Random thought

And now I'm at it again med mitt tänkande men idag är en dag som jag skulle vilja lätta på hjärtat här inne med er lite. Vad är de för fel på det muslimska systerskapet? Under den senaste tiden har det vart mycket disskusioner kring hur saker och ting ska vara för en muslimsk mamman, som om det fanns färdiggyttjad modell att följa. 

 
Man får inte klaga på att man är trött för man har ju skaffat barnen själv och därför bör man skylla sig själv. Eller så är man otacksam. Inte heller får du jobba för då är du ansvarslös och en himla dålig muslim på det också. 
Att resa och tycka det är jobbigt är också absolut no no får tydligen är du bara dum i huvudet för att man ens har försökt anstränga dig och ge dina barn lite minen. 
 
Hur tänker man när man resonerar såhär dömmande? Jag tillhör inte en religion som begränsar kvinnan, tvärtom, jag kommer från en tro där en av profetens mest älskade människor var en affärskvinna som var hans fru och som försörjde honom. Jag kommer från en tro där vår förebild sydde sina egna kläder när dem gick sönder, hjälpte sin fru och värnade om sina barn. Nämner man att en muslimsk pappa är föräldraledig nuförtiden så är det som att man stuckit den personen man säger det till med en tandpetare i ögat! 
 
Varför kan vi inte höja varann, i vilka val vi än gör, för uppenbarligen väljer vi alla utifrån våra egna omständigheter, väldigt noga och eftertänksamt också. Varför måste det bara vara på ett visst sätt - att som mamma är man bäst om man BARA är hemmafru, eller om man skaffar mer än två barn får man ALDRIG klaga. Eller hur tabu det blivit med förskolefrågan bland oss muslimer. 
 
Jag tror att baktal och förtal bland muslimska systrar också skulle minska markant om vi började tänka utanför boxen, åtminstone när det kommer till andras val i livet. Då gör vi inte bara andra en tjänst utan också oss själva wallah. Alla får göra som dem vill, är det inte det bästa med att Gud skänkt oss ett förstånd och en fri vilja? Eller vad säger ni?
 
 
#1 - Me

Så bra skrivet. 👌🏻👌🏻

Svar: ❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#2 - Umm Z

Word!!! Alhamdullilah för islam...wallahi har inte blivit kränkt av andra än muslimer,både män och kvinnor. Älskar det du skriver,Alhamdullilah för alla prövningar men värre är det när man är ensamstående mamma och skild.SubhanAllah...sättet man blir tilltalad på och behandlad på av andra muslimer är förkastligt. Detta trots att vår älskade profet saw äktenskap. Nu förtiden är det bättre att "i smyg" haft x antal relationer/pojkvänner än att ha varit gift. Har själv blivit tilltalad och baktalar "mannen var inte nöjd" etc trots att ni ex-make bl.a. varit otrogen och utsatt mig för misshandel. Alhamdullilah, jag fortsätter att bära min hijab med stolthet, trots kommentarer om att "jag säkert bär denna p.g.a. att jag inte behandlat mig make väl, ej tillfredsställd han behov etc så att jag blev "utbytt". Har börjat undvika "arabiska muslimer från mellanöstern",dvs mitt egna folkslag p.g.a detta. Nyligen blivit kallad "islamist" på en statlig myndighet av andra muslimer som själv anser sig vara praktiserande . Wallahi får ont i hjärtat av stämningen bland vår ummah. Kan relatera till vartenda ord du skriver.Må Allah bevara dig och din familj❤❤

Svar: Blir så ledsen över att läsa din kommentar älskade syster men Allah prövar dem han älskar mest och sannerligen älskar han dig! Må Allah underlätta för dig och stärka dig och ge dig bara glädjefyllda dagar ärade syster min. Må han hålla dig på den rätta vägen och underlätta alla svårigheter för dig, wallah fick uppriktigt ont i hjärtat av dina ord, för jag kan bara tänka mig hur du har det men samtidigt får jag känslan av att du är riktigt stark ❤️❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#3 - Yn

Håller helt med 👍

#4 - F.

