Praying and toddlers
Idag har vi haft sjukstuga igen här hemma, Mousa blev lite krasslig igår under kvällen. Imorse vaknade han upp och hostade väldigt mycket så han fick stanna hemma med mig och lillebror. Vilket fick mig att tänka på något ni frågat om den senaste tiden, och det är att be när man har barn hemma. Självklart, liksom allt annat i livet, har man upp och nedgångar vad gäller bönen. Med det menar jag att man ibland är fullt koncentrerad under sin barn och ibland väldigt distraherad, speciellt om man har barn. Tänkte därför skriva lite kort vad jag brukar göra för att aktivera barnen medan jag ber och hur det går till hemma hos oss: 
  • Jag brukar sätta på en film jag vet att barnen tycker om och kan sitta still framför men sänka volymen lite så att jag själv kan be i samma rum lite längre ifrån och fortfarande koncentrera mig.
  • Har man ett spädbarn eller ett barn under ett år kan man alltid ha den i bärsele eller bärsjal medan man ber. 
  • Jag brukar även försöka involvera barnen till att kanske sällskaps be med mig. Dem brukar tycka om och stå bredvid och göra rörelser bara. 
  • Brukar låta dem leka med lego eller klossar, och undviker att ge dem mat eller snacks eller Play doh för man vet aldrig vad som hamnar i munnen och på så sätt kan jag koncentrerar mig under bönen. 
  • Jag ber ofta i samma rum som dem som sagt och låser alltid dörren så ingen kan smita någonstans. På så sätt är det lättare för mig att koncentrera mig under barnen.
För övrigt tycker jag att det är viktigt att vi ber framför våra barn så att de bekantar sig med konceptet  av bönen i vardagen och att det blir en del av deras egna vardag. Jag märker hur barnen snappar upp orden jag säger, rörelserna jag gör och hur selin alltid själv springer och hämtar sin slöja när jag ber 💕 allahummabarik. 
Var inte för hårda mot er själva systrar. Gör det bästa av situationen med den bästa avsikten så belönar Gud er utmed det. Det är bättre att be bönen sent än att skippa den helt, för även om man missat tiden måste man ta igen den.  Och gör duaa till Allah att han ska underlätta utförandet av bönen, det brukar hjälpa. 
 
(null)
 
(null)
 
 Glöm inte hjärteklicka om ni gillar inlägget och vill ha mer av dessa <3


#1 - Yn

Salam alikom,
Verkligen bra tips. Minns att jag var orolig när jag la ner bebisen ( innan hon kunde gå) och andra barnet sprang i rummet , men Alhamdulillah det gick bra varje gång nästan

Svar: Baraka allahu fiki habibah. Åh jag vet precis vad du menar, hehe. Må allah underlätta för oss alla.
Mrs.Coskun

#2 - Umm Z

MashaAllah vilka bra tips💕💕. Brukade förut låsa in mig eller be när min dotter somnat eller var i ett annat rum eftersom hon såg sitt tillfälle att rida häst under sujud. Kunde bli så irriterad och stressad av detta tills jag läste att profetens (saw) dotterson brukade göra detta och då var profeten i sujud tills han hade gått av MashaAllah. Min dotter brukar tjata om att göra "allahuakbar"😍..men precis som du säger man gör sitt bästa💕💕

Svar: Må Allah bevara våra fina barn åt oss, mina barn brukar också köra den där när jag gör sujud, bara mysigt men ibland frustrerande
Mrs.Coskun

#3 - Fatimah

Bönen bönen bönen, where do I begin? Mina böner har verkligen varit speciella sedan lillan kom. Om jag är hemma själv får hon antingen sova i bärsjalen (vilket innebär att jag måste stötta huvudet under sujood och nästan kvävs lol) eller så sitter hon i matstolen mitt emot mig och ropar efter alla leksaker hon slänger ner på golvet (som jag ibland mitt under bönen får lägga tillbaka för husfridens skull). Min imaan är superlåg sedan bebisen kom, trots att jag är mer tacksam än någonsin men kombinationen ingen tid för extra ibadah + konstant stress dödar min sinnesro fullkomligt. Må Allah vägleda oss och våra barn och hålla oss på den rätta vägen. ❤️

