Fredags krönika - lämna min slöja ifred
Denna häxjakt på den muslimska slöjan är alldeles hårresande, i dubbel benämning! Hur kan en tygbit som täcker mitt hår vara så provocerande? Så laddat med så mycket agg och hat, av människor som aldrig ens gått en dag i mina skor, eller i detta fall, min slöja? 
 
Svaret är i det stora hela ganska simpelt: dessa människor blir inte provocerade över att jag täcker mig hår, det blir provocerade över att jag inte faller för samhällets normer och vanföreställningar om den moderna kvinnan och henens utseende. Att jag inte faller för objektifieringen av kvinnan som sexsymbol med utmanande kläderna, hår som flänger i vinden och spackel som förnyar hennes utseende. Att jag helt enkelt avstår från att vara en slavinna för modeindustrin. Och att jag gör det frivilligt dessutom verkar ju vara helt omöjligt att acceptera. 
 
Det retar människor ända in i hårbotten att jag som kvinna valt att tacka nej till allt det som "Paris fashion week" erbjuder mig, att jag som stark, självständig och europeiskt född kvinna själva VALT att täcka mig trots att hela västvärlden skriker "nej, ju mindre du har på dig desto bättre". 
 
Ännu värre är det när det fattas beslut som lägger oss i ett fullständigt exil från samhället i hopp om att vi ska "inse" förtrycket vi lever i och lämna det. Men vem har sagt att EU domstolen får föra min talan? Har någon av dem burit hijab med glädje, stolthet och vilja någon gång? Förstår dem hur djupt rotat denna tygbit är i den muslimska kvinnas liv? Denna tygbit är inte till för att provocera, utan är en symbol för hängivenhet, kärlek och respekt till den övertygelse som jag har om livet. 
 
Så säg mig världen, varför kan jag inte få bära den i fred? 
 
// RGC - en stolt EUROPEISK muslim 
 
#1 - Seda

Kan du inte skriva en sån liknande text och skicka in som insändare till en tidning? xD

Svar: Haha söt du e! Så bra är den inte :) bara lite tankar jag hade om ämnet :)
Mrs.Coskun

#2 - Kebabis

Kan inte hålla med dig mer.. hur ska man gå vidare i utvecklingen av """"""förtryckta muslimska kvinnor""""""" som själva har gjort ett medvetet val att bära slöja när man hela tiden vill hitta ett sätt att förhindra utvecklingen? Om vi inte kan få jobb pga att man väljer att klä sig annorlunda, hur ska man gå vidare?? I flera århundraden har kvinnan försökt bli självständig men det går inte genom primitiva beslut som samhället drar och leder till indirekt förtryck av kvinnan. Näh, förtryckt är du om du bär en huvudduk, inte när samhället försöker tvinga på dig idiotiska beslut om hur du ska klä dig och det ska anses "rädda" dig.. inte alls förtryckt av samhället, nä nä.
Vem ska försörja en "stackars förtryckt beslöjad" kvinna som inte kan få arbete? Hennes manliga släktingar?!? 1 step forward 1000000 steps back

Låt oss bära vår slöja ifred!

#3 - Sara

Word!Subhan Allah har tänkt så himla länge på var allt hatet kommer ifrån. Är själv svensk konvertit, stolt och så tacksam över att ha konverterat till islam, känner mig fantastiskt vacker i min hijab. Alhamdullilah. Jag är singel,har alltså ingen "våldsam muslimsk man som tvingat på mig slöja" och det finns INGET som provocerar mer än detta.Jag är Alhamdullilah välutbildad, vit svensk singelkvinna som VALT av HEEEEEELT fri vilja att bära hijab,det bästa valet jag gjort. Detta är helt OFATTBART för en del människor, att jag inte blir "förtryckt" av någon våldsam "muslim"...VI bor i Sverige har man hört ett par går så jag behöver tydligen inte ha det "där på huvudet"...mitt enkla svar är då att jag precis för att vi bor i Sverige så har jag en fri vilja att VÄLJA vad jag vill ha på huvudet..detta är ett såkallat fritt land...Jag men bara om du passar in i samhällets Lagom mall..Dvs för avklädd då är du både det ena 8ch det andra och då får du skylla dig själv om du blir våldtagen....är du för påklädd så får du skylla dig själv om du blir diskriminering, imerad eller utsatt för oprovocerat våld eller trakasserier av vilt främmande människor.....SubhanAllah vilket sjukt samhälle vi lever i....varför finns det inget debatt om att nunnor inte får ha på sig heltäckande? ( Btw respekterar allas val av klädsel)Nej eftersom är islamofobi som råder...Slutligen är det intressant att en vilt främmande man ska bestämma hur kvinnor ska klä sig...detta är baserat på egna lustar vilket är så äckligt...Ständigt snack om att förbjuda dikten och datten...man ska anpassa sig till det svenska samhället snacket blir så himla less på det....Vad immebär egentligen det löjliga påhittade SD begreppet svenskhet??det kan de själva inte svara på...är det att äta sill och potatis?fira midsommar fast de inte vet vi det firas överhuvudtaget annat än att det är en högtid för att supa sig FULL???....Ja svenskhet är att alla har rätt tillsatt bestämma över sina egna liv inget annat

