Fredags snackis
Godmorgon fredag! 
På fredagar känner jag mig alltid lite extra kreativ och peppad på livet. Det kommer upp ett nytt poddavsnitt i helgen och även en tävling upp ikväll. Men nu mina fina cybersistahs skulle jag vilja prata med er om en sak. Det här med konstruktiv kritik bland vänner, hur ärlig får man vara i sina synpunkter ang någon annans klädsmak?Inredningssmak eller val av intressen osv? Var tycker ni gränsen går? 
Själv känner jag mig extra känslig för konstruktiv kritik från vänner den senaste tiden, kanske för jag just nu befinner mig i en extra hormonell tid i och med amningen osv men jag känner bara såhär; stop, har du inget gott att säga så säg inget alls?! Jag själv skulle aldrig säga att någons klädval är fult, eller att ens soffa inte passar in i hemmet, hur nära jag än var personen, jag känner att alla människor är olika och därför gillar olika. Eller har jag fel? Jag tycker att människor klär i sina kläder även om jag själv aldrig skulle bära det själv och gillar människor att ha grönt och gult hemma, ja men då får dem väl ha det. När man väl ska ge råd så bör man tänk på hur man säger det, man kan då vara lite finkänslig i hur man säger saker och ting. Typ baka in det så att det låter mer som ett tips än något ful, eller vad säger du?
Jag tycker även att man generellt är snåla med positivitet och mer generösa med negativitet. Det är nästan samma sak här på bloggen tyvärr, det är alltid 20-30 negativa kommentarer som handlar om något negativit än 30 kommentarer om hur fint jag har det hemma eller hur god maten ser ut, är det ändå inte lite sorligt? 
Vad tycker ni? fattas det fina ord i världen? hur ärlig ska man vara som vän och hur är du i detta avseende i dina relationer? Dela gärna med era av era erfarenheter och glöm inbte att hjärteklicka detta inlägg!
 
#1 - Anonym

Tycker det är okej om det är vänner som man har, dvs riktiga inte från bloggen tex. Men att vi sitter här och kommenterar att din soffa inte passar i hemmet (tex) är jätteonödig. Om du inte har frågat om vår åsikt de vill säga. Om det är vänner så kan det ofta vara onödigt också, om vi är i n butik och jag ska köpa något, ja då får du gärna säga vad du tycker om den. Men om den redan är köpt vad gör de för nytta?? Jag tar inte åt mig men blir irriterad, om jag tycker den är fin kommer jag ha på mig den oavsett ändå :)

#2 - Anonym

Varför kommentera något som egentligen inte rör mig tänker jag? Jag och mina vänner är bra på att ge varandra positiv feedback känner jag Alhamdulillah men då menar jag mina närmsta vänner. Jag skulle aldrig få för mig att kommentera någons inredning, utseende eller klädstil på detta sätt. Då är jag hellre tyst. Man kan ge tips om någon man tror skulle passa personen men aldrig klanka ner. Jag exempelvis bär aldrig mönster, eller färgstarka plagg. Trivs bäst i dova neutrala färger och har fått kommentarer om att jag klär mig tråkigt. Men jag skulle aldrig få för mig att kommentera någon som bär en blommig hijab bara för att jag själv inte trivs i det.

Konstruktiv kritik tycker jag handlar om något som rör mig. Om jag sagt något som sårat någon eller tvärt om. Men även där ska man välja sina ord, göra det i ett icke upprört tillstånd för att man ska kunna gå vidare utan att ha en osynlig vägg som byggts upp.

Jag kommer låta helt kräsen och oförskämd nu men samma gäller köp av presenter. När jag köper presenter så vill jag ge något som jag kan stå för 100%, som jag vet att personen kanske vill ha och kommer bli glad över att få. Samma gäller present till barn. Men när man sedan får något som man inte tycker om och som man uppenbart hittat på halva rea priset blir jag lite ledsen. För mig visar det att jag kanske inte betyder så mycket för personen som jag tidigare trott. Är jag den enda som känner såhär?

#3 - Anonym

Glömde även skriva att jag tror mycket tyvärr beror på psykisk obaland/ohälsa. En person som mår bra och är nöjd med sitt liv känner inget behov av att ständigt kommentera och hacka på andra.

#4 - Elisabeth

Skulle absolut inte ge negativ kritik till en vän om hennes inredning eller klädval, hon har ju redan gjort valet, varför ska man då säga något negativt om hennes val? Rätt ohyfsat. Vill man verkligen ge tips om hur kompisen ska klä sig bättre för man tycker hon klär sig så fult och det stör en så pass att man vill se ändring (om man känner det är viktigt) säger man t ex: du ser så fin ut när du har den blå hijaben, den passar dig så bra! och hoppas hon använder den "fina" blå mer och den "fula" mindre efter det. Skillnad om vännen ska till att köpa något och ber om råd, då kan man säga att man själv inte skulle köpa det hon funderar på att köpa.