Svar: Åh jag förstår precis den krocken mellan en låg iman och en oändlig tacksamhet - tror alla mammor känner så pga just stressen som en nyfödd kan medföra. Viktigaste är att inte ge upp, och att kämpa på fastän det ibland kan kännas förgäves. Jag menar hur många gånger har man glömt under bönen hur många sujud man gjort, eller vilken sura man redan läst, men fullföljer man inte bönen ändå? Såklart man gör.
Bara kämpa fina sis, allah vet din avsikt <3
Mrs.Coskun

#4 - Jessica

Hej hoppas allt är bra med dig! Älskar din blogg! Är själv inte muslim men gillar din blogg starkt! 🙂 jag har bara några frågor. Hur många gånger per dag ber ni? Ber ni alltid vid samma tid? Hur gör ni om ni inte är hemma? Till exempel är i affären och handlar? Kör bil? Eller är iväg hos folk? Hoppas du inte tar illa upp. Bara nyfiken 🙂ha de bra! 😀

Svar: Åh hej fina du! Tack så mkt ❤️❤️ ska försöka svara på dina frågor lite kort sen kan du maila mig om du har fler frågor på rgc.nu@hotmail.con

Vi ber 5 gånger om dagen, fem obligatoriska alltså men man kan sjävklart be extra böner om man vill och hinner.

Man följer ett böneschema som ändrar sig under årets gång. Vi har tex en bön vi ber vid gryningen och den infaller vid olika tidpunkter beroende på dag och årstid. Sen har vi en förmiddagsbön, en eftermiddagsbön, en kvällsbön som infaller vid solnedgång (vilket också är den tidpunkt vi bryter fastan på under ramadan om du känner till den månaden) och en kvällsbön som man ber innan dagens slut. Jag hoppas jag förklarat det på ett logiskt sätt.

Man ska helst be när bönen infaller, men man har ju tekniskt på sig att be varje bön tills att den nästkommande bönen infaller, dose that make sense ?

Vi har bett i provrum, hemma hos folk, på arbetsplatser brukar man be om att få tillgång till ett rum för att be och de har inte varit något problem. På universitet brukar man be på vilorum osv. Man kan be var helst som så länge de är en ren plats (inte en toalett, platser där de finns avföring och smuts osv).

Jag tar aldrig illa upp av dig fina du för du ställer alltid dina frågor på ett så genuint sätt, märker att du bara är nyfiken :)
Mrs.Coskun

#5 - A

Jag ber också alltid intill barnen. Inte för att mina barn lämnar mig på en radie större än en meter mennjag hade gjort det även om fallet hade varit annorlunda.

Det är viktigt att barnen från början får med sig Islam i vardagen och att det blir en naturlig del av deras liv vilket in sha Allah kommer att underlätta för dem när de sedan blir lite äldre och själva ska be. En islamisk uppfostran kommer inte naturligt bara för att man själv är praktiserande utan är något som man måste jobba på dagligen. Må Allah underlätta för oss alla. Amin!

Min nyligen fyllda tvååring vet vad som är mina bönekläder och frågar själv efter en abaya och slöja som jag brukar sätta på henne när jag ska be. Hon vet även vilka kläder som jag tar på mig när vi ska gå ut. Barnen snappar upp och förstår så mycket, med små medel kan man lära dem en hel del mashAllah.

Bra att du återigen lyfter frågor som systrar ofta undviker. Tror inte systrar som själva inte har barn förstår stressen över att ibland hinna be i tid under vintern och dessutom ska man hamna i någon sorts sinnesro.

Svar: så klockren kommentar, håller med precis allt <3
Mrs.Coskun

#6 - Johanna

Bra inlägg😊 om man har missat t.ex. asr ska man då be asr eller maghrib först?

Svar: Jaa det blir ju en skuld så först gör du dig av med den dagens skuld, i detta fall tex anser för att sedan be magrib efter :)
Mrs.Coskun