2018 - Hijabens år ..

Jag tänkte skriva en årsresume först, men jag sparar den till längre fram i månaden insha’Allah. Istället tänkte jag skriva om vad jag kommer att komma ihåg året 2018 som. Det räcker med ett ord, och jag tror dem flesta kommer hålla med mig om, nämligen HIJAB.

Tyvärr inte i den positiva kontexten. Detta året är det året som hijab varit det hetaste ämnet i allas hem, skolor, fikastunder och i allas datorer och telefoner. Det är det året vi muslim har varit mest oense och ense samtidigt om något som rör islam och det året som hijabi och hijabis fått mest negativ respons av muslimerna själva. Och de året som var och en av oss känner fler som tagit av sig slöjan än satt på sig den..

Detta året kommer jag alltid minnas med smärta, sorg och en klump i magen, men också det året som kom med den största övertygelsen över slöjan. Jag valde att ta på mig den för 10 år sen helt självmant för min kärlek till Gud, för min rädsla att inte lyda honom i något som är så grundläggande i min tro, och varje dag har varit en kamp, precis varje dag. Jag har i många år varit tyst om kampen, skämts över svårigheten och blivit dömd över mina känslor kring den när jag väl öppnat upp mig. Men i år har jag vågat vara öppen med detta, berätta, föra en dialog, som stärkt mig i min kamp, normaliserat mina känslor och bekräftat min avsikt med min slöja för mig själv. Jag gör inte detta för någon annan, hijab är obligatoriskt, och mina upp och nedgångar är mina egna och ingen annans och så länge jag aldrig rättfärdigar dem är dem inget att skämmas över, alla kämpar, med olika saker på olika sätt. 

Den största insikten jag fått är förståelsen och acceptansen om att detta är, än så länge, min största prövning i denna dunya, en prövning som ibland är så tung att jag knappt kan andas igenom den, men jag kämpar på. För många är detta inte förståeligt; hur kan kläder och ett stycke tyg vara så tufft för någon men det är den för mig, på grunder jag inte kan förklara, det bara är så och har alltid varit så, ibland mer påtagligt i ibland mindre påtagligt.

Folk kallar mig ofta för stark gällande många saker jag inte alls håller med om, men när det kommer till slöjan vill jag klappa mig själv på axeln. För så många gånger jag gråtit i min sujud att jag nästan känt att jag tappar andan, i min duaa om att gud ska hålla mig fast vid den går inte ens att räkna längre. Jag blir tårögd av att bara skriva ut orden. Allhamdullilah. 

Jag älskar Gud mer än allt i mitt liv, och därför bär jag slöjan och håller fast vid den. Allt han berikat mig i detta liv, är inte värt att vända honom ryggen för min svaghet i detta. Jag ber innerligt att jag känner såhär fram tills den dagen jag dör.

Vad kommer ni minnas 2018 med? 

#1 - Fatimah

Vad fint och betydande att du delar med dig av din kamp med slöjan. Det är en trygghet för andra som handskas med liknande tankar och känslor att veta att de inte är ensamma, I know that for a fact. Må Allah belöna dig för allt gott du sprider med hjälp av din plattform och stärka dig och oss allihopa i tron. ❤️

Svar: Må allah stärka oss alla och hålla oss på rätt väg, allahumma ameen. Så himla tuffa tider vi går igenom just nu, gäller att hålla fötterna stadigt <3
rgc.nu

#2 - Anonym

Salam alikom,
Såg dig en gång på tunnelbanan, tycker du är jätte vacker med sjalen. Såg typ ett ljus runt dig 😊 machallah. Det var fullt så kunde inte komma fram och hälsa.
Jag är en revertit till islam och har ännu inte tagit på mig sjalen. Men inchallah så gör jag det 🌸
Viktigt ämne du tar upp
Kram

Svar: walekom assalam fina du!Tusen tack för dina fina ord älskade syster, må allah stärka dig i allt du går igenom och höja dig i hans tro <3 Inshaa allah ses vi igen och kan hälsa <3
rgc.nu

#3 - 00

har du tips på hur man tar hand om håret med sjal? använde underscarf förut, men det var jättedåligt för min hårlinje... har förlorat mycket hår :(

Svar: Jag har ingen aning hjärtat! Men någon annan kanske kan svara?
rgc.nu

#4 - Maryan

Må Allah underlätta för oss . Amin. ❤

Svar: Amen ajma3een <3
rgc.nu

#5 - S

Verkligen en berörande text som är skriven från djupet av ditt hjärta! Älskar dig för Allahs skull när jag läser din kamp för Allah. Så viktigt att du tar upp detta så man inte känner att man är en avvikelse i denna Ummah. Vi kämpar i vår ensamhet och vågar inte prata öppet om detta. Eller så försöker vi rättfärdiga våra synder istället när vi är svaga, ett stort problem i vår Ummah. Må Allah underlätta din prövning!