#4 - Guriwacan

Håller med dig fullständigt och att de tvingar oss att vi är förtryckta!! Nej jag har själv valt att bära slöjan är svårt att förstå det.

#5 - h

Åh tycker verkligen att du ska skicka in det här! Beskriver allt sååååå himla bra, otroligt väl skrivet så att många kan relatera till pricken!!!
Håller med 100000%

Svar: Ni är sååå fina ❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#6 - Ernada

Ma sha Allah! Tror alla systrar håller med om att vi inte kunde sagt det bättre själva, och att det är exakt så vi känner också. Barak Allahu fiki för en fin och klok text som värmer ❤

Svar: Men ni är för fina tjejer!! Vilken girlpower ❤️❤️
Mrs.Coskun

#7 - JP

Det är bara så att vi kvinnor aldrig någonsin kan göra rätt. Har vi för mycket kläder är det fel, har vi för lite så är det heller inte bra. Vi ska dessutom ha en kropp som är formad på exakt rätt sätt annars får vi höra hur fel den eller äckliga vi är, för den tilltalar tydligen inte alla mäns lustar. Så sjukt tröttsamt.
Jag är blond infödd svensk, inte troende, men jag klär mig alltid i täckande, lösa kläder. Jag fick inspirationen från din och andras muslimska kvinnors bloggar och jag brukar kalla min stil för hijabchic minus hijaben. Efter många års kroppshat och ätstörningar så var jag så fruktansvärt trött på att tänka på hur min kropp ser ut och vad andra kanske tyckte om den. Nu ser ingen den och det är otroligt befriande. All kroppshets är borta, jag har aldrig svårt att välja kläder för jag ser i princip likadan ut i allt, jag är självsäkrare och mer öppen än innan. Jag är glad över att det nu finns kvinnor med en annan syn på kroppen i Sverige, att befrielse även kan vara att inte visa upp eller fokusera på utseende.


Svar: Åh så roligt att någon som inte bär hijab känner igen sig i texten!! Och jag förstår precis vad du menar, heja heja 💪🏻❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#8 - Anonym

Fast du är ju inte ett dugg bättre än de människor som inte förstår sig på din slöja genom att i din text förminska och tala illa om människor som inte bär den. Hår som flänger i luften och spackel, moget skrivet. Vill du bli tagen på allvar kanske du inte ska skriva i affekt och förminska andra. De som peppar din text är de med samma värderingar som dig, om hur en kvinna bör bära hijab och hur andra är sexsymboler.

Svar: Fast jag talar inte illa om nån, sanningen är att utmanade kläder och ett ton smink plus botox och skönhetsoperationer faktiskt är det som gör kvinnan till en sexsymbol. Att håret svajar i vinden är barq en metafor för att man som beslöjad alltid får höra just den kommentaren "vill du inte känna dig fri, känna vinden i håret" som om jag är mindre fri om jag inte gör det.. jag skriver hur samhället ser på oss med slöja, och hur samhället objektifierar kvinnan, det är inget jag eller du kan förneka tyvärr.

Har ej sagt att folk som inte bär slöja är sexsymboler, läser du texten mer öppet sinne så skulle du inte tolka det så :)
Mrs.Coskun

#9 - Amanda

Kan bara hålla med övriga, vilken fantastidkt bra och viktig text!! Ma shaa Allah syster!!! <3

#10 - Kebabis

Anonym; så det är okej att snacka om att kvinnor med slöja eller kvinnor som bär något som inte anses vara "normalt" i samhället och slänga i att de är förtryckta eller att man på något sätt antyder att deras bakgrund är roten till problemet och på så vis sätta ord i munnen på dessa kvinnor. Tyvärr är man specifik och pekar just ut dessa kvinnor. Men det är omoget när en kvinna som valt att bära något (i detta fall slöja) självmant att skriva en text där hon faktiskt identifierar problemet och använder metaforer för att återspegla sanningen? Hon pekar inte på någon specifik grupp när hon skriver sina metaforer. Det här handlar till största del om slöjan, det finns muslimska kvinnor som inte bär slöja men är ändå praktiserande och de ingår i gruppen vars hår "svajar i vinden". Förstår inte hur man kan förminska andra då såvida man inte tar riktgt riktigt illa upp för att man inte riktigt har förstått budskapet?

