Vaccin frågan
Jag har fått denna fråga av er många gånger, hur jag har gjort när det kommer till barnen och vaccinprogrammet. Förr i tiden fanns inte ens denna fråga, mina föräldrar körde på och vaccinerade oss alla och alla jag känner har samma erenehet som jag, men när jag fick selin ändrade denna normalitet för mig. Jag vet inte ens hur jag hamnade i en grupp som heter vaccinets baksida eller något på Facebook där människor delar med sig av erfarenheter, artiklar, rapporter osv kring såntsom  jag aldrig hade hört talas om, att vaccinet kan ha biverkningar som kan ge en men för livet, eller till och med att barn kan dö? 

Jag försökte läsa på och bli klok om saken, frågade runt, på BVC, läkare, familj och vänner. Alla har så olika åsikter, alla gör så olika, så jag valde att avstå tills det kändes bättre. Sen fick första dosen av kombinationsvaccinet pentavac (som numera inte finns) vid 6 mån. Sen fick hon alla tre doser. Sen fick hon inget mer. Strax innan det var dags för MPR-vaccinet fick vi veta att hon var äggviteallergiker, så vi valde att avvakta för vaccinet för mässling innehåller just det. Sen kom Mousa och vi la allt på is men jag forsatte läsa på. Barnen har ej fått nått vaccin efter de med u är det dags för MPR vaccinet för selin och mousa känner jag, men jag är livrädd. Men jag vill för jag vill dra mitt strå till stacken. Men samtidigt är jag livrädd för biverkningarna, även om där en sån liten procent att något riktigt illa ska hända tänker Jag att de är typiskt att vi är den procenten.  

Men jag tänkte göra tawakul, förlita mig på att Allah skyddar mina barn, för jag gör ju trots allt detta för att skydda dem, med Allahs hjälp såklart. Jag vill inte vara en fara för ovaccinerade barn, jag vill inte känna att jag mår illa av oro när jag hör att folk från Göteborg är på besök och är på samma Leos lekland som mina barn, jaa ni vet ju vilken hypokondriker jag är. Men med det sagt förstår jag till fullo båda besluten. 

Kan ni inte bara berätta hur ni har gjort och hur ni tänker? Vacccinerar ni eller avstår? Någon som vart med om en bevisad biverkning? Snälla ingen diskussion mot mitt eller andras beslut, jag vill bara höra vad andra har gjort ❤️ 

#1 - Frugan E

Vi har kört alla vaccinationer enligt programmet. I Tunisien visserligen men det är liknande som i Sverige. Fanns ju inte ens på kartan att inte vaccinera. Vilket gör att det känns som om den här trenden med att inte göra det, förmodligen inte ens hade funnits om det inte fanns internetpropagandan som sprids runt. Eftersom de här hemska sjukdomarna i princip försvann så funkar det ju uppenbarligen, och att vi nu har utbrott av dessa sjukdomar igen i och med att fler väljer att avstå vaccinationerna, bevisar ju att de funkar.

Biverkningar kan alla läkemedel ha, vacciner är inget undantag. Men de är så pass bevisat säkra att det inte är nåt jag funderar över. Exempelvis nu i somras blev dottern biten av en lekande hund här (bara ett litet hål blev det) och det var ingen tvekan om att åka iväg och ta rabiesvaccin. Hur hade jag liksom kunnat leva med de eventuella konsekvenserna annars? På samma sätt tänker jag kring de vanliga vaccinerna, man skyddar ju både sitt eget barn och andra människor som inte kan vaccineras, mot att bli sjuka.

#2 - Fatimah

I feel you sister, I really do! Jag har också läst på en del om biverkningar och vaccinskador, men biverkningarna och skadorna till följd av exempelvis mässlingen är värre än vaccinets biverkningar. Lyckligtvis lever vi i en del av världen där vi inte behöver tänka på polio, röda hund och mässlingen, men det är också för att vi har just det vaccinationsprogram vi har. Min pappa har flera syskon som gick bort av några av smittorna som vi vaccinerar oss mot, och efter att ha fått reda på det valde jag att vaccinera bebis. Inshallah fattar vi rätt beslut för våra barn, i slutändan försöker vi bara se till deras bästa. ❤️

#3 - Ida

Sverige är fritt från en massa sjukdomar tack vare vaccinationsprogrammet. Jag vill verkligen inte låta elak men det är vansinnigt ignorant och okunnigt att avstå så viktiga vaccin. Människor som väljer att avstå undanber sig ofta diskussioner men det är just diskussioner vi behöver. Jag skulle aldrig sätta mig i samma rum som ett barn jag vet är ovaccinerat. Ett större barn kan klara sjukdomarna ganska bra medan min bebis skulle kunna dö.