En av de VIKTIGASTE sakerna som man som muslim bör göra är att ursäkta sin broder/syster. . Alltså att om man ser en muslim göra något som kanske inte är rätt, så bör man ursäkta och tänka att han/hon kanske har en anledning till sitt handlande och inte per automatik tro att den är dålig. Man ska rådge också om man är uppriktigt orolig för personen men man bör göra det på rätt sätt- på ett fint sätt och inte offentligt.

Må Allah vägleda oss alla..

#5 - Iman

Kunde inte sagt det bättre själv, bra skrivet. Har själv tänkt på det den sista tiden. Allt är minerad mark nuförtiden, allt är fel och allt är haram. Man kan väl göra sitt bästa för i slutändan när vi möter Gud är det allt vi kan säga: vi gjorde vårt bästa.

Till Umm Z: må Allah underlätta för dig. Vilka hemska kommentarer du får som är helt främmande i vår fina religion. Ingen vet vad som hände mellan dig och din dåvarande man förutom ni & Gud. Folk borde sköta sitt och sluta spekulera och döma andra. Hoppas du finner styrkan att fortsätta med din tro ifred ❤

#6 - Frugan E

Jag kan bara säga att jag håller med. Kommer själv från en kristen, absolut icke-dömande bakgrund och omgivning och fick stora chocken när jag konverterade.
Den bittra sanningen är att jag aldrig sett så mycket dömande som av andra muslimer. Särskilt när det gäller religion. Man vet bäst, tillhör den enda lilla skara som är "den räddade gruppen" och alla andra har fel.
Sen allt det andra med könsroller och just hur kvinnor ska vara/klä sig... hjälp, man kan tro att det är allt vad religionen handlar om när man hör en del prata.

Jag kan fortsätta rabbla vidare hela kvällen, men ja. Ville mest bara understryka att jag uppgivet tyvärr håller med.

#7 - Umm Z

BarakAllah fikom älskade systrar❤❤. Wallahi era ord värmer💕💕
Alhamdullilah känner av Allahs närvaro på ett sätt som får mitt hjärta att kännas sårbart och min själ mottaglig för Allahs vägledning. Wallahi har gått från att vara vilsen,ledsen och sårad och förtvivlad i flera månader...utslängd av min ex-make, bostadslös med en bebis,arbetslös, utblottad, bedragen,svartmålad och så utskämd att jag t.o.m ljög eller undvek frågan om att jag var skild, har suttit och HÖRT hur människor baktalar mig bär vi suttit i samma rum men självklart på ett annat språk och antagit att jag inte förstått vad de sade, utmattad och helt förkrossad för bara några år sedan...har t.o.m sökt psykiatrisk hjälp eftersom jag av alla dessa tannatbinte kunnat sova på flera dagar i sträck och trött att jag blivit galen...Men en dag för snart 3 år sedan wallahi jag kände Allahs närvaro så starkt att det är svårt att beskriva i ord..koranen helade mitt hjärta och det träffar så djupt att jag gråter när jag ens tänker på det ...mitt hjärta blev "svagt" eller ömt...låter sjukt men känslor jag aldrig haft någonsin upptog mitt hjärta och har sedan dess aldrig försvunnit...har vaknat mitt i natten av känslor och inte bilder som typ visat vägen, började med hijab vilket jag tidigare aldrig skulle våga. Känner mig så tacksam för alla prövningar. Tänler att det är Allahs plan som är den bästa och att vi måste ha sabr. Alhamdullilah för allt...islam är det bästa bästa bästa som hänt mig wallahi alla som går genom prövningar..lita på Allah.Människor sviker och kan ha negativa åsikter men Allah lägger aldrig mer börda än någon klarar av och man blir starkare av prövningarna och det är verkligen en iman visat utan dess like. Gäller bara att komma ihåg att bemöts ondkefulla/elaka handlingar med godhet,man känner hur själen renas då.Långt inlägg 🙈men vi är många som går eller har gått igenom svårigheter ,även när man tror att man inte orkar då gör man det med hjälp av sin iman. Må Allah bevara och underlätta för vår ummah ya rabb💕💕💕

#8 - Anonym

Håller med allt du har skrivit. Är inte själv gift eller har barn. Men ibland när jag sitter med systrar som är gifta och har barn ser jag bara att de glömmer bort att drömma och ha mål. Och när man själv pratar om hur man tänker och ser på saker och ting betraktats man som en Alien. Allt är liksom haram. Men det jag allllltid försöker få vissa att förstå är, om en sak är haram men kom på en annan sak då. Låt dig inte begränsas av allt som är haram.

