World hijab day
 
Det är tydligen world hijab day idag och sjävklart måste jag skriva några rader om det. 
Jag tog på mig slöjan augusti 2008, på den tiden blandade jag olika stilar och hade på mig en sån turban som jag spände fest i mina polotröjor och kämpade med att inte ha tighta jeans på mig (kaos tider 😂). Sommaren året därefter bestämde jag mig för att sluta ha byxor till min slöja och började med abaya/klänningar och korrekt hijab på huvudet.
 
Trots att det gått så många år kan jag fortfarande känna att det är tufft med slöjan i perioder (som jag också nämner för er här på bloggen). Jag tror att det är för jag många gånger hamnar i situationer där jag är den enda som har slöja i rummet och måste typ vara talesman för den inför främmande människor. När jag var yngre var detta roligt och jag besvarade mer än gärna nyfikna själars frågor, men nu i äldre dagar tycker jag det kan kännas jobbigt. Mest för att tiden har ändrats och man är inte oskyldigt nyfiken längre utan man är mer ute för att ''sätta dit en'' eller vad man ska säga, förstår ni hur jag menar? Dock älskar jag när mina elever frågar mig om min realtion till slöjan, eller allmänt folk som genuint vill höra min hijab story, då berättar jag mer än gärna. 

MEN oavsett svårigheter så älskar jag min slöja och vad den står för. Kärleken till gud och lydnaden till honom. Det är vad slöjan innebär för mig. Jag skulle aldrig kunna at av mig den för jag skulle känna mig så naken utan den. Den är en del av mig och jag är sjukt stolt över 20 åriga jag som vågade, mot alla odds, ta på mig den allahummabarik <3
 
Någon som vill dela med sig lite av deras tankar om slöjan? 
#1 - Hanae Akabbal

Jeg kjenner meg aboslutt igjen i det du skriver! ❤️❤️❤️

#2 - Ida

Jag är lite nyfiken på hur man gör med passfoto och slöja? Är det inte så att öronen måste synas på ett passfoto? Har det alltid gått bra att resa med slöja utan att någon bett dig ta av den?

Mina tankar är att alla ska ha rätt till att bära vad de vill utan att ifrågasättas.

Svar: Man behöver inte visa öronen på passfotot :) nej allahmdulilah ingen har bett mig ta av mig den än så länge :)
Mrs.Coskun

#3 - A

För mig var hijaben en process. Islam har aldrig varit en naturlig del av min uppväxt även om min familj ser sig själva som muslimer. När jag började praktisera Islam så tänkte jag att jag kan praktisera utan att bära slöjan eller ändra min klädstil allt för mycket. Men ju mer tiden gick desto mer kände jag mig inte komplett så jag började omvänt. Ändrade min klädstil från att ha på mig ALLT ( eller inget kanske man ska säga) till att stegvis sluta med att endast bära abaya och då var det bara slöjan kvar. Alhamdulillah har haft den i snart tre år.

MEN fördomarna som jag möter och frågor jag får endast på grund av att jag bär slöja gör mig så provocerad ibland. Man kan faktiskt vara högutbildad, ha ett bra jobb, kunna perfekt svenska och samtidigt välja att ta på sig slöja och leva enligt Islam. Man blir annorlunda behandlad och fördomarna är många. Speciellt om man som jag bor i ett väldigt segregerat område där arbetslösheten är hög och utbildningsnivån är låg.

Svar: Allhamdulillah fina du för du lyckades ta steget, jag känner igen mig mkt i det du skriver ❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#4 - Frugan E

För mig har det varit en berg-och dalbana. Från drömmen om niqab till att jag nu mest stör mig på att jag tappar hår och att slöjan är ivägen rent praktiskt. Men den sitter kvar. Vet att ens gudstro inte sitter i sjalen, ändock känns det så naket att ens tänka sig att vara utan den. Men det har varit en resa liksom tills jag hittade en stil jag är bekväm med utan att känna mig utklädd.
Andra skulle kanske inte kalla det korrekt hijab men om jag jämför med hur jag gick klädd innan så är det modesty på hög nivå. :P
Skulle dock önska mig mindre dömande både från muslimskt och ickemuslimskt håll. Många som ska tycka och debattera över våra huvuden.
Håller med dessutom om det här med att det blivit tröttsamt att ses som nån representant för slöja och islam. Jag är liksom inte JAG, utan jag är en sjal. Eller "hon muslimen". Random folk som ska snacka om min tro när jag bara vill fika och käka bulle, liksom. Jag hoppar ju inte på andra om deras religion bara för att jag ser ett kors runt deras hals, t ex. Lite jobbigt, faktiskt.