Det är skillnad på obeprövade vaccin så som svininfluensavaccinet och väl beprövade som mässling och de övriga som ingår i vaccinationsprogrammen.

Om fler och fler börjar avstå vaccinen är det katastrofalt för befolkningen och vi återgår till ett samhälle med dödliga sjukdomar. Det ska inte ens vara ett val att avstå anser jag. För att vara svensk medborgare måste man vara vaccinerad. Att det inte är lag på det förstår jag inte.

#4 - A.

Du tog Göteborg som ett exempel, är det något speciellt med den staden gällande vaccinationer?

Svar: Det är ju mässlingsfall där, bara därför tog jag det :)
Mrs.Coskun

#5 - F

Jag vaccinerade min äldsta och två dagar efteråt fick hon utslag vid bad och exem som inte försvann tills hon var 1 år gammal. Så jag beslutade att inte vaccinera henne mer. När jag sedan fick min son fick han inga vaccin alls inte ens K-vitminsprutan på BB som de menar att alla barn behöver. Jag tänker att Allah har skapat det nyfödda barnet och det finns en anledning till att alla barn har för lite K-vitamin när de föds. Det är inte rimligt att ALLA barn har denna "brist". För tänk vilken miljardbusiness det är när man uppfinner något som alla behöver. Det finns ju för och nackdelar med att vaccineras men också mot att inte vaccineras såklart och nu syftar jag på de övriga vaccinera förutom K-vitamin. Personligen så vill jag inte ge dem vaccin pgr av att jag inte skulle kunna leva med att något drabbar dem och jag gjorde valet att spruta in något i deras kropp fastän de va friska. Och om de får biverkningar så är det sällan läkare eller samhället erkänner att det var pgr av vaccin. Så jag gör tawwakul fast åt det andra hållet, att Allah ska hålla dem borta från sjukdom. Och om sjukdom drabbar dem så är det med Allahs vilja och inshaAllah så kmr de klara sig. Det är svårt att ta beslut i detta och jag har respekt för båda valen eftersom jag själv står och velar ibland. Jag fick själv MPR vaccinet som barn men fick ändå mässlingen, så det är inget 100% skydd ändå som folk verkar tro. Tål bara inte folk som shamar de som inte vaccinerar sig som att de sitter på sanningen.

#6 - Iman

Vaccinerad själv och följer BVCs vaccinprogram för min son. Kan inte tänka mig något annat. Vi reser ibland och då är det bra om han har grundskyddet. Galet att mässling bryter ut i Sverige nu (hello medeltiden).

Det är större rörlighet bland världens befolkning och inte lika skyddat som förut. Allt möjligt kan komma från världens olika hörn. Bra att tänka på det. Allahu a3lam ❤️

#7 - Lara

Salam alikom,
Jag tänker att Allah har skapat alla sjukdomar och alla botemedel och vaccin.
Man kan ju bli väldigt sjuk om man får en av dessa sjukdomar ( må Allah skydda oss allihopa) . Biverkningar kan alltid förekomma även med vanliga mediciner.
Tänker att man i Sverige har bra koll på beprövade vaccin i alla dessa år ( nya kanske man ska fundera över några gånger). Jag säger Bismillah innan barnen får vaccinen från BVC.
Och Alhamdulillah för att vi fått dom.
Man kan ju tänka samma med t.ex tandkräm vi borstar tänderna så vi inte får hål.
Men man får välja själv hur man tänker.
Stor kram

#8 - Umm A

Jag velade också eftersom jag hade hört nackdelar gällande vaccinen. Eftersom jag var så osäker så bad jag istikhara och valde att vänta tills dottern blev sex månader då hon fick sin första dos. Tyckte hon var alldeles för liten vid 3 månaders så valde att vänta. Nu blir hon snart 2 år in sha Allah och fick mässlingvaccinet förra veckan. Så har liksom dragit ut på det lite så hon varit lite äldre. Alhamdulilah. Må Allah underlätta dessa val för oss och må Allah ge oss det som är khayr. En rekommendation till alla systrar är att be istikhara inför varje ”svårt” beslut. Kram