Men jag märker nu att systrarna i Sverige böjar vakna till nu. Alhamdulliah

#9 - Anonym

Nu ska jag inte elda på flamman men det jag tror de "dömande systrarna" tänker är att du skaffar 2 barn tätt fastän du ofta nämnt hur ansträngade det är att ta hand om Selin, börjar jobba när Mousa är vääääldigt liten, och blir gravid när Mousa fortfarande är liten och du nämner då och då att du har fullt upp. Sen om du blivit gravid frivilligt så kanske man tänker "varför skaffar du barn om du tycker mycket är jobbigt?" Och om det är ofrivilliga graviditeter så kanske ditt "lätta på hjärta" bör ske inom gränser så att du inte låter så sliten pga barnafödande. Jag vill inte med denna kommentar bidra med mer dömande,jag försöker ge dig en annan vinkel. I ditt inlägg får du det att verka som att systrar tycker man inte ska skaffa barn, inte jobba osv. Jag tror inte det är de två enskilda sakerna folk reagerar på. Du väljer ju absolut vad du gör med ditt liv, men om kommentarer påverkar dig så mycket så stäng av fältet? Folk kommer alltid tycka olika och även få ur sig kritik vare sig det sker i skolan, jobbet, mosken eller inne på nätet i en blogg. Så man kan inte tvinga alla läsare att antingen älska allt du gör eller "tyst!"

Svar: Jag ska inte behöva stänga mitt kommentarsfält och jag ska kunna lätta på hjrätay precis lika mycket elr lite som jag vill. Mitt inlägg är riktat allmänt och inte bara som en grej på bloghen, jqg märker hur systrar är allmänt, denna dömande kultur vi lever i gör så många väljer sig bort från religionen. Hur kan någon tycka att man har rätt att säga nått om att jag börjat jobba när min son var väääääldigt liten (sex månader, jag slutade inte ens amma och jag jobbade inte ens heltid från börja) vara någons sak att tycka till om? Jag klagade aldrig på de och jag sa aldrig varför jag jobbade, för de är lin ensak och bara min. Haha tycker bara de är sjukt hur man resonerar kring detta, med all kärlek och respekt till och med din kommentar syster - hur kan dj skriva att mitt lättande på hjärtat ska ske inom en gräns? Bestämmer du eller någon Annan den gränsen då? Eller hur vet ni inte att jag redan dragit min gräns när jag kanske har ÄNNU mer att säga om det? Hahah de är de jag menar, men vet aldrig och därför är de bättre att följa profetens råd att hellre tala gott eller vara tyst. Jag menar, jag beklagar mig, åtminstone för att lätta på mitt hjärta och hjälpa någon annan som inte vågar säga något för alla andra är så snabba med att döma.

Jag är ledsen men jag står fast i att om man inte håller med mina livsval kan man bara välja att va tyst och inte kommentera dem alls, för det är nog de mest islamiska valet :)
Mrs.Coskun

#10 - Anonym

Ja du har rätt, för det är omöjligt att få kommentera här utan att stryka dig medhårs...

Svar: Det finns tillfällen där man kan kommenterat precis tvärtom de jag säger utan några som helst problem, gällande ämnen som är öppna för disskuoner. Men när jag skriver om mitt eget liv och mina dagboksinlägg, där gäller nig att tala gott eller vaa tyst, eller tycker du kommentaren "hur tänker du när du skaffar föer barn egentligen" inte är en synd i sig att säga? Man ifrågasätter Allahs qader som han skrivit för mån annan.