Jag hatar när en vän frågar: denna är ny, vad tycker du? och man bara tänker nej! Då är det svårt, man ba: jo, den var fräsch, cool, passar dina ögon! Känns fel att ljuga och säga jättefin, men ful kan man bara inte säga.
Roligt ämne att ta upp!

#5 - Fatimah

Jag tycker inte alls att man skall kritisera vänners kläd- eller inredningsstil eftersom smaken är som baken - delad. Tänk vad tråkig världen vore om vi alla tyckte, tänkte, klädde oss och inredde likadant. Tack vare olikheterna mellan mig och mina vänner vågar jag utmana mina personliga gränser och vidga mina vyer. Om en vän däremot frågar mig om kudden passar bra med soffan eller inte så kan jag säga om den passar eller inte, för då är min åsikt önskad och då ger jag bara ett ja eller nej utan att kränka personens smak. Oavsett hur nära man står någon så ger det en inte rätten att uttala sig kränkande mot något som rör den personen, helst skall man ju uppmuntra och lyfta upp sina nära och kära tycker jag. ❤️

#6 - Anonym

Anonym som skriver om presenter och halva priset. Förstår vad du menar spec det där om någon köper något som ingen troligtvis skulle vilja ha och det blr man försöka unvika.

men ibland kanske personen inte har det så bra ställt. eller ibland så har man flera personer att köpa till ex som i mitt fall så har jag typ tio vänner att köpa presenter till samtidigt för de fött barn, tagit examen osv och då kanske man inte kan lägga flera hundralappar på varje person även fast man skulle vilja det.
Eller man jobbar inte (som i mitt fall också) och har då ingen lön.

#7 - Angelica Wåhlin

Jag tycker inte man ska säga någonting alls såvida personen inte frågat rakt ut om åsikten. Då skulle jag heller inte säga "du har en ful soffa" (som exempel), utan hellre formulerat mig något i stil med "det var inte min smak på soffa".

#8 - Amanda

Jag skulle aldrig kommentera någons klädsmak, inredning osv negativt! Om jag blev tillfrågad om min åsikt skulle jag säga att det inte inte är min stil men inte lägga någon värdering i det. Har varit med om att få höra något negativt om min klädstil från en nära vän en gång och det var inte roligt alls!

#9 - Niqabisten

Jag säger aldrig nåns stil eller hemma möbler är fula men jag säger heller aldrig nåns grejer är snygga om jag inte tycker det . Frågar nån mig vad jag tycker säger jag sanningen , att det inte är min stil eller att jag inte gillar sånt men säger också att alla har sin stil och att man inte behöver gilla vad andra gillar . Alla är olika .

#10 - Anonym

Jag tycker de är viktigt att man är ärlig med vad man tycker om man blivit tillfrågad. Men när de kommer till basala saker som kläder, inredning, smink så tycker folk väldigt olika och det är tur de för vi är individer. Men viktiga saker som är islamiska känner jag att man måste ha en ärlig vän som säger saker som det är. Men ja håller med dig mer komplimanger och kärleksfull stämning!

#11 - Umm Z

Själv tycker jag att man ska hålla sådant för sig själv faktiskt, vad tjänar jag på att ge negativ kritik och hålla på....snälla nån kommentera klädsmak och inredning...är det din fruga? Bor du där? Är svaret nej så keep it to yourself tack. Tycler sådant tillför så mycket negativ energi och tror som ngn annan skrev att man kanske själv är missnöjd med ngt i sitt liv när man håller på så. Själv försöker jag istället tänka på positiva saker att säga, om jag ska säga ngt. Roligare att göra andra glada, finns redan så mycket negativitet i världen. Om det stannar vid materiella saker ska du vara "glad", Har själv fått kommenterat allt från min hud till fötter och kroppsform. Minns en gång att ngn ( ej nära vän men ändå) kommenterade att vad "ren" sin hus ser ut, hade då typ 2 små utslag/acneärr som sedan försvann. Det har kommenteras allt från kroppsform till hårkvalité😕. Alhamdullilah umgås bara nu med mina närmaste vänner som wallahi under de typ 10 åren vi känt varandra aldrig kommenterat något.

