En surrealistisk känsla
Idag var första dagen tillbaka i en hrösal på sthlm univeristet på fleeeera år. Här har jag inte haft lektion sedan början på min utbildning och tror att jag sist satt här, i hörsal 10, när jag var gravid med selin? Över 4 år sedan!! Det är en overklig känsla minst sagt. Jag har turen att ha en utbidlning som som till mestadels går på distans, även fastän det inte är en distans utbildning men jag har bara närvaro 1-2 gånger i veckan, och sedan väldigt mycket självstudeir. Och så har det nästana alltid varit, det är nog därför som VFU perioden alltid kommer som en chock, haha. 
 
Det är månag som undrar hur jag gör med Adam. Jag ammar ju fortfarande och kommer inte sluta, det jag gör är att jag pumpar mjölk. Sedan får jag hälp av familj och min älskade systrar, som verkligen är den största faktorn till att jag ens kan göra det här. Just nu är Adam på playdate hos hans moster Sarah, mjölk finns om han blir hungrig och jag är bara 15min ifrån. Mina föreläsningar/semenarier är bara 3-4h per tillfälle, vilket är super nu när han är så liten fortfarande. Det är när VFU:n börjar som det kommer bli kuuuutt... hahah men mer om det sen!
 
ALLA KAN GÖRA DETTA, man måste bara våga, tro på sig själv och lita på omgivningen. I have prayed about this, och detta är vad Gud hittils skrivit för mig. 
 
#1 - Mehrako

Må Allah underlätta för dig!
Jag tror också man kan bara viljan finns men i mitt fall så valde jag lägga allt åt sidan när jag fick Evin. Tror det har och göra med att vi förlorade vår första barn och sedan dröjde det tills vi fick Evin så jag ville verkligen stanna upp och njuta av vart enda sekund och är ständigt medveten om att den här tiden kommer aldrig tillbaka och jag vi har valt att få barn och och barn är amana och därför känns det som allt annat kan vänta.
Jag skriver inte det här för att döma ut någon utan jag är medveten om att alla föräldrar gör sitt yttersta för sina barn och vad dom anser vara bästa beslutet för dom och deras familj.
Jag vet att det finns mammor som inte kan vara hemma pga att ekonomin inte tillåter det eller för att man längtar tillbaka till arbetslivet eller blir rastlös hemma.
Men i dagens samhälle är det lätt hänt att känna att man måste vara i gång 24/7 och mycket är det tack vare sociala medier. Som mamma ska man blogga, facebooka, instragrama, delta i sociala events. Man ska samtidigt vara mamma och fru och hinna med allt som har med hemmet att göra. Pressen idag är ofantlig och inte realistisk och det är just därför många går in i vägen. Jag tror att det är viktigt att lyfta fram att vi är olika och att det är ok att stanna upp och andas och välja bort utbildning, jobb eller annat som man inte har tid eller ork för.
I dagens samhälle får vi lära oss att vara mer uppkopplade än frånkopplade. Om du inte instagrammar, bloggar eller gör någonting med sociala medier så existera inte du och det skapar ångest hos många.
Hur många timmar av ens vardag går inte åt att vara uppkopplad? Hur många timmar sitter våra barn från tv eller ipad för att vi ska kunna vara uppkopplade?
Vare sig man vill eller inte den tiden man är uppkopplad är tid man berövar barn. Jag har sett familjer sluta umgås eftersom alla tittar ner i sina skärmar.
Jag är riktig oroad över hur den yngre generationen kommer påverkas av allt detta.
Sen när vi blir äldre och vill umgås med våra barn så kommer det att vara försent eftersom dom har inte lärt sig att umgås med oss utan med sina mobiler, data och ipad istället.
Menar inte att döma någon men det är viktigt att alla aspekter lyfts upp och att man diskuterar dessa frågor utan att någon tar det personligt.

Svar: Som du säger, alla agerar utefter sina egna förutsättningar och omständigheter. Tror dock att systrar som måste plugga för att få ihop det behöver boostas mer än de som väljer att va mamma lediga och njuta av bebis tid eller att va hemmafru, av den logiska anledningen att de är så mkt tuffare att plugga/jobba och uppfostra familj osv.

Oftast så blir de mammor som väljer att plugga eller jobba tyvärr mer shameade av de muslimska samfundent än tvärtom, vilket gör det ännu mer viktigt att uppmuntra varann att inte ge upp, kriga och ha rätt avsikt, allt vi gör är en dyrkan om vi gör de för Allahs skull.

Men förstår helt din kommentar:)
Mrs.Coskun

#2 - Anonym

Jag håller med kommentaren ovan faktiskt varenda ord.

