Att leva med ångest
Jag har egentligen velat skriva om detta länge, men här på bloggen funkar det inte riktigt som Instagram där en kort caption kan säga så mkt utan att det blir för ingående. På bloggen kan jag inte sluta skriva när jag väl börjar knappa för att skriva av mig. Men egentligen vill jag bara berätta lite kort om något jag länge velat skriva men helt enkelt inte orkat så att det inte blir för djupt. Hur som helst. Under min första graviditet med Selin fick jag kort och gott veta att jag led av något som heter generaliserat ångest syndrom. Eller veta och veta, psykolgen påpekade detta ofta men jag blundade för det. Idag har jag accepterat  det.  Jag har en generell ångest om allt och inget och ibalnd är den så påtaglig att jag har svårt att känna lycka/glädje både långvarigt och kortvarigt hur mkt jag än försöker, även om inget är ens fel för stunden. Detta förklarat i korta drag. Jag har varit såhär sedan min tidiga tånår pga olika händelser och ju mer livet haft sin gång desto värre har min ångest blivit. Jag hade en tid i livet där jag även led av depression men är tacksam att den är över nu, men detta resluterade även till en bidragande faktor till min kvarstående ångest. Jag kämpar på och när de blir för mkt som tex under mina graviditeter, då går jag i terapi (jag har tidigare nämner att jag går kbt för min förlossningsfobi och även i terapi för min dödsångest, men har då valt att inte nämna att de handlar om min generella ångest också). 
Anledningen till att jag skriver om detta idag är för att detta ämne, psykisk ohälsa, är FÖR tabubelagt i vårt muslimska samfund och man skyller ofta på att personen i fråga har svag Iman eller svag karaktär eller så skyller man på onda ögat. Ja ursäkterna är många men förståelsen är väldigt liten och det är därför det är viktigt att man talar ut om detta och krossa alla fördomar som finns om deppression och ångest bland muslimer (och allmänt för den delen). 
 
We are not ungrateful, we are not weak, this is just the path God chose for us 💕✨Allhamdulillah always! 
(null)
 
 
#1 - Umm Z

Älskade underbara må Allah bevara dig och befria dig från detta. Lider själv av vad jag skulle vilja kalla gör psykisk ohälsa som är framkallad och förstärkt av omgivningen. Kämpar varje dag med bla.GAD, vet precis hur det känns. Kan sitta på jobbet och så tex ringer ett okänt nummer, jag kan då tro att någon avlidit. Ringer min mamma eller någon annsn och låter ledsen tror jag att min pappa (Allah yeshfi) har insjuknat eller något värre. Kan inte svara på dagisnunmer eller om någon ringer fler än 2 ggr.Får direkt ångestpåslag. Har inslag av PTSD efter traumatiska händelser under mitt tidigare äktenskap. Blev lämnad i samband med min förlossning så jag kan inte få förbi bb eller förlossning utan att få panik/paninattacker. Drabbades av utmattningssyndrom/depression för 3 år sedan...är Alhamdullilah mycket bättre men det går i perioder..ibland klarar jag inte av att gå 10 meter eller ens svara på sms eller telefon...Wallahi och det är den värsta av dessa diagnoser..utmattningssyndromet som man bland arabee/ muslimer speciellt äldre generationer har 0 förståelse för.." lat" , " hittepådiagnos"" sjukskrivning= semester" ja man har dessvärre fått höra mycket genom åren...sökte psykiatrisk hjälp i stan och jag "smög dit"... min familj ville ej nämna för släktingar om de såg mig utan kunde säga att det var för kroppsliga besvär.. orkar inte längre umgås med folk...har utvecklat social fobi nästan och jag ibland orkar inte mer känns det som...orkar inte med människor dömande åsikter....vågar inte öppna posten pga tidigare ärendet i rätten som jag blivit utsatt för pga min dotter...anmäld till socialen och kallad...känner mig nästan patetisk att jag inte vågar svara i telefon eller öppna brev längre men får sådan ångest...Wallahi skulle kunna skriva en hel bok om mitt liv och det gör är inte ens en bråkdel men Alhamdullilah...Alhamdullilah för allt och kom ihåg att detta är ett test och Allah testar de han älskar mest...så försöker jag alltid att tänka.. psykisk ohälsa är inte ett tecken på svag imaan utan drabbar snarare oss med känslor utanför kroppen...kämpa på och jag förstår precis när du inte vill berätta mer för det man känner innerst inne som beskriver dessa typer av tillstånd är bäst att ta med Allah..
Må Allah bevara dig och ta bort denna bördan med psykisk ohälsa från alla drababde. Ameen.
Förlåt för ett långt inlägg men det är hög igenkänningsfaktor 💕💕

Svar: Älskade syster! Älskar att du skrev av dig lite, hoppas du fick lätta på hjärtat. Skriv så ofta du vill eller maila mig om dj behöver rensa tankarna då och då, jag finns här ska di veta! ✨❤️❤️ må Allah belöna dig mångfaldigt för allt du stått emot och gått igenom!
rgc.nu

#2 - Anonym

Bra skrivit! Du är en förebild för många.