#9 - Umm Z

Har vaccinerat min dotter enligt rådande program och har faktiskt inte tänkt så mycket kring det. Har gått bra alla gånger, hon har aldrig fått någon biverkning eller ens reagerat negativt i samband med vaccinationer Alhamdullilah

#10 - Linn

Asalamo alaykum syster. Utan att skapa någon debatt som jag inte riktigt vill medverka i just för denna smutskastning som uppstår så länge man inte följer strömmen. Khayr ib sha Allah. Jag vill svara iaf :)

Jag har inte vaccinerat mina barn. Har läst på alldeles för mycket för att ens tänka tanken åt vaccin. Har bott utomlands med båda barnen o inte fått några sjukdommar. Nya vaccin kommer hela tiden, snart så kommer alla vaccinera mot vattkoppor oxå. Vilket båda mina barn har haft förra året o de var absolut ingenting. Lite blåsor, feber and that's it. Känner till många vars barn som är vaccinskadade :/

Rekommenderar att läsa denna bok: https://www.bokus.com/bok/9789197971478/vaccinationer-risker-och-skador/

Jag klandrar ingen för att vaccinera. På samma sätt förväntar jag mig resepekten o acceptansen tillbaka, speciellt av mina medsystrar. ❤ må Allah, Al-Muhayymin, alltid skydda våra barn mot alla sjukdommar. Amin.

Ma'Salam!

#11 - D

Jag funderar på hur islam ser på detta. Vaccinen som nämns är väl beprövade och har fler fördelar än nackdelar. Är det inte så att inom islam uppmuntras man till att söka vård/behandling? Man ska såklart ha tawakul men varje muslim har ändå ett ansvar för sin hälsa (och föräldrarna för sina barn). Att avstå från vaccin som bevisligen fungerar (och som bevisligen leder till utbrott och livsfara när ovaccinerade människor för smittan vidare) känns som att säga ”jag har tawakul” och sen gå ut i bilvägen med ögonbindel.

Obs, läs ej med hård ton, jag är superlugn och bara fundersam :)

Svar: Alltså innan avstod jag mest för jag ville läsa på men också få dem att bli äldre därför tex fick selin sin första dos vid Sex månader och med mousa ville vi vänta till han var över ett. Med MPR blev jag aå rädd när ja fick veta att de innehöll äggvita och sen har jag bara skjutit upp på de av rädsla men jag känner precis som dj säger att ja ändå har ett ansvar islamiskt att skydda mina barn så gått de går om medel finns :)
Mrs.Coskun

#12 - Syster

Hade varit intressant att höra från mammor som inte vaccinerat sina barn. De är ju som ett slags trauma för en tre månaders unge att få en spruta så tidigt i livet.. tycker dem som inte vaccinerar sina barn smutskastas mer än dom som gör det. Att inte vilja vistas i samma rum som ett ovaccinerat barn är väl lite att ta i.. vad hände med att lita på Allah vare sig man tar vaccinet eller ej..

#13 - Umm A

https://islamqa.info/en/159845

https://islamqa.info/en/20276

Svar: Baraka allahu fika för källorna hjärtat <3
Mrs.Coskun

#14 - Anonym

För oss har vaccinationerna varit självklara, de ger ett livslångt skydd och man behöver inte oroa sig över att barnet kan få sjukdomar även på resor etc. Varför läsa på och oroa sig över något som drabbar en liten del, de flesta blir inte sjuka av vaccinationen utan biverkningarna förvinner. Tycker det är fel att föräldrar avstår från att skydda sina barn när det finns tillgängligt och är välbeprövade vaccinationer. Människor har självklart olika upplevelser men varför haka upp sig på det negativa som oftast är det som dominerar i nätet.

#15 - JP

Jag undrar, utan ilska eller ont uppsåt, utan bara för att jag inte förstår logiken.
Ni som inte vaccinerar utan litar på Allahs beskydd för att barnet inte ska bli sjukt, hur gör ni om barnet skulle ha oturen att drabbas av mässlingen, polio etc ellet tom helt vanliga sjukdomar?
Skulle ni uppsöka den moderna läkarvården då och ge era barn mediciner som de, likt vaccin, har långa listor över biverkningar? Eller litar ni även då till att barnet blir frisk med Guds hjälp?
För om inte så kan jag inte förstå valet, förklaringen räcker inte till "all the way" enligt mig.
Så hjälp mig gärna förstå, jag vill väldigt gärna förstå då jag jobbar i sjukvården och vill kunna möta människor med en inblick i deras tankesätt när möjlighet finns :).