Svar: Må Allah underlätta din kamp älskade syster!!

Hahaha käka min bulle 😂😂 exakt så känner jag !!
Mrs.Coskun

#5 - Umm Z

Har haft hijab i snart 2 år och satte på mig den efter jag gift mig, fått barn,tagit examen, jobbat,jobbat lite till, blivit utbränd, återhämtat mig lite iallafall...har länge känt mig avklädd, längtat efter att bära hijab, under flera år men inte vågat ta steget...satte på mig min hijab när jag verkligen mådde som sämst, hade dålig självkänsla och tittade knappt i spegeln...orkade knappt gå eller stå upp p.g.a utbrändhet...ingen i min närhet är praktiserande så det var ett stort steg för mig..var ambivalent kring hijabstil...vilöe jag se ut som hijabis på sociala medier eller abaya style...fick SubhanAllah en känsla i sujud och hade denna känsla i några dagar och började sedan med hijab och abaya Alhamdullilah 😊..kändes först lite mycket men klarar mig inte utan Abaya i dagsläget😍Love it💕Man ner sig lite klumpig första tiden men vänjer sig sen...tänker knappt på att jag har hijab
.har aldrig Alhamdullilah känt mig diskriminerad..känner mig faktiskt bättre och vänligare behandlad nuförtiden..
På jobbet har jag inte ens blivit tillfrågad om min hijab...bara att de tex beställer fisk eller vegetariskt till alla om vi har jobblunch tex...när jag är i affären brukar andra hälsa på mig, på jobbet är jag den enda med hijab och jag har inget emot det faktiskt😁..även om det är roligt när vi är flera hijabis ❤

#6 - Nadia j

Och för mig är sjalen en ständig kamp :( kämpar både med mig själv o andra runt omkring mig som har en åsikt o fördomar. Hörde från många att det blir lättare med tiden men nopp det tycker jag inte. Tog på mig den december 2010 o den sitter kvar men det e kamp varje dag sen den dagen.

Svar: Duuu är en riktig kämpa min fina vän! Du är ofta i min duaa ❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#7 - D

Senast igår fick jag frågan om varför jag har slöja?! Var på jobbet som vilken dag som helst då en patient helt random bara kom fram till mig och sa - varför har du såndär sjal??? Jag blossa upp direkt! Jag stod med min vän som var o hälsa på mig som bär oxå slöja, och hon fortsatte o sa varför ser ni ut så! Hon frågade mig e du svensk då hon märkte på min talsätt att jag pratade flytande svenska, då sa jag - ja jag e svensk, då sa hon aa det e typisk er när ni gifter er så tvingas !! Ni bära slöja?!?! Jag skulle smälla till henne nästan där men höll mig! Såklart argumenterade jag emot och tillslut bad hon om ursäkt! Men jag sa nej nästa gång ska du tänka dig för innan du säger ngt! Herregud det e bara en tygbot sa jag va e problemet? Blir jag annorlunda för dig om jag tar bort den? Sen kom de fram till att hon var själv ortodox! Men herregud sa jag om man e troende själv då gör man inte så! Vem går o hoppar på nunnor?? Även ortodoxa fastar , judar omskär sina pojkar men nej när en muslim gör det då e det förtryck! Jag e född och uppvuxen här, uppväxt bland 80% svenskar , jobbar till 80% me senskar. Tog på mig slöjan 2014 och är 35 år dvs väldigt sen efter flera år som gift så här e inget påtvingat varför tror folk det???? Och vet ni vad av alla jag har blivit ifrågesatta av när jag tog på mig den det e inte svenskar faktist utan det har varit antingen invandrare el tom muslimer som e väldigt segregerade, så tråkigt! Snart e det fastan och hej välkommen alla frågor om o va synd får man inte ens dricka vatten o hur orkar du men åh måste dina barn oxå fasta jada jada.... 😘😂😂

#8 - Niqabisten

Jag har haft niqab nu i snart 6 år och har aldrig funderat på ta av den .. Jag bestämde mig för att aldrig ta av den innan jag satte på mig den och gjorde mycket dua för Allah att göra mig stark med den . Visst blir man påhoppad, attackeras, utstirrad men jag lägger inte märke till dessa saker. Det har aldrig fått mig tveka på den . I mina ögon är niqab fardh ( obligatoriskt) och ju mer folk hatar den mer starkare blir min kärlek för den. Jag skulle dö för den

Svar: Må Allah hålla dig lika stArk allahummabarik!
Mrs.Coskun