Jag vill inte tala för alla, men jag som "peppar" hennes text känner igen mig i situationen och upplever precis det hon beskrev.

Det låter dumt att de som peppar texten enbart skulle göra det för att man , enligt dig, delar samma värdering om "hur en kvinna bör bära hijab och hur andra är sexsymboler" som du påstod. Tror dessutom inte att det du beskrev är någons värdering, om det är någons värdering så får man kanske sluta vara trångsynt.

Ta inget personligt, det är en diskussion bara :)

#11 - Iman

Bra skrivet! Känner samma sak, en kvinna med slöja blir ett "hot" för männen och samhället då hon vägrar följa de normer och den sexualisering som finns kring kvinnor. En kvinna med slöja säger "nej, jag finns inte här för ert nöje, jag tar makten över min kropp och ni ska bemöta mig utifrån mitt intellekt. Jag spelar i samma liga som er män". När männen endast ser en kvinnas ansikte tappar de makt och vet inte hur de ska bemöta den personen. Det är därför man har problem med slöjan i samhället, den skakar om i folks huvuden och kräver respekt. Är en stolt slöjbärare och ångrar inte för en sekund att jag tog på mig den för 11 år sen. Avslutar med Muhammad Ali citat: We shook the world 💪

#12 - syster i norr

Jazaaki Allaahu kolli khayr bästa RGC för detta, håller fullständigt med dig!

Subhaan Allaah mitt största problem med dessa människor är ärligt talat vem som ens tillåtit dom att över huvud taget tycka till om hur JAG klär mig?! WAllaahi har ibland så svårt att greppa det. Vem har ens sagt att du FÅR tycka något om hur jag klär mig? Hade jag gått till en kvinna klädd i tighta kläder och påpekat det och sagt att jag anser att hon borde klä sig annorlunda hade det blivit kalabalik. Subhaan Allaah vilket hyckleri.

Sedan blir jag också förundrad över hur människor tror att dom kan säga så och inte förstå vad det är dom egentligen säger. Indirekt så säger dessa att jag inte är intelligent nog att göra genomtänka beslut och att jag inte förstår vad jag håller på med. Att jag är för dum för att förstå att detta plagg är förtryckande och att jag i princip är hjärntvättad. Subhaan Allaah, som om jag inte är smart nog att tänka själv? Som om jag inte vet vad jag håller på med? Som om jag behöver en vilt främmande människa som inte har någon aning om vem jag är eller vad jag varit med om, som ska säga åt mig vad jag bör och inte bör göra?!

La hawla wa la qowata illa billaah, må Allaah underlätta! Ameen.

#13 - iman

De som protesterar emot hijab bryr sig egentligen inte om kvinnans frihet, de är bara oroliga för att de inte får fri tillgång till henne

#14 - Grethe

HEIA HEIA ALLE DERE SOM BÄRER HIJAB!!! 😃 😃 😃 Asså, jeg må bare si at jeg syns alle skal få ha på seg HVA dem vil jeg 😃 (sikkert veldig "barnehage-mentalitet" fra meg) men det er nå det jeg mener.. Jeg ser ikke ned på dem som vil ha på seg hijab, jeg tenker som så, at dem har på seg det med stolthet! Og så har jeg på meg hva JEG vil ha på meg 😃 Som jeg har sagt mange ganger för, er ikke rart det blir krig i verden vött, når man ikke får lov "tenke" sjöl!! Så jeg sier, STÅ PÅ DERE alle sammen, og vär stolte av dere sjöl uansett 😃😃😃💖

#15 - Anonym

jag tycker muslimska kvinnor borde få mer rättigheter. du skriver inget om det.

Svar: Rättigheter ur vilket perspektiv?
Min text handlar bara om min kärlek till slöja och muslimska klädsel, till rätten att få se ut som jag vill se ut. Inget annat :)
Mrs.Coskun

#16 - Jessie

Hej!
Jag ser många kvinnor med slöja och de är hårdspacklade och har tighta kläder, är de inga riktiga muslimer då? Varför visa sina kvinnliga former men inte håret?
Med vänlig hälsning Jessie

Svar: Inom islam innebär slöjan precis som jag skriver är en befrielse från den yttre utsmyckningen som text täcka håret, tävla formerna och inte sminka sig. Detta synsätt är inget konstigt och är i enlighet med många andra religiösa åskådningar som tex krsgiendommen (att som religiös kristen klä sig modest) eller inom judendomen (att som religiös jude klä sig både modest och täcka håret i en turban eller pruk).