Förstår att du blir lite känslig när du ammar habibah men du är verkligen en inspiration abaya style, köpte hem abayas innan jag ens tog på mig hijab, mycket tack vare dig ska jag säga❤.+ att du fått mig beroende av bohoo 😂😂

#12 - S

Det finns undersökningar som visar att för varje negativa mening så måste man kompensera med 5 positiva! Negativitet påverkar mycket mer än positivitet!

Tycker din blogg bara har blivit bättre o bättre genom åren, märks att du har mognat och älskar alla nya ljusa bilder. Vitt och rosa. Rosa är min älsklingafärg ;)

#13 - S

Asså frågar jag så vill jag ju veta sanningen inte att min vän ska smöra för mej. Blir ytlig relation då.

#14 - Anonym

Om någon hade frågat mig om tex klädsel eller liknande så hade jag svarat ärligt för att personen per om min åsikt, men annars hade jag inte sagt något, tycker det är onödigt att förminska en persona självförtroende på det sättet.

#15 - Inez

Jätte viktigt och intressant ämne som du lyfter upp. Jag har upplevt det här flera gånger i mitt liv. Ärlig ska man absolut vara, men det finns en tunn linje mellan att vara ärlig och att vara hyfsad. Jag har en vän som alltid ska komma på något negativt att säga, ex. när jag har gjort naglar så säger hon att de är för långa istället för att säga åh va annorlunda. Detta tror jag tyvärr beror på att hon har en personlighetsrubbning som bidrar till att hon inte kan ge positiv kritik till folk runt omkring henne. Jag är ärlig som person men skulle aldrig kritisera hennes attityd, för det har jag försökt att göra men bidrog bara till att HON blev upprörd istället. Jag hoppas att fler vågar vara stöttande mot sina vänner men en blandning av ärlighet och stöttning. Tack för att du kommer på såna viktiga diskussionsämnen här på bloggen 😊

#16 - Inez

Ohyfsad ska det stå hiji

#17 - Anonym

Ja asså jag e fett känslig gentemot alla människor DOCK e jag ärlig mot alla främst mina nära o kära, men skulle aldrig säga något för att liksom få någon o må dåligt lr bli ledsen utan bara liksom nja kanske nt min stil men vi alla har olika smaker och du får det o se snyggt ut!!! För de e sanningen jag kanske skulle tycka de e fult på mig/ hos mig o då säger jag det, men hos dig/på dig kan det se jättebra ut! Så jag e ärlig faktist men som sagt skulle aldrig få digo liksom må dåligt lr ångra utan tvärtom annars mår jag dåligt över hur jag fått dig o må dåligt och börja överanslysera mig själv 😂 Jag tål inte människor som nt visar hänsyn eller förstår att ALLA E VI OLIKA OCH OLIKA GILLAR VI! Punkt slut, meeeen mina vänner o jag e fett ärliga gällande kläder om jag tycker DJ nt alla swr bra ut eller att något annat skulle passa osv då skulle jag BA "Ey lyssna du kan nt ha den jackan asså och förklara hur man ser ut i jackan och att de liksom kanske inte passar in i outfiten beroende på vilken "look" du vill ha idag osv. Så där e vi fett ärliga. Kag tror de handlar om att sha de rätt helt enkelt. It's not what U've Said it's HOW u say it.

Och du där uppe angående presenter hahhaha jaa asså i feeel u sis 😂😂😂 vissa köper BA för att köpa o kanske vet att du nt skulle gilla det osv så jag e mer liksom why u Wasting ur money när du vet att jag aldrig skulle använda detta osv men e alltid tacksam OFC men man kan inte undgå att tänka du kunde BA ha skitit i o sparat pengarna för vi båda vet att jag nt kmr kunna använda detta lr något 😩❤️

#18 - Anonym

Glömde en grej i min uppsats däruppe 😂 Jag HATAR när andra människor trycker ner andra eller vill att du typ ska skämmas lr må dåligt över ditt redan valda val.
Så jag kan få fnatt o typ jiddra med den eller kompensera med att överhypa dig fastän de kanske nt e min smak i detta fall skulle jag lätt överhypa personen för få den att må bra o skita i den andra så som du sa folk vilö
Ibland bara f*** ur mode up, stagfirAllah men sanning... Lr mår dåligt över sig själv o tar ut på andra på ett så
Negativt sätt. Men in alll for konstruktiv kritik! Jag kan ta det men eftersom jag e en som övwranalyserar och e överkänslig så e de oftast så att jag redan vet och äter upp mig själv för mitt misstag så de sällan man behöver säga åt mig men im all for it hur ont de än gör så länge de hjälper mig mot Kheir och jannah in sha Allah.