Min väg till körkortet
 
Ett av det mest populära ämnen här på bloggen har varit körkortet och jag får ofta frågor om tips kring det så har kommer en liten sammanfattning från min sida. Att ta körkort kräver engagemang, kontunitet och diciplin, speciellt det sistnämnda. Man måste göra upp en plan med bland annat en bestämd tidsram, annars blir det som det vart för mig, att jag hela tiden la det på hyllan och återgick till det och sedan avbröt igen, vilket slutade med att jag nästan gav upp helt. Lite såhär har det vart för mig: 
 
- Att köra intensivt i några veckor dagligen plus att plugga teori parallelt till det är mitt bästa tips. Helst i bara några veckor typ 4-8. Tror faktiskt inte det behövs längre än så om man verkligen go all in. Mitt problemm var att det blev så långdraget att jag till slut tröttnade, och då slutade min hjärna ta in nya kunskaper, men jag hade å andra sidan andra förutsättningar som barnfödsel,barn, jobb och studier. 
 
 
- Att övningsköra privat funkar minst lika bra som att köra via en skola, även om många påstår annat. Jag och dem flesta i min krets har faktiskt bara övningskört privat. Men man får ju såklart pröva sig fram. Men minst 2h körning varje dag (hur man nu ska hitta tid till det haha) i några veckors tid kommer ge bra reslutat (upplevde jag).
 
-  Att plugga teori. Jag läste mycket i böckerna, skrev egna sammanfattningar och lärde mig formler med stödord osv. Mycket fokus ligger på miljövänligt körande, att kunna trafikregler och när dem ska tillämpas och dem flesta övningsprov som finns gratis online innehåller liknande frågor som på provet. Därför är appar väldigt väldigt bra! Jag rekomenderar Ikörkort (den man köper) för den innehåller en massa övningsprov, där man kan välja att göra 70 frågor eller 10-20 åt gången tex. Självklart får man se svaren och om man blir godkänd eller inte osv. Sen appen Ta körkort (också den man köper) där du läser korta sammanfattningar om olika områden och för varje område du läser ut får du ett snabbtest på det innan slutprovet. 
 
 
Denna lilla sammanfattning är vad som funkat för mig, mina vänner och familj. För jag tog ju tips från dem  (och er för den delen) och gjorde som dem gjorde. Ganska beprövade tips med andra ord, men jag tror starkt på att när det handlar om körkort måste man göra det intensivt. Om ni har andra tips, dela gärna med er <3
#1 - AAguleed

Alla tips är bra och det där med disciplin :/ , för mig var det både privat och körskola. Skulle tipsa om att börja med körskolan lära sig basen och sedan träna privat hur mycket man vill på det man har lärt sig.

#2 - Anonym

Bra tips ❤️ Jag skulle säga börja med att köra privat (mycket) och när du väl kan grunderna så kan du varva med några körlektioner eftersom körlärare ser mycket detaljer som de även ser på uppkörningen medan ens mamma (i mitt fall så var hon min handledare haha) inte ser dessa små detaljer.

#3 - Minella

hej vill bara säga att jag har trillat hit via en google sökning ja gjorde ikväll då det handlade om en bön :) jag har nu äntligen hittat intresse för en religion och då menar jag islam :) jah skrållade igenom lite kategorier och hamnade på islam mashallah så duktig du är! jag hoppas jag lär mig precis allt för det vill jag men önskar jag hade någon som kunde vägleda mig. Min mamma är muslim pappa med men han är inte troende direkt om du förstår och mamma kan en del men vi pratar inte så mycket om det. jag kommer kika in här från och med nu . kram Minella

Svar: Åh fina du! Må Allah underlätta för dig i det finnas steget du tar. Hoppas denna blogg kommer funka som stöd för dig i din vardag, och maila mig om du behöver hjälp med något. rgc.nu@hotmail.com
Jag kanske inte svarar fort men jag svarar så fort jag får tillfälle :))
Mrs.Coskun

#4 - Umm Z

MashaAllah blev så glad när jag såg att du klarat det💕💕. Ge aldrig upp är mitt råd, körde upp fler ggr än jag minns typ hahah...körde privat och tycker det känns skönare....prövade körskola men gillade inte det...körde upp säkert 6-7 ggr ( dlera års mellanrum) varav vissa på samma dag så det är säkert 4 tillfällen eller något...skam den som ger sig säger jag bara jag ha minns wallahi att jag läste på din blogg i kommentarerna en syster som "gått i smyg" och kört upp....gjorde samma sak och det var i Farsta...aldrig kört där så jag vågade knappt boka eftersom så många underkänd där men Alhamdullilah..fick äntligen körkortet...hade kört bra innan men skakade som ett asplöv direkt när jag satte min i trafikverket lokaler... tips inför teori är logiskt tänkande...dvs uteslut de alternativ som du vet 100% är fel..då är sannolikheten större att man chansar rätt om man inte in svaret.
- Kör mycket privat, välj inte uppkörningstillfälle utifrån årstid eller dylikt, tog själv under vintern så invänta inte "bättre väder" eller underlag
Har du svårt för teoriboken, lägg bort den. Bra att kunna basala trafikregler men sträckläst inte boken. "Nöt" in frågor istället. Kör dig "enkla" fråfor så blir det mycket gratispoäng ex. Barnstolar,promille,människan i trafiken, hastigheter . När man kan dessa rena fakta frågor blir det mer tid över åt de andra lite mer kluriga frågorna.
-Fortsätt köra fast du kanske började uppkörningen med ett fel, missade själv FÖRSTA instruktionen och tänkte att det var kört.Har tidigare bara lagt ner men inte sista gången
-Öva i rondeller, hade värsta skräcken och fick panik tidigare men övning ger färdighet
-Misslyckas du?Kör IGEN. Efter failad uppkörning gjorde jag något roligt eller fikade/åt något gott. Hahah låter helt psyko men vad ska man göra haha.Ny dag nya möjligheter, boka ny uppkörning dagen därpå och så går det InshaAllah nästa gång.

#5 - Azra

Hur många gånger per vecka tycker du man ska köra om man vill ta det intesivt?

Svar: Jag skulle säga 4 gånger i veckan (kanske varannan dag) i ca 2 timmar. Kan man köra måndag-fredag är det ju ännu bättre förstås.
Mrs.Coskun