Todays reminder ♥
 

Har suttit hela dagen och funderat på vad jag ska blogga om och har just insett att jag saknar att blogga om islam! Det är svårt att blogga om just islam då många tycker och tänker olika, men jag tänker såhär : Bloggen har alltid varit mitt sätt att göra dawah, så jag kan inte sluta med det nu! Hur som, har ägnat dagen åt att kolla på en massa islamiska videon på Youtube, och hittade några jag vill dela med er. Denna först ut - Vikten av att sluta lyssna på musik! Jag har aldrig haft svårt för detta, dagens musik innehåller bara svordomar och förnedringar men i och med att jag blev mamma och alla barnsånger och barnprogram kom in i mitt liv har jag märkt hur normaliserat det blivit med just den typen av musik hemma. Detta vill jag såklart inte, för all musik (förutom islamisk nasheed och daff) är haram. Tidigare var det inte alls svårt att undvika musik i barnsånger osv för att hon inte hade något intresse för det, men nu när hon blivit äldre och har mer intresse för allt har det liksom bara flutit in i vårt liv, och jag har till och med kommit på mig själv nunna med flera gånger.

Jag tycker detta är ett viktigt ämne för muslimska småbarns föräldrar då det är lätt hänt att man inte tar detta på allvar just för att det gäller barn, men även om barnsånger inte är grova så kommer normaliserandet av musik i hemmet leda till att dessa barn sen i tonåren går över till den katastrofala musiken som hjärntvättar dagens ungdom. Håller ni inte med? Det finns jätte fina nasheed som barn kan lyssna på, både på arabiska, engelska och andra språk på youtube. Det finns både festliga sånger men även också lärorika låtar.

#1 - Selda

Hur tänker du när det kommer till sångstund och samling på förskolan? Det är ju något som nästan alla förskolor brukar ha, kanske finns undantag? Är det något man kan välja att barnen inte ska delta i? Jag är bara nyfiken, inte meningen att kritisera dig! Tycker att din blogg är super bra och kul att läsa :)

#2 - --

Tack så mycket syster, barakallah fikom. Denna video fick mig i tårar <3

#3 - Anonym

Jag lyssnar inte heller på musik alhamdolillah, men låter mina barn lyssna och se på barnfilmer och youtube klipp med musik. jag har alltid tänkt att det är "oskyldigt". Det har ingenting att göra med den äckliga musikindustrin som de pratar om i påminnelsen? Kan du inte skriva lite om just musik instrument. Stämmer det att bara lyssna på pianosång eller trumpetsång är haram?

#4 - ??????&

Var tycker du om förskolan där då ? Där sjunger man barnvisor. Ibland så brukar vi sätta på musik och barnen får dansa . Vid jul tex så lär vi oss lucia o jul sånger? Är det ok. Eller inte?

Svar: Min dotter var inte med under julfirandet på förskolan och inte heller på lucia. Själva sjungandet i barnsånger är tillåtet (vanliga sånger alltså), de är instrumenten som Äe förbjudna. På hennes förskola lägger dem barnlåtar från youtube ibland, the wheels on the buss Osv, och hon är med där, även fast jag helst inte vill. Svaret är ju solklart egentligen - islamisk skola och dagis är de enda rätta alternativet, så vi letar nytt dagis för fullt in shaa Allah
Mrs.Coskun

#5 - Anonym

Jag tycker det är så tråkigt när det blir så mycket skillnader mellan barn beroende på var de kommer ifrån. Jag hoppas innerligt att mina barn alltid ska ha svenska vänner, arabiska vänner, balkan vänner, kristna, muslimer, hinduer.. ja alla som lever i Sverige. Det känns som att många bara vill att deras barn "ska umgås med samma". Så blir det ju när vi delar upp barnen i skolor beroende på religioner. Vi måste blanda oss tillsammans för att kunna få kunskap och öka förståelsen för varandra. Någon som håller med? :)

Svar: Att jag väljer en islamisk skola som alternativ betyder inte att jah inte vill att mitt barn ska ha vänner från andra religioner eller kulturer, utan de innebär bara att ja vill att sen islamiska uppfostran jag implementerar hemma ska även fortsätta och fodras ännu mer i skolan där barn spenderar den största delen av sin vardag. Privat kommer selin ha och har redan vänner från alla länder och religioner.
Vi Särskiljer inte på människor utifrån religiösläggning eller ursprung. Sån är inte vår religion utan alla människor är precis lika mkt värda, även hos oss <3 ( vet att du inte menar så men jag klargör allmänt nu bara )
Mrs.Coskun

#6 - A

Jag gillar när du lägger upp inlägg om islam då jag vill lära mig lite mer om islam. Är nybörjare och har blivit ganska insatt i de. Fast än jag är född som muslim men kommer inte från en religös familj.

Svar: Ska försöka skriva mer in shaa Allah <33
Mrs.Coskun

#7 - Iman

Lyssnar inte på så mycket musik själv men med bebisen blir det både babblarna, imse vimse spindel m.m. Mest att jag sjunger och klappar men det blir även en del youtube ibland. Tycker det är svårt som muslimsk mamma att förbjuda barnsånger idag..det sjungs överallt haha öppna förskolan m.m. men bra att du gör det om det funkar för er:)

Svar: Barn sång i sig har jag som sagt inga problem med pch jaa, tyvärr blir de mkt youtube för oss här med men ja skrev inlägget för att påminna mig själv om att färska dra ner på det ❤️ <3
Mrs.Coskun

#8 - Anonym

Om jag får inflicka bara. Många föräldrar vill att deras barn ska gå på muslismk förskola med de blir besvikna när barnen börjar. Varför? Jo för även om det är en muslimsk förskola skiljer de sig ändå inte åt. Barnen lär sig dua innan de äter, vilket är bra och KANSKE kan undvika via högtider. Men läroplanen är detsamma.

