Friday talk
Något jag har tänkt skriva om länge här på bloggen (men inte vetat hur) är deppression, utmattning och ångest, ett ämne som är rätt tabubelagt, speciellt bland oss muslimer. Så fort en klagar på ångest eller deppresion blir man ifrågasatt gällande sin iman, ens handlingar m.m. Folk verkar ha missat att dessprionnen i sig kanske är en prövning från Allah? för att inte tala om alla prövningar som utlöser panikångest osv. Alla är inte lika starka, fysiskt eller psykiskt, så varför trycka ner någon som redan ligger nere?
 
Älskade syster, om du går igenom en sorg, depression eller lider av panikångest, det är inte ett tecken på svag iman, eller svag karaktär, det är bara din prövning från Allah, ta den prövningen och härda ut den, vänd dig till honom, och tappa inte hoppet! Känn dig inte som en sämre muslim bara för att du känner dig nere och mår sämre, tvärtom, Allah prövar dem han älskar mest - glöm aldrig det 💕 En syster länkade en källa på olika åkallan man kan göra när man går igenom dessa prövningar, ni hittar dessa duaan/åkallan här!
 
Samma gäller systrar som klagar på utmattning osv som tex har barn. Vi klagar inte för vi är otacksamma, vi klagar för att lätta på hjärtat för att sedan orka kämpa igenom sömnlösa nätter, småbarnstrots, blöjbyten och noll tid till basala saker som att duscha eller gå på toa (😅). För vi är medvetna om att barn är den största gåvan men lika så en stor prövning för många och därför behöver man ventilera. Man vet aldrig hur livet med barn är förens man fått barn, så det är inget man kan förbereda sig på, vilket jag tror är en lärdom bara i sig från Allah. Jag minns i somras hur slut jag var som höggravid på resande fot och hur folk attackerade mig här på bloggen för att jag ventilerad, men bara Allah vet vilka prövningar mina graviditeter är för mig, betyder det att jag är otacksam? Har svag iman? Nej verkligen inte, Allah prövar oss på olika sätt, glöm aldrig det! 
 
Med det sagt, have a blessed Friday 💕Allahummabarik lakum <3 
Må Gud bevara alla våra barn och skydda dem från ont och må han välsigna alla er med det era hjärtan  önskar. 
 
#1 - Umm Asiyah

https://islamqa.info/en/5112

Svar: Baraka allahu fiki för denna fina länk, ska få med den i inlägget. Må allah ära dig med paradiset
Mrs.Coskun

#2 - Helin c

Så bra sagt! <3

Svar: baraka allahu fiki fina du <3
Mrs.Coskun

#3 - S

Såå bra sagt, håller med till 100% <3 <3 <3

Svar: ❤️❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#4 - Elisabeth

Amin, sistah! Men allvarligt, vilken småbarnsförälder är inte trött? Även den som väntat många år på ett väldigt efterlängtat barn blir väl ibland trött (gissar jag), det betyder inte otacksam! Barn behöver energi för att växa. Gärna mammas energi, typ.

Vill även tacka för en bra och inspirerande blogg, jag bläddrade tillbaks lite till år 2011 i ditt arkiv där du skrev så mycket fint om din man och hur viktigt det är att göra sig fin hemma när man är hijabi. Det där hade barnen fått mig att glömma... Men nu så, idag kom min nya klänning, jag är jättefin för min man idag 😊 tack vare dig, ma shaa Allah.

Svar: Hahaha elller huuur? Man är tacksamt trött som jag brukar säga!
Omg jag minns inte ens vad jag brukade skriva på den tiden , haha herregud! Men gud va kul att du fann lite inspiration!!!! Viktigt att hålla kärleken vid liv när man har barn, även fast man halva tiden går runt indränkt i spya 😉❤️
Mrs.Coskun

#5 - JP

Jag undrar, gäller den inställningen alla fall av depressioner, eller tror man att vissa är på riktigt? Jag tänker på alla de med hemska krigsupplevelser som lett till depressioner, PTSD etc, tror man att tom de är bara för att man har en dålig iman?
Jobbar inom psykiatrin nämligen i ett område med övervägande befolkning från andra länder. Hade varit intressant att veta om det är den tron de möts av hemma..... Måste vara väldigt jobbigt att inte tas på allvar.
Vår överläkare är en muslimsk kvinna, det kanske är extra bra då tänker jag. Att hon visar att man kan ta symtomen på allvar och ger en medicinsk förklaring. 😊

Svar: Masha Allah vilket intressant och givet yrke du har älskade syster. Jag vet faktiskt inte hur jag ska svara på din fråga, just depression kring området du nämner tror jag (och hpoppas) inte folk ser ner på och påstår det vara svag iman, då det är konkret.. men människor är underliga varelser.. och jag önskar att muslimer en dag bara ska låta andra vara och känna se känslor dem gör. Även våga söka hjälp och gå i terapi, bara en sån grej .. att söka hjälp, är nog ännu mer tabu än nått annat.
Mrs.Coskun

#6 - Maria Quelhas

Ååh jättefint inlägg! Jag går igenom en prövning nu och det plågar mitt hjärta något så fruktansvärt mycket. Sedan plågar det mig bara mer när jag tänker på allt jag har att vara tacksam för men tacksamheten byts ut till skuldkänslor och det gör inte min psykiska hälsa något gott egentligen - snarare tvärtom att jag blir mer nedstämd och börjar kritisera mig själv mer. Det enda som gör att jag håller ihop är vetskapen om att jag inte är själv i detta då Gud (swt) är med mig och Gud är den bästa planeraren. Så jag försöker vänta med tro och tålamod på att min plåga ska lätta lite.