#16 - A

För mig har vaccin alltid varit självklart. Självklart finns det risker med precis allt men nyttan är större. Det är det som allt handlar om inom läkemedelsbranchen. Man väger nyttan mot risken.

Det fanns en studie där man påstod sig se en korrelation mellan autism och vaccination men den har fått dras tillbaka då man manipulerat med resultaten. Om man ska läsa på gällande medicinsk vetenskap så är det PubMed som man ska använda sig utav. Där finns alla publicerade publikationer och mig veterligen finns där inget direkt negativt om vaccinationerna som ges i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Ni systrar, som tillsammans med mig, läst en utbildning med medicinsk inriktning vet hur viktigt det är med pålitliga källor och hur man måste vara observant när man läser en vetenskaplig artikel då man ibland kan försöka tyda på trender i sina resultat som kanske inte ens är så uppenbara. Med detta vill jag ha sagt att på samma sätt som vi inte söker kunskap gällande islam genom att bara googla eller youtuba för den delen så kan man inte gör det med medicinsk vetenskap heller. Tycker att det är bra att du rådgjort med BVC och läkare och antar att du inte fått negativa svar gällande vaccinationer från dem?

Risken är större att man dör i en bilolycka än av en vaccination, men vi åker bil nästan dagligen de flesta av oss. Eller hur?

#17 - F

Svar till JP
Jag vaccinerar inte mina barn och om de skulle drabbas av mässlingen så skulle jag söka sjukvård när det i så fall händer. Då har jag enligt mig iaf inte orsakat dem skada genom att ge dem vaccin när de var friska utan tar till åtgärder när de i så fall blir sjuka. Bara för att man söker sjukvård behöver inte det betyda att man skall göra det sjukvården säger till punkt och pricka utan man har ett förstånd och en fri vilja också. Man kan ta det goda och lämna det man anser är ont. Samma läkare och sjuksköterskor pushade på för svininfluensa vaccinet för det var ju såå farligt med svininfluensan( hur många personer antogs ha dött i det? 2-3 typ?) samma sak med mässlingen, det är inte en så farlig sjukdom som det påstås, de allra allra flesta annars friska personer klarar sig från det, men med det sagt vill jag ändå inte att mina barn skall drabbas av den. Plus att de ändå kan få sjukdomen om de vaccineras.. så i slutändan ligger det i Allahs händer vad man än väljer att göra. Och att förlita sig på honom som bestämmer om du drabbas av något eller inte är det smartaste man kan göra oavsett om man nu väljer att vaccinera eller inte.

#18 - E

Men lägg av! Du som säger att du inte hade suttit i samma rum som ett ovaccinerat barn, ber om ursäkt för språkvalet men vad är det för skitsnack?! Blir seriöst ställd. Hur skulle mitt friska ovaccinerade barn kunna smitta din bebis med en livsfarlig sjukdom? Exakt vart är logiken?! När såg du själv över din egna vaccination - om och när du senast blivit vaccinerad? För även OM du tillhör generationen som fått vaccin som liten så ger de inte ett fullgott livslångt skydd och måste tas om i vuxen ålder. Ja hujeda mig, du är en vandrande livsfara för ditt eget barn! Du möter ovaccinerade hela tiden, konstant, är omringad av såväl vuxna människor som aldrig fått vaccin som små barn som inte hunnit få vaccin. Du vet att MPR inte infördes förrän på 80-talet va? Befolkningen som är ovaccinerad är nämligen inte urdöd. Och skillnaden på en 1 åring som inte hunnit få ett vaccin och min ovaccinerade 3 åring? Tror du att sjukdomarna ligger och bubblar som en vulkan bara för att ett barn är ovaccinerat i en viss ålder? Den här rädslan för och häxjakten på ovaccinerade är minst sagt löjlig.