Svar: ❤️❤️
rgc.nu

#3 - Niqabisten

Ögat ( ayn) är nåt som många muslimer tar alldeles för lätt på men som är oerhört viktigt och en allvarlig grej då ayn är nåt man kan ge sig själv, sina barn och folk man inte ens känner ( ayn och hasad är inte samma sak) profeten sa att det som dödar ummah mest efter qadr Allah är ayn. Ayn visar sig i form av sjukdomar . Allt från cancer till tumörer till depressioner till alla möjliga . Det är nåt att ta på allvar och att bota klart med mediciner med men fortfarande ruqiyah funkar på allt vad det än är finns massa hadith där sahabas blivit botade av ruqiyah när de blivit bitna av olika djur , Aisha och profeten gjorde ruqiyah på varandra när de var sjuka. Aisha gjorde ruqiyah på andra systrar när de hade en sån enkel sak som en feber . Ayn och ögat är underskattat bland muslimer . Därför skaffa kunskap om detta är så viktigt så man vet hur man ska skydda och bota sig själv och sina barn . I en annan hadith blev en sahabas förlamad på grund av annan tyckte han hade vacker kropp men inte nämnde Allahs namn ( allahumma barik etc) råder alla lyssna på Sheikh Khalid al habshi föreläsningar om ayn och hasad på Youtube . Han är en stor raqi i saudia som är känd och hjälpt många. Han har en ruqiyah center i London där han kommer 2 ggr om året och undervisar i just detta .. kolla även på abu nadeers videor om vad detta kan ställa till med .. Han är anställd och utbildad av sheikhen från saudia i ruqiyah centret i London han berättat även hur barn med autism blivit botade genom ruqiyah.. cancer patienter . Deprimerade folk . Folk med tvångssyndrom.. kära muslimer utbilda er själva.

Svar: Absolut, allt du säger stämmer. Men ibland lider man bara av psykisk ohälsa av saker man gått igenom i livet, inget mer än så. <3
rgc.nu

#4 - umm lilo

Umm z, you strong girl!!! Kämpa på. Du är typ en superhjälte som fortsätter med livet trots allt. Allahomma baarik! Må Allah skänka dig det bästa fiddunyah wal akhira.
Och Rgc, så starkt att du våga skriva detta inlägg. Som du skrev så undermineras psykiska sjukdomar. Vi måste prata mer om detta och ge stöd! Må Allah skänka dig det bästa fid dunyah wal akhirah. Aamiin

Svar: ❤️❤️❤️❤️❤️
rgc.nu

#5 - Anonym

Sååå skönt att någon av ''oss'' vågar bryta tystnaden! DU ÄR GRYM!

Svar: <3<3<3
rgc.nu

#6 - Niqabisten

Jag förstår vad du säger syster absolut men uteslut inte att det kan vara nåt som du fått av de jag skrivit . Det är viktigt med själv ruqiyah och tyvärr kan inte många muslimer själv ruqiyah vilket man måste lära sig . På så sätt kan man hjälpa sig själv och utbilda andra runt sig även om det är nåt psykiskt så kan ruqiyah bara göra det bättre för dig . Om sahabas botade feber och skorpion stick med endast ruqiyah tänk då vad det kan göra med andra sjukdomar 😊

Svar: Helt rätt ❤️
rgc.nu

#7 - Angi

Ååhhhh.... det gör mig så ledsen att läsa när systrar går igenom prövningar eller mår dåligt 😢.
Vår Skapare är medveten om vad ni går igenom och av alla vägar ni hade kunnat ta, så valde Han just denna för er utmed Sin vishet ❤️❤️❤️❤️❤️❤️
Så i slutändan är det gott, biidhnihi, även när det är extremt tufft. Försök att komma ihåg det i de svåraste tiderna.

