Låt oss snacka jul
Ja hörni. Att julen är runt hörnet är det ingen som har missat, iaf inte mina lilla dam här hemma. Hon frågar om granar, klappar och tomtar, och vill ha utförliga svar om precis allt. Det pågår mkt disskusioner mellan henne och vännerna på förskolan säger fröknarna. Dem pratar om vilka länder dem kommer ifrån och vilken religion dem har. Vi har pratat mycket hemma med selin, att när Lucia dagen kommer går vi hellre på lekland med alla vännerna, då det inte tillhör våra traditioner - vilket blev en hit måste jag säga. Selin är medveten om att hon är muslim och därför firar hon inte jul och äter inte gris (dem två sakerna hon just nu verkar förknippa Islam med😂).Istället längtar hon till eid/bajram och får festa loss då med exta fina kläder, en massa eidklappar och godis, och än så länge är hon väldigt glad och övertygad över denna situation. Jag har lärt Selin att Gud älskar alla barn, ingen är bättre än någon annan och att alla barn har olika tro och religioner. Tex så är majoriteten på S & Ms förskola muslimer, och även många pedagoger. Barnen säger bismillah innan maten och då brukar selin säga till sin Kristna vän att hon kan säga bismillah på sitt eget sätt och det är okej. Älskade kloka unge <3 Allahummabarik. 
 
Men tillbaka till julen då. Allt detta har fått mig att längta till ramadan och eid. Jag hoppas få till en riktigt fin eid kalender till barnen, ska även pynt massa och ha ljusslingor överallt, just då Selin verkar reagera mkt på det här med julen detta år. Kanske en hörna med ramadan pyssel och mer aktiviter för barnen, typ hitta på lekar och sånger om just betydelsen av ramadan osv. Jag vill inspirera henne och visa att vi inte har det sämre bara för att vi just inte firar jul. Kommunikation och att erbjuda ett annat alternativ är alltid ett bra sätt att nå fram till barn. 
 
Har era barn haft funderingar kring julen? Hur har ni gjort då?
 
(null)

#1 - Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

Det är så spännande det där tycker jag.

För mig handlar julen mer om tradition än religion, även om det långt tillbaka grundar sig i religion (och många fortfarande firar av religiösa skäl). Jag gillar att man kan göra olika, att man kan ta delar ur traditioner och fira eller välja att inte fira av olika anledningar.

Tidigare har jag inte reflekterat så mycket över det men nu jobbar jag på en skola där det finns många olika kulturer och religioner vilket gör det ännu mer spännande att jämföra likheter och skillnader.

Jag ska någon gång läsa in mig mer på andra traditioner/firanden som hör till islam, judendom och andra religioner då jag inte alls kan lika mycket om det och det är som sagt spännande :)

Svar: Vilken trevlig kommentar. Visst är det kul och spännande med olika traditioner och religioner, det finns alltid något nytt att lära sig ❤️ lycka till!
Mrs.Coskun

#2 - A

Min son har fått lära sig att han är muslim och om våra traditioner. Vi har dock bestämt att han får delta i alla skolaktiviteter. Lucia, julpyssel, ja det är väl inte mer än så. Han är ensam muslim i sin förskola och jag kommer inte hålla honom hemma när det är religiösa högtider. Han får delta utav respekt för deras. För att de går tillsammans i skolan och för att vi bor i samma land. Vi ska inte underskatta våra barn. De är kloka och förstår mer än vi tror.

#3 - Anonym

Klokt sagt! 👆🏼 Eftersom att svensk förskola och skola inte får propagera för endast en religion tror jag inte barn, oavsett religion, ser dessa högtider som kristna. Alla får så klart göra som de vill men det gör ont i mig när vissa av mina barn (är förskollärare) inte får delta i vissa aktiviteter fastän de så gärna vill.

Svar: Precis,tycker att alla gör som dem vill. Så länge min dotter är liten ansvarar jag för hennes uppfostran, och tycker inte alls de är något fel att föräldrarna erbjuder andra alternativ istället för lucia firande, våra barn (jag och mins vänners då) ville inte ens gå så se va winwin).
Mrs.Coskun

#4 - Umm Y

Haha, min son har också just fastnat vid griskött och fira jul. Han frågar ofta om den är icke muslim och om den firar jul och äter gris. 😂 Det låter så roligt, som att det är islams viktigaste frågor.