Hypen kring mässling förstår jag inte heller. Någon som skrev att följdsjukdomarna är mycket värre än vaccinbiverkningar. Vilka följdsjukdomar? För 50 år sedan ansågs mässlingen vara lika harmlös som vattkoppor är idag. Jobbig - ja, farlig - nej. Hjärnhinneinflammation kan man få av vattkoppor med, och av andra sjukdomar också, en enkel förkylning kan ge dig hjärnhinneinflammation. Om du har extrem otur. Det är ingenting som hör till vanligheten. Att människor är så rädda för mässlingen idag som om det vore pesten och inte en vanlig barnsjukdom tyder på hur mycket man egentligen är påläst själv och hur mycket man är påverkad av media och vaccinpropagandan. Och kom inte och säg att många dör av mässlingen (för ofta tar man till någon världsomfattande statisik som är helt irrelevant för oss), för ja, i u-länder är det i högre utsträckning dödligt, men där dör man även av magsjuka och diarréer eller förkylningar pga obefintlig vård, hygien och andra levnadsförhållanden. Det är alltså inte mässlingen i sig som är dödlig.

Är övertygad om att om/när de väl inför vattkoppsvaccin i vaccinationsprogrammet så kommer vattkoppor anses lika farlig/livshotande inom ett par decennier. Den som lever får se.

Så åter till saken. Följdsjukdomarna (typ öroninflammation som man kan få som följd av mässling) är en droppe i sjön jämfört med vissa biverkningar som vaccintillverkarna själva erkänner riskerar att uppstå som följd av vaccin. Det räcker egentligen att läsa FASS bipacksedel (hjärnhinneinflammation och GBS-syndrom är biverkningar listade på förpackningen, varsågoda), det är tom din plikt som förälder!, men inte ens där listar de alla biverkningar. Vill ni ha bättre insyn i allt vaccin kan ställa till med så läs vaccintillverkarnas egna rapporter. Vem av er gör det?

Till systern som undrar - Ja, mitt barn får all nödvändig läkarvård! Såklart! Hen får alvedon om hen har ont. Får mitt barn en sjukdom uppsöker vi läkarvård. Vi som avstår vaccin är inga wierdo hippies som är anti läkarvård/medicin osv. Men mitt barn får inte alvedon förebyggande, här får du en dos alvedon ifall du skulle råka få ont idag om du råkar ramla i backen med cykeln. Dum jämförelse, kanske, men det funkar på samma sätt. Det finns inget "islamiskt ansvar" över vaccination whatsoever för det handlar inte om att söka botemedel och försöka bli frisk ur en sjukdom, vaccin funkar förebyggande och är omtvistat och kan dessutom börja debatteras ur "the principle of harm"-synvinkeln. Som vi alla vet är det som är "harmful" för oss inte tillåtet, men vaccin ska plötsligt vara islamiskt försvarbart/obligatoriskt trots att det är och kan vara skadligt för oss, och inte ens är livsnödvändigt..? Det går inte att jämföra med annan sorts medicin som KAN vara skadligt MEN har man inget val och är sjuk så tar man det för att fördelarna överväger nackdelarna i den situationen. Alhamdulillah Allah har gett oss ett förstånd och uppmanar oss att söka kunskap och det