Försök inte få de framstå som ja vill att ni ska fjäska eller nått de mer dags för mig att sätta ner foten efter 6 år här på bloggen och dra en gräns över vad ni får säga om en blogg som handlar om mig :)
Mrs.Coskun

#11 - Anonym

Det sker inget som helst näthat här så du ska ju säga alhamdulillah jämfört med hur det ser ut hos andra bloggare! Medhårs betyder inte fjäsk, utan att man inte alls får kommentera kritiskt och det är så det ser ut härinne. Du vill ha ett öppet kommentarsfält men inte kritiserande kommentarer well that aint gonna happen - nowhere! Ska vi snacka islamiskt så är det först och främst inte islamiskt för kvinnor att öppet lägga ut bilder på sig själva (det gäller alla!) så det mest islamiska vore att ingen läser bloggen så du inte har anledning till att exponera ditt liv (inkl foton) :D

Svar: Foto delen kanske jag kan hålla med om, må Allah vägleda mig och alla andra som bloggar men att de skulle vara haram att ha en blogg om mitt liv är icke korrekt med bilder på mat, inredning, vardag, barnen eller fiskreta bilder på människor, no no My Love . Men tycker man så bör man sluta läsa, så slipper man synda :) och döma och baktala/förtala och hamna I mer synd ;)
Mrs.Coskun

#12 - Anonym

Bevis på ditt uttalande om att det är halal- tack :)

Svar: haha bevisa att de är haram att blogga om sitt liv tack :)
Mrs.Coskun

#13 - Anonym

Assaalamu aleykun syster!!

Vill bara säga att vissa systrar kanske inte höjer och stödjer i den bennämningen du menar eftersom att det kan vara otillåtna val. Syftar allmänt nu. Ex så finns det olika villkor för att en kvinna ska tillåtas att jobba utanför hemmet. ett exempel på det är att det inte ska ske beblandning och de flesta jobb innefattar beblandning. Och då kanske de inte vill stödja det förstår du vad jag menar? (Allaahu 3alam om detta är till för de som måste jobba pga ekonomiska svårigheter etc....)
Men sedan får man fatta sitt eget beslut.


Sedan så kan man vilja gott för sin syster grnom att råda henne från att avstå från val som kan vara haram. Självklart med visdom. Men tror att visa kanske ser det på de viset?

Men jag håller med att vi borde stärka systerskapet och inte dömma!!

<333

Svar: Walekom Asslam bästa syster, jah förstår vad du menar men det är så mkt djupare än så. Beblandning i arbetsplats är haram för både män och kvinnor, men mannen ska ju försörja kvinnan så därför får han jobba med kvinnor? Elr hur funkar det där? Och om kvinnan måste försörja familjen, är det då halal? Ja du ser, mkt komplexa frågor, ska man ge råd ska man kanske ta de privat tycker man. Vet inte tycker bara systerkulturen är helt katastrofal. Alla följer inte samma åsikter, samma lärda elr har ens samma manhaj så bara en sån grej bord få en att tänka tusen gånher innan man säger nått..

Så tänker jag, men Kheer in shaa Allah <3
Mrs.Coskun

#14 - Missisme

Ibland undrar jag hur kvinnor orkar bry sig? Hur har ni tid att bry er om vad en annan männinska gör. Alltså om man bara analyserar sig själv, ber 5 ggr per dag, är med familj, gör sitt i samhället i den mån man kan, lagar mat, etc etc, då är dagen banne mig full.
Alla dessa analyser om rgc,, hur i bövelen har ni tid och om ni har tid, kanske dags att utnyttja den annorlunda- typ leka med era barn, kanske ta en kurs och lära er ngt nytt (finns faktiskt internet kurser för de som inte vill beblandas med män).
Finns så mycket vackert i dennna värld och så väljer ny att analysera en kvinna, en blogg, hennes val och se allt detta med era fina men smutsiga glasögon. Om ni tycker ngt är så extremt haram, ngt rgc gör, dra iväg ett privat email till henne. Vi andra bryr oss inte om era "ajjabajja syster siiii och såå". Jag läser för det är skojj med recept och inspireras av hennes engagemang (arbetsliv, vänner, familj) samt hennes bilder (mer halal än mångas inklusive mina egna klädval.) fråga dig själv, varför läser jag denna blogg? Överlag positivt eller negativt svar? Ja men du vet, det finns en "exit" för den som behöver.
Uppriktigt sagt, nej ni är inga troll,ni är våra muslimska medmänniskor (gillar ej ordet syster hit och dit, men det e bara jag), men ni har för mycket tid helt enkelt och ni är ibland elaka.