Och ni är VERKLIGEN super women!!!! Helt fantastiska kvinnor 💕💕💕💕

Svar: Allhamdulillah alla prövningar från Allah ❤️
rgc.nu

#8 - M

Bästa du! Jag blir så glad att detta ämne börjar luckras upp mer och mer bland muslimer. In shaa Allah så försvinner tabustämpeln som är så farlig egentligen. Då det kan hindra folk från att söka hjälp.

Sedan lite drygt 2 år tillbaka fick jag panikångest, pga omständigheter som varit i mitt liv. Tror jag hade gått med ångest ett bra tag innan det men fattade inte vad det var. Jag kan inte längre köra bil självständigt då det utlöses av detta bl.a. Men kämpar på med behandling och hoppas kunna vara bakom ratten igen så småningom in shaa Allah.
Psykisk ohälsa ska tas på allvar på samma sätt som fysisk ohälsa, och inte viftas bort eller ännu värre skam och skuldbeläggas. Som man ser vissa quotes ibland : you never know another persons struggles, be kind, always. <3

Svar: Må Allah underlätta för dig älskade syster! Har en nära mig som har panikångest, det är verkligen inte lätt. Ska göra duaa för dig älskade syster!! Du är verkligen en kämpe!
rgc.nu

#9 - Iman

Fin text, må Allah underlätta för dig genom det här.

Håller med dig i det du skrev. Det är tabubelagt och ofta hamnar man i att det är "svag tro" eller liknande vilket inte alls stämmer. Jag har pratat med en imam om detta då jag själv hamnade i depression och jag kände mig otacksam som har allt men ändå inte är "nöjd".
Fick remiss till terapi och imamen sa "gå, ta emot hjälpen den kommer från Allah". Han sa "om man bryter benet går man till läkaren och får gips för att läka det man gör inte bara dua. Om man har ett krossat hjärta eller själ går man på terapi för att läka det samtidigt som man gör duaa".
Du har ingen svag tro utan vi får olika utmaningar i livet. Ibland fysiskt och ibland psykiskt. Jag tycker du kämpar på bra och du är modig som tar upp det❤️ Själv är man deprimerad i "smyg" haha har inte vågat säga till någon utom familj men nu kanske man vågar.

Svar: Älskade du ❤️❤️ må Allah underlätta för dig!! Vilken klok imam du träffade - verkligen helt rätt tankesätt!
Du vet att jag finns här om du vill ventilera? Jag är ett Mail ifrån ❤️❤️
rgc.nu

#10 - Umm Z

BarakAllah fikom💕 💕 , Må Allah belöna er rikligt i denna dina och al akhira. Känns skönt att skriva av sig ibland och ibland orkar man knappt prata. Har befunnit mig i en tillfällig "dipp" och Blev tårögd av de fina orden på väg till jobbet, fylldes av sån glädje för vår underbara religion, Alhamdullilah för islam och systerskapet inom islam är så unikt wallahi❤❤❤Må Allah belöna dig för ditt goda hjärta💕❤Du är verkligen en Inspiration för oss alla🌸🌹🌹

Svar: Habibati: jag var bara ärlig! Finns här för dig om du behöver mig ❤️❤️
rgc.nu

#11 - Umm H

Må Allah belöna dig för att du berättar för oss om detta.

Kämpa på syster. Allt kommer bli bättre. Bättre o sämre stunder kommer o går. Har haft GAD, panik-ångest, posttraumatisk stressyndrom samt depression av och till sedan 10 år sedan. Rekommenderar terapi, även när allt funkar bra just för att bearbeta det man varit med om.

Må Allah alltid skydda dig och skänka dig ett lugn i själen endast Han kan skänka.

Svar: ❤️❤️❤️❤️
rgc.nu

#12 - Nadia j.

Oh jag vet vad du menar, så mkt som är tabubelagt hela tiden, jag har lidit av kraftig generaliserad ångest sen jag va 4 år va jätte tufft, kan prata privat ngn ggn inget jag vill ta upp här offentligt i detalj, men har det ffr men börjar bli mildare för jag kämpar med det dagligen o det va inte hållbart för mig i längden o tack vare Allah som vägledde mig kan jag ibland hantera det bättre alhamdulillah!
Må allah hjälpa dig genom alla dina svårigheter, underlätta för dig o ge dig framgång tillsammans med din familj ♥️ Amin massor med bamse kramar till den bästa systern ♥️

Svar: Må allah underlätta för dig med älskade själ <3
rgc.nu

#13 - Syster

Salam fina syster. Ja har haft social ångest sedan tonåren. Kämpar fortfarande emot och biter ihop. tar för att du tar upp detta ♡

Svar: ❤️ må gud underlätta dina prövningar hjärtat!
rgc.nu