#19 - Amina

Jag svarar gärna på din fråga JP, då jag valt att inte vaccinera mina barn.
En del av dessa vaccin innehåller levande virus, andra döda eller ”deformerade”. Risken man fruktar ligger inte bara i biverkningarna som uppkommer av vaccin utan rädslan att barnet ska få själva sjukdomen. Hur blir man immun mot en sjukdom med att ta vaccin? Jo, man injicerar själva sjukdomen, dvs. det aktuella viruset, i barnets system och där med utsätts kroppen för det främmande ämnet som är skadligt och bygger därmed upp en immunitet mot det, något som antyds vara en livslång immunitet, men det är många bevis på att det inte är garanterat, tex systern ovan som berättar att hon själv fått mässling trots vaccination, bara ett av mååånga exempel. Men dessa siffror mörkläggs och visas inte för det är inte ekonomiskt lönsamt att visa den svarta sidan av statistiken (men det är en annan diskussion). Hur tänker jag som mamma där då, just detta med tawakkul osv? Jo, enkelt, jag tänker att subhanAllah, Allah har gett mig ett fullt friskt barn, alhamdulillah, och så ska jag ta mitt friska barn, gå och injicera ett virus i det och där med utsätta det för risken att bli sjuk av självaste sjukdomen man från början ville ”skydda den från” trots att faran inte ens fanns att barnet ska bli sjukt? Allt detta för att skapa en immunitet som någon form av försäkring/garanti på att hen inte ska få sjukdomen? Vad säger jag till Allah swt på Domedagen om att jag gjorde det friska barnet sjukt för att jag var nojjig över att skydda det från något som är minimal chans skulle ske nånsin?
Alla som läst på om vaccin, är säkert väl medvetna om vilka ”hjälpämmen” som används i vaccin, något jag mer än gärna skulle ändra namn till ”skadoämnen”. Tex kvicksilver, ett livsfarligt ämne att få i vårt system, ändå väljer vi att injicera det rakt in i barnen blodbanor. Alluminium, en till metall, raka vägen till hjärnan. Detta skadar hjärnan galet mycket. Osv osv..
Sen till din andra fundering, om man skulle söka läkarvård. Det många inte förstår är att de flesta som väljer att inte vaccinera är inte emot sjukvård! Det handlar oftast om att man inte vill utsätta sitt barn för allt det som jag nämnde ovan, plus mer där till. Vad gäller att söka vård; det är väll självklart man söker vård om uppkomst av sjukdom finns. Islam har inte beordrat oss att ta gifter och virus i preventivt syfte men har däremot sagt till oss att söka vård vid sjukdom. Många av dessa sjukdomar man vaccinerar sig mot är inte så förödande som de målas upp, de skapar epidemier ja, men med dagens medicinska kunskaper är det väldigt lätt att behandla majoriteten av de och det läkemedel man får vid behandling är sammansatt av metaller och andra gifter som vaccinet är.
Det är bra när man kan prata öppet om detta, dessvärre har detta ämnet blivit väldigt tabubelagt.. bakom skärmar så svartmålas folk som inte vill vaccinera men i verkligheten får de inte ha sin talan hörd överhuvudtaget.. alla får göra hur man vill och alla har rätt till att tycka hur man vill :)

#20 - E

Ser att lite av min kommentar försvann
Skulle va
Alhamdulillah Allah har gett oss ett förstånd och uppmanar oss att söka kunskap och det är vad jag har gjort i den här frågan och väljer att avstå. Jag förlitar mig på Allah, vad som händer i framtiden ligger inte i mina händer och kan inte förhindras av något vaccin i välden. Om något väl händer, då söker vi vård/medicin utifrån den givna situationen precis som Allah uppmanar oss. Men fram tills dess tänker jag inte injicera gifter och skit i en liten nyfödd fullt frisk bebis som jag tror/vet kan vara skadligt för hen bara för att jag hoppas det ska skydda mot eventuella sjukdomar i framtiden.

#21 - A

Förra året DOG 46 personer av mässlingen i Europa. Främst Italien, Tyskland och Rumänien. I Italien var 88% av de som dog ovaccinerade och 7% hade endast fått ett vaccin. Jag ser varken Italien eller Tyskland som U-länder och deras sjukvård är i höjd med Sveriges. Så att säga att mässlingen är jämförbart med vattkoppor är helt fel. Källa: läkemedelsvärlden

Sedan till innehållet:
Kvicksilver användes fram till 1992 som konserveringsmedel men används idag inte ur en miljöaspekt. De flesta vaccin innehåller idag inga konserveringsmedel.

Aluminium finns naturligt i maten vi äter, i bröstmjölk, i modersmjölksersättning etc. det används som adjuvans det vill säga för att trigga igång imunförsvaret för att man ska få den immunorespons som man eftersträvar. Mängden i ett vaccin är 0.5 mg vilket motsvarat två liter modersmjölksersättning. Dessutom är det aluminium i en saltform och inte ren aluminium. Aluminium finns även i deodorant som de flesta av oss använder dagligen. Vuxna får från maten i sig 7-8 mg dagligen. Källa: folkhälsomyndigheten bland annat

Sedan att påstå att något som man får in i blodet automatiskt når hjärnan stämmer inte. Det finns något som heter blodhjärnbarriären som noggrant reglerar var som faktiskt kan passera från blodet till hjärnan.

Vi 80- och 90-talister har inte sett konsekvenserna av dessa sjukdomar med egna ögon men om man frågar en äldre generation så har de flesta haft sjukdomarna och känner folk som antingen dött eller fått allvarliga men på grund av dem. Men vi i Sverige lever i en skyddad bubbla tack vare att över 90% av befolkningen väljer att vaccinera sig och slipper se följderna. Men det betyder inte att de inte existerar eller är milda.