#15 - Elisabeth

Tjatigt argument jag vet men är det inte bara avundsjukan som tar fram den här sidan hos folk? Jag kan ju vara ärlig och gå till mig själv: ser jag en syster som har/gör något som Jag själv anser vara haram, men det verkar härligt (t ex bära sin hijab som en turban) då blir jag ibland avundsjuk att den här systern har detta härliga och kan känna impulsen att Ta det ifrån henne genom att säga att det är haram, hon måste sluta. "Får inte jag så ska ingen ha"- känsla. Men man kan ju behärska sig främst för att alla följer inte samma skola. Turban kanske är ok för vissa jag har ingen aning, så jag nämner inget av detta till bloggare jag inte känner, för vinningen är noll för båda. Men vissa tycker väl att du (eller de själva) drar nytta av deras råd.

#16 - Takwa timos mamma

Alltså usch och fy och blä.

Jag är riktigt trött nu på alla dessa människor som tror de har rätt till att peka och säga vad som är rätt och fel till andra.

Jag valde att sluta blogga av den anledningen och startade med instagram istället och där mina följare mest är från Libyen och Det var då jag fick mig en riktig skäftsmäll på hur vi muslimer beter oss mot varandra. Varför lever inte bara alla människor sitt eget liv och mindar sitt eget business?!

Jag ska säga dig fina rihab att jag tycker du är så stark och så himla inspirerande som trots svårigheter orkar att fortsätta kämpa tabaraka Allah med både jobb och hem och bloggen. Jag själv har många gånger inspirerats av dig.

Jag kommer ihåg tiden då du slutade med kjol och började med abayas istället trots att den tiden var din klädstil det mest omtyckta på bloggen och det dina följare engagerade sig mest åt att kommentera och så. Jag vet att det låter dom en ganska dum sak att ta upp men jag vet personligen hur lätt det är att glömma bort sina mål och bara gå efter vad som är lättast och roligast. Att dras med i hela det här med följare och så att man bara liksom vill vara på det sättet som de tycker om och vill att man ska vara.
Och att du inte drogs med i det hela och trotsallt bytte till abaya tycker jag är ett stort och starkt steg!

Nu har jag pratat länge och du har säkert inte förstått något av det jag säger men det är svårt att förklara just nu, det jag vill säga är att du är så stark tabaraka Allah och så himla fin både på insidan och ut och fortsätt med det du gör och hasbi Allah wa ne3ma alwakil till alla systrar som yttrar sig på det här fula sättet.

Kram


Svar: taaaaaakwaaaaa huuuur får jag tag på dig?!!! ❤️❤️❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#17 - M

sweetheart, haters will always hate.

Bli den kvinna du vill vara och helt ärligt, ägna inte en enda minut till vad O K Ä N D A människor bakom en skräm har att säga. Like, who are they anyway.... Må bäst <3

#18 - F

Men!!! Man blir chockad över vad vissa slänger ur sig wallah.

Newsflash - alla har inte lätta småbarnsår eller tycker att det är lätt första åren! Så då ska man inte skaffa barn eller? Vad är det för tänk?

Om någon pluggar till läkare och tycker att det är tufft under tiden ska man säga till personen att varför pluggar du om du tkr det är så svårt? Nej. Det är exakt samma svar. Småbarnsåren ÄR tuffa för de flesta men ett barn är en gåva som man inshaAllah kmr ha resten av livet. Med barnen kmr prövningar som Allah själv sagt i Koranen och vi är även uppmanade av Profeten sas. att skaffa många barn.

Så kära systrar vad grundar ni era åsikter på att man inte ska skaffa barn för man ibland kan uppleva svårigheter? SubhanAllah. Må Allah rätta till oss och vår ummahs situation.
Det som glädjer en ändå är att det FINNS nobla och ärade systrar fortfarande alhamdulilah.

#19 - Ami

För några år sedan ville jag börja blogga och jag frågade min make. Han var osäker och frågade vår Imam. Han och några andra i moskén sa bestämt nej, muslimska kvinnor ska inte blogga.