Alhamdollilah för allt vi har haft, allt vi har nu och för allt som oss komma skall. Alhamdollilah för det goda och det mindre goda.

Tack för ditt fina inlägg syster.
Det hade varit intressant, enligt mitt tycke iaf, att prata om andra saker som jag finner tabubelagda såsom äktenskapsbekymmer bland annat. Försöker komma på fler ämnen men kommer inte på dem nu trots att jag vet att det finns så mycket att diskutera (på ett konstruktivt sätt så klart) såsom i ditt inlägg.

Må Guds nåd vara med dig och dem som du håller kärt 💕

Svar: Må Allah underlätta allt ditt hjärta tyngs av älskade syster, wallahi ni finns alla i min duaa och tankar. Som du säger själv så härda ut det med tro och tålamod, det kommer lätta inshaa Allah ❤️❤️❤️

Absolut kan jag det, finns så mycket jag vill skriva om, men jag vet inte hur jag sak formulera mig kring känsliga ämnen ibland. Får försöka, hjälper också när ni kommer med konkreta tips.
Mrs.Coskun

#7 - Iman

Vilket bra inlägg! Du är grym som tar upp såna ämnen som är tuffa att diskutera. Ger nog stöd och tröst till många därute ❤

Svar: Tack fina duu ❤️❤️❤️
Mrs.Coskun

#8 - Umm Asiyah

Allahumma ameen, wa iyyaki älskade syster ❤️

#9 - Niqabisten

Jag håller med att Allah testar den han älskar men det finns prövningar från Allah och det finns straff från Allah ( båda är bra om man har sabr ) men det finns de som inte är speciellt islamiska som lever hur de vill eller som inte prioriterar Allah och de muslimerna hade inte mått hälften så dåligt om de bytt ut skvaller med quran memorering filmer och serier med föreläsningar. Lyssna på nashed med sova till surah al baqara .umgås med icke muslimer eller syskon som inte praktiserande med praktiserande systrar.. klart folk är deprimerade och ledsna om de är långt från Allah.. sen är man ibland ledsen ändå alla är det men den ledsamhet är mycket enklare och annorlunda än den man har om man är långt från Allah. Jämför en som är ledsen och säger jag orkar inte mer jag vill dö med en som är ledsen och säger alhamdolillah efter prövningar kommer lättnad. Jag har sabr för Allahs skull . Snart kommer en lösning . . I de två fall är stor skillnad

Svar: Absolut systrar, men jag och dem flesta systrar som lättar på hjärtat här pratar ej om ledsamhet och depression som bygger på synder eller att man är långt från Allah.
Mrs.Coskun

#10 - A

Jag har inte uppfattat det som att man bland systrar inte kan klaga över tuffa nätter eller skrikiga barn. Det jag själv däremot reagerat på är uppfattningen (utifrån vad du berättar här) om att du lastar på mer och mer uppgifter på dig själv fastän du nämner att du är så trött. Tex körkort, jobb när Musa inte ens fyllt 1 år, 3 täta graviditeter. Jag menar inte att kritisera, jag nämner detta som ger en bild av att du e trött pga du belastar dig själv. Och sen måste jag vara ärlig om att det typ alltid nämns nåt negativt i samband med barnen, exempelvis nu att din son skrikit sig igenom nätterna. visst är det ok att ventilera absolut, men alla föräldrar är trötta så det blir lite tråkigt att läsa om detta om o om igen - då kan läsare börja tycka att man låter otacksam. Ta detta inte som kritik kära syster, jag vill ge dig min (som läsare) bild av det hela.
Du verkar vara en bra mamma och allmänt en så mysig person så❤

Svar: Jag måste ventilera, jämt här på bloggen för att inte göra de lika mkt i verkligheten, kanske, jag vet ej. Så jag kommer inte ursäkta mig över att kanske tråka ut er, hehe. Kan försöka hetta upp med roligare ämnen som komplement till min trötthet.

Jobb, körkort och studier, allt sånt gör jag för det är ett måste, i mitt eget liv. Sen gör andra som de vill. Att jag började jobba innan mousa blev ett var för att jag var tvungen till det. Varför går jag inte in på och likaså alla andra anledningar till vf jag tar mig ann saker. Min trötthet är befogad men jag väljer bara inte att gå in på djupet kring besluten jag tar, hoppas du förstår va jag menar och ej missförstår min kommentar.

Kram på dig ❤️
Mrs.Coskun