Ramadan at work

Då var dag 3 redan påbörjad, känns som om de kommer vara eid imorgon haha. Första dagen på jobbet för denna fastemånaden, en otroligt speciell känsla. Vi har rustat med vilohörnor och en massa rastaktiviteter med barnen. Vi kör ett lite lugnare tempo, det är ju egentligen bara rester som elever jobbar med just nu då alla betygen sätts idag (eventuellt slutet på veckan) så skönt för dem, Allahmdulilah.

Min kollega gjorde så fint i vårt hemklassrum med matta och sittpuffar för barnen att ha koran och be-hörna. Och som ni alla vet så fastar inte jag även om jag tappert ville prova i lördags morgonen, men mådde istället så illa att jag spydde galla - så var det med den saken. Får maxa på goda gärningarna istället. 
Hur har det gått för er? 
 
Kan ni förresten dela med er av vad ni äter till iftar snälla, behöver verkligen inspo!! 
 
#1 / / H.:

Iftar-inspo:

Igår tillagade jag halloumiburgare (man kan köpa de på Willys!) med ugnsrostade klyftor av sötpotatis. Gjorde en egen dressing på salladslök, ruccola, vitlök, färskost, lite majonäs och turkisk yoghurt.
Det gick verkligen hem hos oss! :)

#2 / / D:

Idag ska jag äta en tomatsoppa med fullkornspasta i tillsammans med vitlöksbröd plus en matigare sallad med salladsost, vita bönor, oliver, majs osv :)

följer denna recept, men använder fullkornspasta då det är nyttigare: http://www.ica.se/recept/tomatsoppa-med-pasta-och-vitloksbrod-714568/

#3 / / Seda:

Vi lagat tjetjensk mat oftast, det blir mkt av deg haha, men försöker laga nåt som ris o sånt.
Men vill dela med mig av den bra tipsen om vad man bör äta och inte äta ifall du inte har läst:
Delar från en bror
Assalamo alaykom ikhwaan.

När det är såpass långa fastedagar vi har är det viktigt att man har koll på kosten så att man maximerar sin energi under dagarna. En broder som är nutritionist rekommenderar följande:

Mat som bör undvikas vid iftaar/suhoor:

Läskedryck (Kommer att leda till dehydrering under dagen).

Juice från livsmedelsbutiker (dessa är pastöriserade vilket innebär att de både eliminerar och är eliminerade på goda näringsämnen och enzymer) rekommenderas att göra egen juice hemma istället.

Frukostflingor (innehåller extra tillsatta ämnen som gör att du blir hungrig under dagen, många av de är också sockerfällor)

Icke ekologisk godis, chips (innehåller bl.a. höga halter socker/salt och mycket fett)

Saltiga livsmedel (dessa är raffinerade och gör både hungrig och törstig snabbt) Himalayan pink salt rekommenderas!

Bearbetade mejeriprodukter (undvik högpastöriserade mejeriprodukter)

Raffinerad spannmål t.ex vitt bröd. (Får dig att känna mer hunger genom dagen då det är snabba kolhydrater som inte mättar magen under lång tid)

Snabbmat (innehåller höga mängder salt massa andra ohälsosamma ämnen)





Vad som BÖR ätas under ramadhaan:

1. Dadlar (Mycket bra innehåll av näringsämnen, bra profil av mineraler, extra bra med ekologisk mjölk eller yoghhurt vilket bidrar med protein till kroppen)

2. Chia frön (hög protein, omega 3 och fiber halt) Tillsätt dessa i smoothies eller sallader.

3. Linser (hög fiberhalt. Ger mättade känsla)

4. Hommus (mycket hög protein halt)

5. Broccoli (hög fiberhalt, hjälper att rena kroppen)

6. Havre (fiberrik, innehåller näringsämnen som ger dig energi under längre perioder)

7. Mandel (fiberrik, proteinrik. Ger mättnadskänsla.

8. Tiger nötter, kallas även jordmandel. (Fiberrik, ger mättnad känsla för lång period)

9. Avocado (Bästa typen av fett som kroppen behöver, fiberrik). Rekommenderar minst 1 avocado per dag.

10. Rå ekologisk honung. (Innehåller mycket bra näringsämnen och enzymer)

11. Quinoa (innehåller många essentiella aminosyror och är mättande)

12. Chlorella/spirulina (mycket högt protein innehåll. Mycket god källa till A vitamin, järn och zink. Driver ut toxiner ur kroppen).

13. Gojibär (tillhör ett av de mest näringsrika bären som finns att tillgå på vår jord. Mycket god effekt på kroppen)

14. Ekologisk coconut olja. (Ger ökad mättnad känsla. Ger mycket energi) rekommenderas starkt till suhoor.

#4 / / Iman:

MashAllah så fint! Japp, dag 3 redan. Hamdulilah. Vi äter olika saker till iftar. Hittills har det varit lax med potatis och sallad, soppa (harira) med dadlar och ägg (salt och kummin till på). Idag blir det tortilla, marockansk potatisomellet typ. Under resten av veckan blir det pasta med italienska köttbullar, kycklinggryta med champinjoner och gräddsås, potatisgratäng med kycklingklubbor. Mums! Ett tips är zeinas kitchen och mykitchenstories, där hämtar jag inspiration och recept.