Svar: Älskar er alla för Allahs skull wallah, må gud ge er det bästa i detta liv och nästa <3
rgc.nu

#6 - Niqabisten

Svar till hon som säger hon tappat hår av täcka håret. Jag är fördetta frisör syster. Man tappar inte mer hår av att täcka håret. Om du tappar mer hår kan det vara pågrund av stress, nån vitamin brist eller ärftligt. Normalt tappar varje människa upp till 150 hår strån om dagen ( minst 100 åtminstone ) ibland kan man inbilla sig man tappar mer hår . Tex om du inte borstar håret varje dag utan kanske har håret i fläta eller bulle då om du efter 3 dagar eller 2 borstar håret då har allt hår du skulle tappat dagligen kommit ut på en gång så det klart det ser mycket ut eller om man har krulligt hår så ser man inte alltid precis när man tappar hår för det kommer inte ut på en gång . Så tappa hår av täcka håret gör man inte. Däremot om du hade sovit med sån underslöja på dagligen och täckt håret både natt och dag ( som många äldre kvinnor gör i tex marocko ) då blir håret tunnare för den får aldrig luft . Men av slöja /jilbab ,khimar nej du tappar inte

#7 - Iman

Viktigt inlägg! Håller med dig om att det varit hijabens år på gott och på ont. .
Delar inte din kamp med att bära slöja, känner inte den ångesten men jag har absolut haft stunder när jag tänkt att livet i Sverige skulle ha varit "enklare" utan hijab. På jobbet, samhället och världen i övrigt. Jag har också sagt meningar som typ "om jag inte haft hijab skulle jag ha tagit på mig det här eller det där, jag skulle haft håret såhär". Vi är bara människor och så länge vi har en kontakt med Allah och fokuserar på det viktiga så kommer vi hålla oss på rätt väg, inchAllah. Det är inte förbjudet stt ha tankar om något så länge man inte gör verklighet av dem.
Må Allah stärka dig och alla oss andra med hijab. Må Allah skydda oss i dessa tider.❤️

#8 - T

Till dig som tappat hår pga hijab, du har nog tappat hår i hårfästet för att undersjalen eller slöjan ligger och nöter på hårer precis där. Har varit med om samma sak. Självklart om något ligger och nästan drar håret så kommer det ju gå av osv.. <333 när jag började med tvådelad Jilbab och tog bort min undersjal blev det mkt mkt bättre, tror det va för att det inte blev lika mkt tyngd precis där framme.. Allaahu alem

Må Allah underlätta ameen

#9 - Anonym

Till systern som skrev angående problem med håret. I många fall brukar hårfall bero av stress och vitaminbrist. Jag hade själv detta problem. lyckades lösa det med rätt kost och vitamin B12 tabletter. B12 gör verkligen underverk med håret. Köp gärna holistic vitamin b12, då dessa är vegetabiliska kapslar. Hoppas detta kan hjälpa dig.

#10 - Frugan E

Väldigt fint av dig att prata om detta öppet, något som jag känner är tabu. Man SKA liksom älska slöjan, trivas i den, annars är man "inte bra nog".
Well, jag hade det superlätt för slöjan i början (bor i Tunisien så det underlättar såklart) men senaste året har det blivit en kamp. Det är faktiskt dags tycker jag att erkänna att det kan vara jobbigt och att det är okej! Det är inte en skam att inte vara "perfekt". Sen alla pekpinnar, ja de kan man bara strunta i. Särskilt pekpinnar som INTE kommer från andra kvinnor... Där får man lov att trycka på ignoreraknappen! Slöjan kan vara en redig kamp och de som inte vet hur det känns för att de själva smälter in och bara kan gå ut i shorts och linne när det är varmt, har liksom inte tolkningsföreträde i det hela.. :P

Ja, man har massor att säga, men jag tänker inte skämmas längre för att det känns svårt periodvis. Kanske färre skulle ha tagit av sig slöjan om vi alla var mjukare och mer förstående mot varandra? Vem vet..

Svar: ❤️❤️❤️❤️
rgc.nu

#11 - Anonym

Jag vill tillägga om håravfallet att man även kan ha zink- och järnbrist som orsakar kraftig håravfall. Kolla upp blodvärde på på vårdcentral.
Håravfall är förödande för självkänslan, vet hur det känns :( Det är inte fråga om skönhet utan att bara se frisk och normal ut.