Sen som människa får man aldrig döma någon, alla gör olika. Jag pratar enbart om MIN övertygelse och kärlek för slöjan :)
Mrs.Coskun

#17 - sanni

Fast. man kan täckas ändå och inte leda dessa normer. Man kan visa håret samtidigt som man klär sig anständigt. Du får det att låta som att du inte vill följa dessa normer och gör detta genom slöjan. Enbart genom slöjan. Jag förstår ditt resonemang dock, men kanske felformulerat. Jag är själv muslim och känner andra muslimska tjejer som blivit uppmanade att ha på sig slöjan. Jag säger inte ALLA såklart eftersom att min familj inte bryr sig om det, men det finns muslimer till föräldrar/brödrar speciellt som vill att tjejen ska ha på sig den.

Jag frågade en kvinna varför hon valde det och hennes svar var ''för att min man gillar det''. Så jag kan samtidigt förstå varför kristna har den bilden på oss. Kan inte du? Eller iallafall lite? Det är tråkigt såklart. Har dock märkt att muslimer från balkan inte är lika ''stränga'' så att säga. Föräldrarna kunde bry sig mindre om deras barn ska ha slöja, medan föräldrar från väst är mer radikala. Utgår från mina egna erfarenheter här. Kan inte räkna på fingrarna hur många av dessa fall jag varit med om bland andra. Är glad att min familj accepterar min frihet att göra vad jag vill, men samtidigt tänka på att göra goda gärningar för Allahs skull. Klädsel har vi dock aldrig, aldrig pratat om. Mvh.

Svar: Jag föestår vad du menar, men i allt du säger finns det precis tvärtom scenarion. Jag känner folk från Balkan som är super religiösa, eller kristna som är super religiösa och skulle inget annat än att hålla med min text. Visst kan man vara anständig utan slöja osv, upp till var och en hur man ens tolkar anständig och i detta fall är detta min tolkning, och jag har väl rätt till den? För detta är precis vad min text handlar om, min upplevse, mina känslor MIN slöja. Jag är inte talesperson för alla muslimer med slöja, och det är precis det jag mensr mer texten. Att alla andra "förtryckta" för min talan, eller så misstolkas det av muslimer som inte bär slöja till något slags dömmande. Men varför ska inte jag få känna som jag vill? Scrollar du ner i kommentarerna hittar du en kommentar från en icke muslim som anser att den muslimska kläd/utseende koden är befriande från alla normer, precis som jag skrev.

Tror man tolkar texten tyvärr utifrån vad man själv tycker och tänker om saken, istället för att bara läsa den öppensinnad och känna" ahaa är det så hon känner".
Mrs.Coskun

#18 - maria

Go u! Nu är väl hög tid att vi människor växer upp och låter alla klä sej som man vill :) Herregud så mkt okunskap rädsla och barnsligheter som fortfarande regerar! Normen måste luftas tycker jag. Det är inte sunda ideal som media skapar. Varje hjärtas sanna röst över hur vi vill vara borde väga tyngre än den kapitalistiska förebild som skapats och ofta äger våra sinnen! :)

Svar: Eller hur? Heja heja!
Mrs.Coskun

#19 - Anonym

Bra skrivet. Själv är jag inte muslim men när jag var i tonåren bar jag ofta sjal/slöja (som täckte håret, men inte halsen) som protest mot det överdrivna kvinnomodet och även för att det är praktiskt. Jag hade väl sjal varannan dag i skolan eller så.
Nu är det inte lika ofta men då jag jobbar hemifrån blir det inte samma statement heller.

Män ska inte bestämma vad jag ska ha för kläder helt enkelt (mode är i princip bestämt av män), dom får varken säga åt mig att klä på mig eller ta av mig utan jag ska ha dom kläder jag vill ha.

#20 - Linnea

Hej, råkade skicka förra kommentaren anonymt (det är jag som inte är muslim men bar sjal/slöja ibland som yngre) men jag vill gärna veta om det blir svar så hojta gärna till här om det blir svar i andra inlägget :)

#21 - Jonna

Du har så rätt! Det är så många grova, felaktiga fördomar och åsikter gällande slöjan och allt grundar sig i okunskap!

#22 - Felicia

Hej! Du ska bära din slöja om du gör det med vilja och glädje! Följ din tro genom livet. Du är en fantastisk kvinna som går emot normer. Nu måste vi jobba för en jämnställd värld.

#23 - Em.

Bra skrivet. :)