#5 / / Mrs Coskun svarar ::

Tack för tipsen bästa ni <33

#6 / / leila:

Enchilada-lasange! Man kan förbereda allt dagen innan eller frysa in i portioner i aluminiumformar och slänga in i ugnen när man känner för det!

Jag gör hemmagjord enchiladasås enligt följande;

1 tomatburk eller 1 kartong passerade tomater
2 msk neutral olja
5 dl vatten
1,5 tsk kummin
1,5 tsk vitlökspulver
1,5 tsk lökpulver,
1,5 tsk torkad oregano
1 msk vetemjöl eller 1 tsk maizena upplöst i 1/2 dl vatten
1 msk socker.
Salt och peppar

Blanda ihop alla torra kryddor i en skål och häll över i en stor kastrull eller gryta med olja, Stek på lågt i 5 min, var försiktig med att inte bränna kryddorna. Tillsätt därefter vatten och tomatburk/passerade tomater. Koka upp i 15 min, om såsen fortfarande är rinnig, tillsätt mer mjöl eller maizena löst i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar. Mixa såsen med handmixer om man valt att använda tomatburk, det ska vara en slät sås! Tycker man att det bara smakar tomat kan man ju go crazy med kryddorna tills man får den intensiteten man önskar.

Om man verkligen inte vill stå i köket hela dagen kan man köpa fajitakryddmix eller tacokryddmix istället för att blanda kryddorna själv och göra sås utav det. Föredrar att ha kontroll över socker/salttillsatsen och gör därför egen kryddmix :)

Därefter behövs:

10st tortillabröd
3 st kycklingfileer
1 liten burk majs
1 kartong/burk bönor, använde svarta bönor från Garant.
2 påsar riven ost
3 dl creme fariche
Salt och peppar

Skär kyckling i munsbitar eller strimlor och bryn i stekpanna, krydda med salt och peppar. Tillsätt bönorna och majsen, rör om. Tillsätt enchiladasåsen tills dess att kycklingen, majsen och bönorna blir "coatade" med såsen. Det ska alltså inte vara dränkta i såsen men det ska inte heller vara torrt, såvida man inte gillar torr kyckling haha.

I den glasformen jag använder går det åt ca 12 st tortillabröd, 3 st för varje lager, det kan variera beroende på formen man använder. Sen är det bara att bygga ihop allt på precis samma sätt som man gör när man gör lasange;

Börja med lite enchiladasås i botten och lägg på ett lager tortillabröd, bred ut ytterligare lite enchildadasås på tortillan, lägg på lite av kycklingmixen och sprid ut den. Strö på lite ost och lägg på ett lager tortillabröd. Upprepa detta tills dess att fyllningen tar slut, det hela "avslutas" med tortillabröd.
Blanda ihop ost och creme fraîche, bred ut överst.

Grädda i 200 grader i ca 15 min eller tills dess att creme fraîche/ostlagret fått en gyllenbrun yta.

Det bästa med det här receptet är att man kan använda precis samma enchilada sås och kycklingmix (då lägger man i extra enchiladasås i kycklingmixen) och äta som en gryta med fullkornsris toppad med ost och avokadoröra.

Hoppas det hjälper någon :)<3

#7 / / Y:

Linsoppa och bröd, makaroner och kyckling

Tajine ( tunisiska ) och couscous

Brik samt någon huvudrätt typ kyckling

Idag blir det nog fisk eller gryta Inchallah

#8 / / Anonym:

Vi brukar under hela Ramadan äta grönsaker. Det är då främst fokus på zucchini och aubergine. Jag brukar tillaga en gryta av zucchini, aubergine, blomkål, tomater, morot, broccoli, sockerärtor, fennel, lök och paprika. Grytan äter vi endast med 1dl parboiled ris/per person och till toppig har vi 3% fetthalt creme fraiche (bara en tesked) tillsammans med frech koriander eller basilika.

Andra maträtter som jag brukar tillaga under Ramadan är ugnsbakade grönsaker, då är det alla ovannämnda grönsaker tillsammans med olivolja. Men här väljer jag även sötpotatis som jag ungsbakar med grönsakerna.

Vår favorit maträtt är verkligen ratatouille. Då är det i princip ovannämnda grönsaker som jag skär i runda cirklar och placerar i en ugnsform. Sedan häller jag över med tomat pure och basilika. Och till toppig blir det lite creme fraiche.

Jag brukar koka en hel kyckling. Då serverar jag kokt kyckling med grönkaker så som haricots verts, blomkål och ärtor, som jag kokar i en separat kastrull. 1 dl ris/per person.

Hoppas det gav lite inspiration!
// Ramadan Karim <3