Genom att vi som kan vaccinerar oss och våra barn så skyddar vi även de som på grund av olika immunologiska sjukdomar inte får vaccineras. Det är även dessa som drabbas värst om de skulle drabbas av sjukdomarna.

Alla får göra som de vill i slutändan och jag ser vaccin som något från Allah för att skydda mina små. Må Allah bevara dem!

#22 - Umm A

Undrar hur ni som är emot vaccin gör om ni tar med barnen till Umrah eller Hajj? Tänker då det är obligatoriskt att ta vaccinet mot hjärnhinneinflammation. Är genuint nyfiken bara.

#23 - Anonym

Dödligheten i mässling, i SVERIGE var obefintlig redan på 40-50 talet när man inte hade vaccination. Det var större risk att dö av ett blixtnedslag. Dödigheten låg på 0,20 per 100.000. Källa scb!

USA har inte haft ett enda dödsfall i mässling senaste 10 åren trots hundratals fall varje år. Källa CDC!

Däremot har minst 100 dödsfall senaste 10 åren kopplats till mässlingvaccin. I direkt samband med vaccin dvs inom ett dygn. Källa VAERS! (The Vaccine Adverse Event Reporting System, statens egna databas)

Ps i Rumänien finns gott om fattiga ställen med väldigt undernärda barn som inte ens fixar en vanlig kräksjuka utan att stryka med

Svar: Jag letar men hittar inte den statsiken om dödsfallen, kan du snälla länka den <3
Mrs.Coskun

#24 - Imikimi

Samma fråga, hur kan ni då lita ”bara” på vaccinationen? Om barnet är vaccinerad är den helt försäkrad från sjukdomar eller? Bättre att lita på Allah än vaccinationen som man egentligen inte vet om vad den innehåller. Känner många fall där barnet fått alla vaccinationer men barnets tillståd blev bara värre och han ändå fick mässling! Så läs på innan ni anklagar liksom. En och varje bestämmer själva vad som är bäst för sitt barn.
Det finns många andra naturliga sätt att förstärka barnets immunitet som är tom sunnah!

Svar: En syster länkade ju fatwan om vad islam säger om
Detta, sen precis som allt annat finns de säkert åtskilda åsikter.

I denna fråga tycker jag inte de finns rätt eller fel utan ville bara höra hur folk gjort och varför :)
Mrs.Coskun

#25 - Frugan E

Det finns ju det där berömda talesättet "bind din kamel och lita på Allah". Att bara sätta händerna i luften och inte göra sitt för att skydda sig är inte islamiskt. T ex att strunta i botemedel som finns, bilbälte, att strunta i att se sig för när man går över gatan. Det är ju samma mentalitet.
Allah har gett oss botemedel och sätt att förhindra. Man kan ju göra sitt bästa för att hålla sig själv, och andra, vid liv liksom!

#26 - R

Att binda sin kamel, att ha bilbälte och att se sig för innan man går över gatan har inga biverkningar, finns absolut ingenting dåligt det kan medföra. Väldigt dåliga och provocerande exempel. Så trött på vuxna människor som dömmer andra vuxna människors val. Respektera andra människor val!! Förstå att vi alla inte har samma åsikter kring allt i livet.

Det som är mest provocerande är att så många uttalar sig om att man ska göra det för alla andra människors skull. Men knappt någon av dom som är snabba med att tala är själva inte vaccinerade i vuxen ålder!! Och om era barn är vaccinerade så varför är ni så oroliga över mitt ovaccinerade barn?? Ert barn är ju skyddat!?

Jag dömmer aldrig någon som vaccinerar. Jag respekterar andra människors val och åsikter. Jag medicinerar inte mina barn i förebyggande syfte. Jag boostar istället deras immunförsvar med nyttigheter och vitaminer, naturligt. Som förr i tiden ;) dessutom så har vi bra sjukvård, alhamdulillah.

Vaccin är inget garanterad skydd. Flera av som som smittats med mässling och andra sjukdomsr var faktiskt vaccinerade.

I en delstat i USA där det är obligatorisk vaccination skedde ett utbrott i en skola där många fick polio. Alla var vaccinerade. Finns många fler exempel.

Så förlita er på Allah och sluta tro att vaccination är någon slags magi mot framtiden. Säger detta framförallt till er som ser ner på andra människors beslut.

#27 - Anonym

@R

👌thank u

#28 - E

+1 på kommentaren ovan (R) 👏🏼