Att vara en muslimsk influencer
Det har pratats mycket om lnfluencers under den senaste tiden överallt, på gott och ont och jag har tidiagre fått olika frågor kirng ämnet här på bloggen så jag tänkte skriva lite kort om det. Ja, var ska man börja? Influencer, begreppet förklarar sig själv = att ha inflytande/att påverka.
 
Vi delar med oss av vår vardag i hopp om att inspierara, påverka eller om något underhålla er. Vi delar med oss av vad vi äter och var vi äter, var vi handlar, vad vi känner och hur vi mår, det ligger så mycket bakom alla texter, alla samarbeten och minsta bild och rad som dyker upp i våra kanaler. Det ligger så mycket jobb, så många timmars slit som människor inte verkar förstå sig på eller vill acceptera.
Nu har bloggen varit ett deltidsjobb för mig i några år, och vad jag uppelver som sorligast är hur muslimska företag gärna vill använda muslimska inlfuncers men utan att betala för det. Hur man tar förgivet att man bara ska ta emot gratis grejer (fast det egentligen inte är gratis då vi måste beskatta det vi får om det är i annonseringssyfte), få otroligt mycket markandsföring och nya kunder utan att faktiskt betala för det, för i slutet av dagen är vi ju ''bara bloggare''. Detta är något jag upplever gång på gång tyvärr, av just muslimska företag (inte alla men de flesta), att så fort jag nämner ordet arvode då har man inte budget för det. Det är därför jag på senare tid blivit väldigt selektiv i mina samabeten.
 
Det är fortfarande lite tabu att kalla sig själv för influncer och speciellt av det muslimska samfundet. Många mulsimska influncers drar sig för att använda den befattningen själva, som om det vore fel, men det är egentligen som vilket annat jobb som helst! Vi lägger ner arbetstid för att sedan få en lön.
 
Aja, lite tankar kring ämnet, om ni undrar mer kring ämnet får ni gärna lämna en kommentar <3 Vi hörs lite senare!
 
 
Min blick när jag läser vissa samarbetsmail .. :P

#1 - A

Fast ett yrke är det väl ändå inte? Ett betalt arbete som kräver tid ja, men yrke? Ett yrke erhålls efter en utbildning och behålls om man byter yrke. Om du skulle sluta arbeta som lärare och välja att utbilda dig till läkare så är du ju fortfarande en lärare. Men om du lägger ner bloggen, är du fortfarande influencer?

Men tycker att det är bra att du tar upp detta gällande samarbeten. Självklart ska betalning ske, otroligt fel att försöka marknadsföra sig gratis via någon annans kanaler. Sen tycker jag att du kan vara tydligare med vad som är ett samarbete. Ex. instagram och stjärnurmaksrna igår: var det ett tips eller var det ett utbyte? Transparans och ärlighet varar längst.

Hoppas du inte uppfattade mig kommentar som negativ eller som ett påhopp bara för det var inte menat så :)

Svar: Jag tänkte jobb men skrev yrke, så du Hr helt rätt, de är ett jobb, son vilket annat jobb som helst. Det är när man har betalda samarbeten som man måste märka ut sin reklam ”de här inlägget är i sammarbeten med” osv, om inget sådant förekommer då är det ju alltid allmänna tips, som igår. Min kompis jobbar på stjärnurmakarna i Skärholmen och sjävklart Delar jag med mig av ett genuinitet tips, utan att hon bett om det. jag va ju ändå där för att köpa min klocka, och 20% är en rabatt som själv lockade mig. Ni vet ju att jag oftast tipsar om ALLT blir tjatigt om jag då alltid ska skriva ”ej samarbete/ej betalt” då skriver jag hellre ut när jag får betalt :) känns det som ett vettigt svar eller babblar jag bara ?
Mrs.Coskun

#2 - Frugan E

Mycket fula fiskar därute som vill ha gratis reklam för sina grejer. Och why not egentligen när det dessvärre finns så många bloggare som är okej med att jobba gratis eller med någon liten produkt som lön? Då vet de ju att de inte behöver ägna någon tid åt att leta efter seriösa influencers som tar pröjs.
Tyvärr är det ju många av oss bloggare som helt enkelt inte vet att man kan ta betalt, att man måste skatta på produkter man får, osv. Så då är det fritt fram att utnyttja.. :/
Talar generellt nu då såklart och inte just om muslimska företag, för just de har jag exakt noll erfarenhet av så kan inte riktigt uttala mig där..

#3 - Dhurata

Assalam aleikum
Tycker verkligen att man ska få kompensation. Och det är krävande må Allah belöna er för det goda ni sprider.
Men måste man hänga ut muslimska samfundet på detta? Jag upplever att din punkt hade kommit fram lika bra hjärtat.
Må Allah öka dig i det goda!

Svar: Tycker inte jag hänger ut någon då jag inte nämnt någon via namn? Men inlägget är riktat mot många muslimska företag och inte icke muslimska företag faktiskt , det är knappast islamiskt korrekt att utnyttja sina muslimska syskon?

Mitt inlägg är milt i jämförelse med vad jag egentligen vill säga fina dhurata❤️
Mrs.Coskun

#4 - Dhurata

Oki jag vet inte hur dem betett sig❤️ men jag är orolig att återigen kommer människor dra oss över en kam. Det är därför jag känner att det blir att hänga ut oss muslimer. Folk vet inte hur man bedömer själv utan följer vad någon sa till någon.
Det är mycket som inte följs av muslimer annars hade vi aldrig varit i det läge vi är i. Må Allah vägleda oss.
Återigen må Allah belöna er inspirerande konton. Det är mycket ansvar och jobb i det❤️