MashaAllah vilket bra tips att åka iväg och hitta på något roligt med barnen på Lucia! Min son har inte förstått vad Lucia är och de firar med Luciatåg på kvällen med föräldrar på hans förskola så vi gick bara inte dit. Men jag ska nog göra som dig när han blir äldre. 😊

Alla gör såklart det de känner mest bekväma med, men jag ser inget fel i att lära mina barn från början att vi inte är med på allt. Vi är inte med och firar påsk och jul, vi är inte med på disco (på många skolor börjar de med skoldisco när barnen går i typ ettan). Så länge man pratar med de och ger de roliga alternativ så islam inte bara blir någonting tråkigt, tror jag inte att barnen lider av det över huvudtaget 😊

Svar: Exakt så tänker jag med. På vår förskola hade dem lucia på eftermiddagen och jag hade ett ärende på morgonen som ja behövde gör så de fick gå halvdag, alltså jag lovar selins ögon tindrade av lycka när hon berättade för allaaaaa att hon skulle på Leos med sin bästis lite senare.

När dem blir äldre kommer dem såklart välja men med en uppfostran som uppmuntrar till att välja bort sånt som inte tillhör oss kommer dem känna ett annat band till islam och förhoppningsvis vilja fortsätta i samma spår 🙏🏻

Det är ju inte bara muslimer som egentligen inte firar jul, men men :)
Mrs.Coskun

#5 - Anonym

Jag tycker det är en jättebra ide att komma på andra aktiviteter under dessa juletider. Att inte låta barnen delta i lucia osv gör verkligen inte att man blir en dålig förälder som hindrar barnen från att "ha kul". Det är snarare väldigt bra att man redan vid denna ålder gör det tydligt för barnen att dessa traditioner inte hör till islam. För även om man bor i Sverige där dessa traditioner tar stor plats så betyder det ej att man inte kan sätta gränser för vad man vill att sina barn tar del av och inte. Vi har ju våra högtider så jag ser ingen mening i att tycka synd om barnen för att de exempelvis inte deltar i lucia som de andra barnen. Som du sa så ska man ju försöka uppfostra barnen på ett sätt som får de att med egen vilja välja bort det som ej tillhör islam.

Svar: Ja men precis det jag menar fem blir ju liksom inte lidande direkt, dem hade så kul liksom. Mitt hetaste tips - erbjud alltid ett roligare alternativ så de förknippar islam med nått kul :)
Mrs.Coskun

#6 - Nadia J

Jag har aldrig haft några problem alls med att släppa julen, men vissa år e svårare än andra, ibland saknar jag dem minnena jag har från när jag firade jul med familjen, dem gör det fortfarande och speciellt i år är det svårt när jag ser mina bröder o får lite minnen tillbaka hehehe kommer definitivt ta mycket råd härifrån om hur man ska hantera det när man får barn in ska Alla!

#7 - syster i norr

Allaahumma baarik lakom, tycker att det är superbra att du förklarar för henne och är öppen för hennes frågor. Kan dock tycka att det är synd att vissa föräldrar väljer att köpa hem julgranar och klappar etc, bara för att barnen inte ska känna sig utanför eller annorlunda. Tycker inte det är fel alls att förklara för barn att vi inte alltid gör som alla andra (för vi är inte som alla andra i vissa aspekter). Jag tycker tyvärr att det indirekt visar för barnen att det inte är något bra att sticka ut eller vara annorlunda och att det inte heller bra att inte alltida gör som alla andra. När man istället kan lära dom att Vi gör annorlunda men det är okej och det är inget fel att vara annorlunda. Inget barn är det andra likt, så det är bra att man visar och lär de i tidig ålder om olikheter och att de är okej. Må Allaah underlätta för alla föräldrar, aameen!

Svar: Vilka fina insikter om att alla är annorlunda. Håller med fullt ut ❤️
Mrs.Coskun