Svar: Allt har sin rätta kontext och berorr på syfte, avsikt och innehåll. Att blogga i sig har många olika kategorier och syften så att säga att muslimska kvinnor inte ska blogga är bara ännu en begränsning på vad en kvinna får och inte får göra, enligt ''vissa''.
Och för att något ska vara haram så behövs det konkreta bevis och fatwor, än så långe var jag inte sett någon sådan och jag har letat bland källor jag följer :)

En blogg kan genomföra såå mycket gott, som att inspirera andra till att ta på sig hijab (vilket denna blogg gjort många gånger ALLAHUMMBARIK), ändra klädstil, sluta sminka sig, noppa sig eller varför inte en blogg som inspirerar folk till att välja rätt man och göra det på rätt sätt, eller lära sig laga en viss rätt eller vara god mot sina systrar osv osv.

Många många syften, allt blir vad man gör det till fina syster. Jag respekterar din kommentar men vill bara berätta hur jag resonera kring detta =) Folk hakar upp sig på att bloggar handlar om skönhet, översminkade selfeen och tighta kläder osv och det behöver ju inte alla gånger vara så. Bilder på en kvinna på nätet kan se ut på olika sätt och ha olika syften dem också =)
Mrs.Coskun

#20 - Anonym

Allahumabrik, din blogg har bidragit till att jag vågat ta steget att bära hijab och gått direkt till Abaya 😍😍😍😍LOVE IT!!

Spännande hur klimatet ser ut, precis som du säger så verkar det viktigare att tycka till om andra systrar och deras val..detta medan den egna gubben går och beblandar sig på diverse arbetsplatser så frugan kan sitta och trycka ner andra kvinnor och agera harampolis på nätet..haters gonna hate .snacka om att kasta sten i glashus.. .det är i stil med snacket om att maken "hjälper till i hushållet" och för att inte nämna förskoledisukssionen hahah det låter som att man slänger ungen till hyenor....om det är haram att blogga så är det väl ännu mer haram att läsa och bete sig på detta sjuka ofattbara sätt...subhanAllah säger jag bara..keep up the Good work för oss som tycker om att läsa om andra "slitna" föräldrar med planerade eller oplanerade barn och graviditeter.(sjukt att man ens kan kommentera detta om andra 😕). "Klaga" på du bara så känner man sig inte ensam bland inslängda klädhögar och resor med barn 😂. Älskar din ärlighet, wallahi hade inte ens läst om den var falsk och fasadpolering.❤❤❤

Svar: Ya Allah, alltid lika overkligt när någon väl skriver, lyckoruset!! Må Allah bevara dig älskade syster och stärka dig och låta dig förbli under Allahs vägledning ❤️❤️❤️❤️😍😍😍😍
Mrs.Coskun

#21 - Takwa timos mamma

Ååh jag vill nå dig också rihaaaab!! Lägg till mig på instagram så skriver jag PM till dig där med mitt nummer ❤️❤️❤️


Timomumy (namn på instagram)

#22 - A

Jag orkade inte läsa alla kommentarer men ja, folk är grovt avundsjuka på ditt liv och vill hitta minsta lilla grej att försöka trycka ner dig med. INGEN ska bry sig om varför du är gravid igen och ifrågasätta, vem är ni?! Är ni muslimska syster ens som försöker berätta för någon annan hur hon ska leva sitt liv?

Jag personligen har slutat att umgås med systrar för de går mig på nerverna! Umgås bara med min familj i stort sett. Orkar inte ha någon som sneglar på vad jag säger och gör och dömer och snackar skit. Muslimer tyvärr många av oss är så sjukt dåliga, finns inga som dömer andra mer än de som kallar sig praktiserande muslimer.

#23 - enläsare

Jag håller absolut inte med dig A, praktiserande muslimer är bland dem finaste individerna. Ja håller med rgc om att de är Qadr att få barn. INGET man kan styra över på något sätt mer än att man försöker.. Den som har barn ska vara otroligt tacksam för de finns folk som inte kan få barn och de är en gåva. En prövning och en gåva. Men tänk er belöningen av att ha uppfostrat ett muslimskt rättfärdigt barn - enorm - går inte att räkna. Och glädjen man får av sina barn.. och när du är i graven så räknas den duaa dem gör åt dig och du belönas i graven. Barn är en ni'mah. Må Allah ge alla som har svårt att få barn rättfärdiga barn och må Han göra de barn som ni har goda!