#9 - Anonym

Estetik har en viktig roll i skolan, oavsett ämne eller åldersgrupp. Hur hade du själv tänkt att göra när du är lärare? Hoppa över musiken? Som lärare får vi inte plocka i läroplanen eller gå emot skollagen. Tycker förövrigt att det är synd när barn inte själva får bestämma sin trosuppfattning eller om de ska få delta i t.ex. musikaktiviter eller ej.

Svar: Jag utbildar mig till ämneslärare, inte klasslärare, så allhamdulillah behöver jag inte ta ställning till det.

Att bestämma sin tidsuppfattning är inte aktuellt när man är barn tycker jag utan man ärver sina föräldrars tro som en del av ens uppfostran, precis som det
kulturella arvet, som språk och ursprung osv. Sen när barnen är vuxna nog att fatta egna beslut får dem sjävklart välja vad dem vill praktisera eller inte men min plikt som muslimsk mamma är att lära mina barn allt jag vet om islam och integrera dem i religionen och hjälpa dem skapa en relation mellan dem och Gud. Det finns inget tvång i islam, men jag önskar mina barn de jag önskar mig själv, vilket är välsignelse och övertygelsen om att islam är den rätta vägen.

Att jag inte vill att min två åring ska lyssna på Beyoncé är ett helt vanligt val av mig som föräldrar precis som att jag väljer att selin bara äter ekologisk banan.

I högstadiet vet jag att musik ingår i studieplanen, och om så många år fram får selin själv fatta beslut om hon ska närvara eller inte, men jag kommer iaf ha lärt henne vad som är rätt och fel enligt islam :)
Mrs.Coskun

#10 - Shend

Hej, jag har läst din blogg ett rätt bra tag (men inte kommenterat för jag tycker det är trevligt att läsa mest) Men jag vill minnas att du tidigare har skrivit om musik och att det är haram inom islam. Jag har alltid undrat vad och varför det är haram utifrån det logiska perspektivet inom islam (för jag tycker man kan koppla mycket från islam till att de är logiska och inte bara "för att"). Men det här med musik har jag inte lyckats ta reda just vad det är som gör att det anses vara haram.

En muslimsk kompis berättade en gång om något som kallas kabil och habil (stavning?) och att de hade olika folk där ena bode ovanpå ett berg och andra nedanför och fick inte mötas men efter att folket uppe hörde något som musik nere gick de ner typ för att de blivit lockade av musiken de hört och musik har varit haram sedan dess.

Det är så jag har fått förklarat för mig men jag vill ändå ha mer kunskap innan jag tror på att det är så. Står det i koranen att det är haram eller hur "förklaras" det så att säga? (jag kan inte arabiska så förklara gärna det du vet på svenska).


Många hälsningar
Mkt intreserade Shend

Svar: Helt rätt fråga, och historien du pratar om har med musik att göra. Ska skriva ett inlägg med en video som tar upp just denna historia och musikens uppkomst! <3
Mrs.Coskun

#11 - Shend

Tack så mycket! <3 Tycker alltid man ska samla så mkt kunskap som möjligt innan man tror att något är på ett visst sätt så uppskattar att du tar dig tiden. Väntar med spänning ;) trevlig helg!

#12 - Anonym

till rgc, kan du vara mer tydlig om något är haram via om det är från hadith eller koranen?

Svar: meningen är ju att man ska lyssna på vidden , dem berättar mer utförligt än mig. Just Musik finns det många hadither som säger att de är haram, även koran verser.
Mrs.Coskun

#13 - Anonym

Jag vet att du läser till ämneslärare, därav oavsett ålder eller ämne tillägget. Man ska kunna utgå ifrån estetiska lärprocesser även i andra ämnen, som ett redskap för lärandet. Musik är en del utav de estetiska lärprocesserna.

Hur får barn en chans att välja _själv_ när de sedan födelsen tvunget lever i en religion. Klart det inte kan bilda sig en egen uppfattning när hela deras liv kretsar kring den religion föräldrarna valt åt dem. Du skrev att du inte tycker om att hon deltar på sångsamlingarna på förskolan och jag tror knappast de sjunger Beyonces låtar där.

Svar: Jag skrev aldrig i mitt inlägg om sångsamlingar faktiskt utan svarade på frågan ang Lucia i på förskolan och då sa jag nej. Sa även att barnsånger i sig utan instrument är inga problem samt att selin medverkar i sån stunder på förkolna för jag ännu inte tagit tag i de, men letar muslimska alternativ istället.

Men att hon inte är med på lucia som en högtidsrelaterad grej som inte tillhör islam ser jah inga problem i!
Mrs.Coskun

#14 - Anonym

"På hennes förskola lägger dem barnlåtar från youtube ibland, the wheels on the buss Osv, och hon är med där, även fast jag helst inte vill. Svaret är ju solklart egentligen - islamisk skola och dagis är de enda rätta alternativet, så vi letar nytt dagis för fullt in shaa Allah"

Kommentaren ovan är din. Behöver inte säga så mycket mer och tycker att diskussionen ska sluta här eftersom att vi ändå inte kommer någon vart! ;)

Svar: Precis, det står ju att hon ÄR med eller hur?!
Tycker också vi lämnar det där och vi får vara ense om att vara oense :)
Mrs.Coskun