Sommarångest

 

Nu när dagarna sakta men säkert blir längre och solen skiner allt starkare så börjar även frågorna komma. ”Vad ska du göra i sommar?”. Eller ännu värre när frågeställaren tar för givet saker och säger ”Vart ska du åka i sommar?”, ”Vad är sommarens planer?”.

Missförstå mig rätt. Jag älskar sommaren! Vädret är helt underbart, man kan vara ute med barnen hela dagen och slippa det där tjafset i hallen med sina envisa barn om att barfota i foppatofflor inte är en passande vinteroutfit på fötterna. På somrarna kommer man ut genom dörren lite mindre röd, svettig och frustrerad just eftersom att man slipper den där  omständliga av- och påklädningen med underställ och ytterkläder som ska på och av minst 70 gånger per dag, per barn.Men det här ständiga tjatet! Varför triggar vi varandra till orimliga sommarplaner? Det har t om gått så långt att det börjar bli mer regel än undantag att folk belånar sig själva för en eller två dyra all inclusive resor för hela familjen. 

Folk är som besatta! Och till vilken nytta? Det är som att alla D-vitaminer man lyckats samla på sig omedelbart blir förbrukade vid sommarens slut. Antingen för att man försökte uppnå det sjuka idealet och i slutet av sommaren står ångestfylld och fattig eller för att omgivningen ger en ångest över att man inte gjorde det. Förr brukade jag till och med bli deprimerad på sommaren pga just detta. Vintern är så lång i Sverige att vi liksom hinner bygga upp helt sjuka förväntningar på hur sommaren ska vara. Som när man handlar hungrig och ens ögon är hungrigare än magen. Sen hetsäter man och inser att man aldrig riktigt hann smaka på maten ordentligt.

En riktigt bra sommar för mig är enkla dagar i långsamt tempo där man tar vara på det lilla. Typ som att fylla en uppblåstbar pool med vatten och låta barnen plaska runt i den medan man tar en kopp kaffe. Hemkokt korv med bröd och ketchup, aka barnens favoritmat, till lunch och spontana planer med vänner. Vad är den ultimata sommaren för er?

 
#1 - Anonym

Bara koppla av o njuta av att vara ledig, sommaren är kort.... Den kommer regna bort😁😁😁

Svar: Haha jaaa men eller hur! 😂😂
Mrs.Coskun

#2 - S

Så himla bra inlägg. Bra att uppmärksamma detta! Vi behöver fler familjer som gör och tänker annorlunda.

Svar: Tack fina du! Eller hur, bara släppa alla krav och njuta av dem simpla stunderna ❤️
Mrs.Coskun

#3 - A

Jag tror att det är sociala medier eran som har en ganska stor skuld att bära. Inte bara gällande sommarresor men även strävan efter det ”perfekta livet”. Vi pumpas dagligen med bilder på pefekt polerade fasader vad gäller familj, kropp, barn, hem och resor och om man inte har klart för dig att ingens liv är perfekt, att dessa människor saknar något i sina liv som vi inte känner till så kan man må väldigt dåligt.

Där tycker jag att du gör ett bra jobb mashAllah för du är öppen och ärlig och framförallt så promotar du utbildning mycket på din blogg. Jag hoppas att dina unga läsare ser vikten av utbildning och att de har någon mer vuxen som förklarar för dem att sociala medier är en fasad. Det är inte livet. Vi muslimska kvinnor måste utbilda oss. Vi måste vara pålästa och vara förebilder för våra döttrar.

Med det sagt så har jag faktiskt inte rest sedan mitt första barn föddes och har dessutom varit ensam med barnen hela somrarna då min man varit tvungen att jobba. Men det har varit mysigt ändå ❤️

Svar: Det är så sant, det blir tuffare när man har sociala medier som pumpar ut perfekt information på saker som inte ens är verkliga. Men jag kan tycka att sommaren är väldigt ångestfylld för oss som har utländska föräldrar. Pressen över att åka på ''semester'' till hemlandet gör ju så att många tar lån för att göra det, för snacket bland vännerna och spekulationerna om varför man stannar kommer igång osv. Speciellt för barn i skolan kan detta bli väldigt påtagligt under sommaren och tänk då bara alla elever som kommer från krisdrabbade länder, jag har hört dessa dialoger själv och bevittnat hur det påverkar barnen.

Om man bara kunde stanna upp och njuta av att vi faktiskt bor i ett vackert och fridfullt land (än så länge). Visserligen få soliga dagar, men det finns fortfarande mkt att göra på hemmaplan, sola, bada, picknicks, grilla, plocka bär, gå ut i skogen, hänga på parker, åka till olika städer, djupraker osv, sååå himla mkt som inte alls behöver vara påkostat heller.


Åh så fin du är!! Tack så himla mkt. Tycker verkligen utbildning är det viktigaste värdsliga vi har, ingen snack om saken!! <3
Mrs.Coskun

#4 - Iman

Viktigt inlägg. Brukade ha sommarångest i tonåren, kände en press att alltid ha något på gång. För mig släppte det i vuxen ålder. Speciellt när min son föddes. Nu handlar det om att han ska ha roligt i 1a hand.
Vi åker till Marocko varje sommar men har minskat längden från 5 till 3 veckor pg.a litet barn. Sedan reser vi 1 vecka på vintern. Det är något vi sparar till och jag skulle aldrig ta lån för att åka på semester. Har vi inte råd så åker vi inte.

Personligen är jag mer vår/höst tjej. Brukar inte se fram emot sommaren med värme, pollen, insekter, mkt folk överallt, långa dagar, solkräm m.m haha inte min favo-årstid.

Svar: Jag förstår dig, mina favorit årstider är också höst och vår faktiskt, lagom allt <3
rgc.nu