#3 - E.s

Håller med dig RGC! Oftast får man känna sig som världens sämsta mamma för man försöker skapa en framtid för sina barn för att man MÅSTE. må Allah underlätta för oss alla.

Förstod dock inte det här med sociala medier, jag har aldrig känt ett behov av att vara bloggare? har aldrig känt att RGC heller har uppmanat till att man ska bli bloggare heller? eller vad menar du Mehrako?

#4 - Iman

Vad längesen man hörde ordet kutt😂 Må Allah underlätta för dig.

Jag kom in på lärarlyftet för sv/sva men tackade nej. Hade saknat skolbänken och trots att det var distans blev det för mycket för mig. Heltidsjobb på mellanstadiet + trotsig 2,5 åring hemma.. I'm good. Du är verkligen grym.

Svar: Hahaha jag lärde mig de ordet på jobbet typ.

Åh jag förstår gumman, fast de gjorde du rätt i, Studier plus heltidsjobb plus barn är en ekvation som är RIKTIGT tuff. Den ska man nog hoppa över om man kan❤️ må Allah underlätta för alla!
Mrs.Coskun

#5 - A

Åhh mashAllah må Allah belöna dessa underbara systrar som ställe upp. Amin!

Har själv både min och mannens familj i en annan stad och vet hur tacksam man är över systrar som ställer upp när man verkligen behöver dem. Hoppas att jag in sha Allah på något sätt kan ge tillbaka.

Svar: Ameen ameen ameen <3
Mrs.Coskun

#6 - Anonym

Salam fina syster. Undrar vilket BB du födde i? Och vilket skulle du rekommendera?

Svar: Jag födde i Huddinge, jag tyckte det var super bra där, men vet att några inte håller med. Jag tycker att huddinge har fin och förstående personal, men sen är jag ju lite av specialpatient pga min förlossningsfobi så kanske därför jag upplever det så bra?
Mrs.Coskun

#7 - I

Ja håller med Mehrako, de är viktigt att ta vara på sin hälsa och ta det lugnt. I slutändan sker endast de som är skrivet.

#8 - Mehrako

Rihab du skrev:
Tror dock att systrar som måste plugga för att få ihop det behöver boostas mer än de som väljer att va mamma lediga och njuta av bebis tid eller att va hemmafru, av den logiska anledningen att de är så mkt tuffare att plugga/jobba och uppfostra familj osv.Tror att ALLA mammor behöver boostas oavsett om dom är hemma, studerar eller jobbar med tanke på hur dagen samhälle ser ut.

Sedan är det fel att jämföra och säga att dom som jobbar eller pluggar har det svårare med tanke på att vara mamma är ett jobb som inte tar slut och man är igång nästan 24/7. Jag älskade mitt jobb på Stockholms universitet och det var rena rama semestern jämfört med att vara hemma och jag har bara en dotter. Det finns mammor som har flera barn och som inte får hjälp hemma och som aldrig har tid för paus eller att stanna upp att andas som har gått in i vägen. Ingens vardag är likt den andra och alla prövas på olika sätt och jag tror ingen av systrarna väljer att vara hemma för att dom tycker det är kul eller mindre jobb utan dom gör det för att dom känner att deras plikt som föräldrar och många vill inte låta sina barn börja i förskolan i tidig ålder.

När man studerar eller jobbar så kommer man ut, man träffar människor, man hinner ta en kopp ostörd så skulle det handla om lättare då hade nog fler mammor valt studera eller jobba men det är sällan så enkelt.

Jag tycker att oavsett val så man stötta varandra och ej skuldbelägga för som jag skrev tidigare så är jag säker på att alla föräldrar gör det man tror är bäst för ens eget barn. Vi måste bli bättre på att kunna lyfta upp viktiga frågor utan att någon tar det personligt eller att det bidrar till otrevliga kommentarer. Vi borde se våra olikheter som någonting bra och där man lär sig ifrån varandra.
Vi måste se det goda i våra syskon och tro att personen inte menar illa och läser man varje text med dessa ögon då kommer man kunna diskutera utan att någon tar vid sig.

Svar till E.S Jag skrev aldrig att Rihab har hetsat, läs gärna min text igen. Jag pratar om hur samhället ser ut idag och två gånger skrev jag att jag vill inte döma någon men ändå väljer du tolka som att jag dömer. Jag är inte en sån person och Rihab vet det. Jag har valt att sluta kommentera av just den anledningen att det finns alltid någon som missförstår och jag vill inte hamna i onödiga diskussioner eller att någon känner sig utdöm av mig för det är inte min mening och har jag sårat någon så ber jag om ursäkt.

