner igen sig i det du beskriver. Man är i vägen även när man gör sitt yttersta för att visa hänsyn. Däremot känner jag att det med att ha flera än ett barn med sig när man gör slöja sticker något enormt i folks ögon. Jag har fått kommentarer som tex jaha är du gravid igen nu eller? i kombination med äcklade blickar mot mina barn och min mage. Sådant får jag höra med eller utan barnvagn. Det här gjort att jag känner mig extremt stressad när jag är ute med mina tre barn för att jag måste hålla dem lugnare än genomsnittsbarnet typ.

Svar: Åh känner igen mig sååå mkt i det där om fler barn och gravid plus slöja, en kvinna sa en så ful grej en gång till mig tvärs över gatan, jag blev helt ställd.
Mrs.Coskun

#14 - Iman

Håller med 100%. Folk gillar inte barnvagn, men barnvagn + kvinna med slöja + fler barn = mer blickar och kommentarer. Lätt. Hänt mig flera gånger och man måste typ ursäkta sig för att man finns på jorden haha. Delar din upplevelse. Känner att det är så allmännt, att har man slöja måste man vara en perfekt varelse ute i samhället för man representerar ca 2 miljarder människor. Tuff börda att bära ibland men kheir inchAllah ❤️

Svar: Eller hur !!! Men allahmdulilah för allt! ❤️❤️
Mrs.Coskun

#15 - Anonym

"Man måste typ ursäkta sig för att finnas på jorden". Yesssss!! Precis så känner jag när jag går ute med barn. Människor är så dömande...

#16 - Anonym

Åh det är så tråkigt när mn känner så, att man bara är i vägen. Oftast när någon ser jättesur ut i affären eller så så brukar jag le extra mycket och liksom”titta är det en farbror här nu sk vi inte gå i vägen” och oftast smälter dem ju.... men inte alltid. Nu är jag däremot väldigt svensk och ser väldigt svensk ut så ang slöjan så vet jag ju inte. Men många i min ingifta släkt bär slöja och jag märker tyvärr rent generellt hur folk behandlar oss olika i vissa situationer. Jag hoppas att det ändras på sikt och brukar ibland tänka att det är vädret som gör alla sura

🙏🏻

Med vänlig hälsning, Anna

Svar: Visst händer det att när man är extra tre mig så känner man att man äntligen får dela samma gågata som alla andra 😂😂

Tack för att du delade med dig fina du!!
Mrs.Coskun

#17 - Umm Y

Här har jag faktiskt precis motsatt erfarenhet. Jag tycker folk i allmänhet blivit mycket trevligare sen jag fick barn. Folk hjälper mig/erbjuder att hjälpa mig av och på tåget, och flyttar sig om jag kommer på bussen med barnvagn. Sen är det en riktig ice-breaker tycker jag, haha! Svenskar som vanligtvis inte pratar med främlingar brukar kommentera någonting om att barnen är söta eller hur gamla de är osv.

Svar: Va skönt att du hade en trevligare erfarenhet allahummbarik, för visst kan det och borde det vara så att barnvagn och barn är ice-breakers❤️
Mrs.Coskun

#18 - Tess

Just det med att folk tycker en är besvärlig som tar upp plats med barnvagnen har jag också märkt. Ändå visade jag alltid hänsyn och såg mig för. Mitt barn är 7 år nu så det var ett tag sedan vi hade barnvagn :-) Kommentarer som "men hjälp vad många barn" har jag kompisar som fått höra. Unga mammor. Jag var själv "äldre" när jag fick mitt barn och tillhör ingen minoritet, så slapp undan från det mesta förutom någon enstaka påpekande om att jag var gammal för att ha fått mitt första barn. Tror det finns många fördomar och folk verkar ofta agera på dem också. Alltså att de uttrycker dem högt.

Svar: Tack för att du delade med dig om dina tankar och erfenehter kring ämnet, så himla intressen att höra.
Mrs.Coskun

#19 - Anonym

Har själv inga barn eller någonsin kört en barnvagn, men på samma sätt som jag tycker att folk stör sig på skrikande barn i mataffären är empatilösa kan jag inte låta bli att känna att man som utomstående får förstå att en med barnvagn (eller småbarnsutbrott på ICA) hanterar just BARN. Man behöver en barnvagn för att ta sig runt, och jag tror att det är ytterst få som kör över tårna på någon annan med mening. En enskild fil för barnvagnar tror jag inte är nödvändigt, det finns en mycket enklare lösning: gångtrafikanter delar med sig och lämnar plats. Det kostar ju löjligt lite att ta ett steg undan och släppa förbi en barnvagn.
Att du känner dig extra utsatt för att du har slöja är jättetråkigt att höra. Skulle du någon gång möta mig kan jag lova att du med barnvagn och barn kommer få all den plats och hjälp att öppna dörrar osv som du vill. :) Tack för ett viktigt inlägg!

Svar: Tack själv för att du delade med dig om dina tankar och erfarenheter kring ämnet ❤️
Mrs.Coskun

#20 - V

Jag tror också egentligen det har ganska lite med din slöja att göra. Pinsamt nog ska jag erkänna att jag själv kan bli lovligt irriterad på mammor med barnvagn, MEN då är det för att jag ofta upplevt just det som någon annan skrev. Att de ogärna flyttar på sig, två mammor går i bredd på en trottoar, kanske till och med kör på en utan att be om ursäkt. Eller tar med sig barnvagnar in i alltför små butiker, eller på café eller restaurang (där jag jobbat) och ställer dem på en väldigt dum plats utan att ens tänka på att de kanske står i vägen för personalen. Flera gånger har jag då såklart försökt att snällt be dem flytta på vagnen, vilket ofta mötts med irriterade suckar och att de hellre då går till ett annat café. Inte alla mammor beter sig på detta sätt såklart, men många jag har mött. Jag skulle kunna spinna iväg och analysera på VARFÖR haha, för jag tycker det är ganska "intressant". Men då blir kommentaren alldeles för lång!

Svar: Åhh tack för att lämnade en kommentar om dina tanke kring ämnet. Sjävklart kan jag förstå att det kan vara på det viset också, men tror bara det jag har varit med om lite mer negativt än positivt vad gäller ämnet den senaste tiden och därav mina funderingar :)
Mrs.Coskun

#21 - Hanna

Nu var det länge sedan som jag gick med barnvagn men visst upplevde jag mig som att vara "i vägen". Med äldsta grabben höll jag på att bli påkörd av en bil. Jo jag kollade innan jag gick över men den här människan kom fort och som från ingenstans. Så obehagligt!

Svar: Oj så hemskt!! Känns verkligen som att man inte tar hänsyn till människor med barnvagnar alls :/
Mrs.Coskun