Svar: Jag förstår vad du menar fina du ❤️. Här ska man kunna diskutera utifrån egna tankar och åsikter utan att det ska bli så negativt. Jag vet att du inte menade att döma med din kommentar därför tar jag inte åt mig. Svarade bara ur min egen erfarenhet. Kul med olika tankar kring detta ❤️
Mrs.Coskun

#9 - H

Håller med Mehrako, och det är tråkigt att så fort en syster påpekar vikten av småbarnsåren och att man valt att vara hemma så är det minst en som ska ta det personligt som att man skrivit dömande mot de som jobbar/pluggar med småbarn. Om man nu är så säker på att barnen har det bra på förskolan så behöver man inte vara så känslig för andras val?

Svar: Jag har inte läst någon negativ kommentar? Eller jag har inte tolkat det Så iaf. Mitt svar till Mehrako var mer allmänt än svar på just de hon sa. Eller iAf så menade jag så i mitt huvud 😂😂
Mrs.Coskun

#10 - Ayan

Jag förstår Mehrakos kommentar men DU är en otroligt stark person som gör de du gör! Jag har 2 små barn och vill verkligen börja plugga men känner att de kommer bli för mycket för mig. Du är en inspiration och jag hoppas att jag får chansen och gå tillbaka till skolbänken en vacker dag haha 💓

Svar: Baraka allahu fiki love 💕
Mrs.Coskun

#11 - UmmMaryam

Heja dig, tycker du är grym ma shaa Allah! ❤️ Jobbar själv heltid och väldigt oregelbundna tider just nu och det är verkligen inte optimalt med en drygt 2-åring hemma men jag gör det för att kunna ha ett bra arbetsliv i framtiden in shaa Allah.

#12 - Z

Lycka till vännen, må Allah underlätta för dig! 💗

#13 - anonym

Håller verkligen med Mehrako, Jag tror inte att mammor som jobbar eller studerar skuldbeläggs mer utan mammor som väljer att vara hemma och inte jobbar/pluggar skuldbeläggs desto mer och får utstå massa kommentarer om varför de är hemma. Precis tror jag att samhället och omgivningen har satt den press på att man man behöver göra saker hela tiden och vara allt i ett.
Sen håller med om att man inte skall jämföra vem som gör svårast jobb, vissa har enkla jobb och andra mammor är hemma men jobbar
dygnet runt även de med ett barn.
Jag har ett barn och jag kan säga att jag jobbar nästan 24 h om dagen, det är massa spring hela tid med barnet och allt annat med hemmet.
vissa mammor har barn som inte är så krävande och det underlättar för de att tex jobba medan andra har väldigt krävande barn och det gör en mer begränsad.

Alla har olika förutsättnigar och möjligheter.

#14 - Syster

Håller med om att man som hemmamamma skuldbeläggs mer... de idealiska i samhället som vi lever i är ju att först utbilda sig, jobba, skaffa barn som man sätter på dagis, fortsätta att jobba. Sen ska man inte heller ha för många barn utan kanske 2 eller 3.

Men alla har olika förutsättningar, mål, planer, drömmar och alla barn är olika. Men de kräver svett, tårar och slit att uppfostra ett barn fo sho

Svar: Jag är ändå förvånad över att ni är många som tycker det (utan att mena något dåligt nu). Var jag än går har jag upplevt tvärtom, HUR kan man tänka sig jobba eller utbilda sig och lämna sina barn på förskola? Ush fy och skam, de är allt jag fått höra och se av folk runt om mig, både jag själv och andra som gjort liknande val som jag har fått ta samma skit. Även på bloggen har det ju ofta hänt att folk påpekar HUR jag kunde lämnade bort min son (som om det var till vargarna, han var med sin pappa) för att börja jobba (fastän ja va tvungen).

Så himla intressant att höra era versioner. Alla är vi starka och kämpar lika mkt ❤️ ni har rätt
Mrs.Coskun

#15 - anonym

Du kanske uppleber tvärtom eftersom de flesta negativa kommentarer kommer från muslimer och de som läser bloggen och kommenterat är för de mesta muslier.

Men om vi ser till hur andra människor tycker inte bara muslimer utan mer synsättet hos majoriteten så är det mer skambelaggt att vara hemma med sina barn, eftersom idealet är ju att sätta barn i förskola och förskola finns ju för de syftet, så att föräldrarna kan tex jobba.
Det mer "udda" och "ovanliga" är ju att vara hemma med barnen och inte jobba och det ovanliga är det som oftast bemöts med negativitet och frågetecken, oavsett var det är.
ellerhur?
Sen förstår jag att folk kan vara
lite frågande om man lämnar bort barnet om det är 1 år på förskola, då jag personligen tycker det är väldigt tidigt. Men alla har såklart olika åsikter och möjligheter.