Första hjälpen a la amning
 
 
Att det ska vara så himla tabu att prata om amningens lite mindre ljusa sida..
Det ska fungera perfekt och det ska ske naturligt, allt annat är bara konstigt verkar det som. Men naturligt är det inte för alla förstföderskor och den största anledningen man är på BB är för att återhämta sig och komma igång med amningen, vilket mina BM på BB misslyckades med tyvärr.. Så med hjälp av era tips och vänner samlade jag på mig lite nyttiga prylar som underlättat mitt liv den senaste veckan (utifrån min egen erfarenhet!!):

Mjölkuppsamlingskupa - Det här med att det läcker medan du ammar eller efter du ammat hade jag inte det blekaste om, så på med kupan medan du gör ditt och avsluta med att tömma mjölken som runnit till i kupan i en flaska som du kan ha i rums temp eller kylskåp.

Amningsnapp - Ett måste så fort du upptäcker sår! Oavsett vad BM eller någon annan säger, såren kommer bara bli större för du måste mata barnet och resultatet kan sluta mjölkstockning eller väldigt mycket tårar och smärta. Det kanske kommer krävas att du vänjer barnet att äta utan den senare, men det är värt det så länge barnet får ta del av bröstmjölken iaf.

Purelan - Mirakel krämen ( det här med att smörja in med sin egen mjölk hjälpte inte någonstans!!). Såren läker fort och bäst av allt kan bebis amma fast du smörjt in dig med den.

Dessa är tips jag önskar jag fått med mig innan förlossningen, hoppas de hjälper någon av er, allt som allt går detta knappt på 300 kr vilket är en investering i ditt barn och om inte kan du ge bort dem i gåva till någon annan nybliven mamma, det är helt naturligt att ha det tufft med amningen ..!!

#1 - jag

jag hade mjölkstockning och hade amningsnapp...

#2 - NEWSYN

Hej hjärtat! Kämpa på, det är helt vanligt att det blir problem med amningen.

Själv använde jag allt detta men det slutade med bröstmjölkpump. kämpade hårt första månaden men det gick inte så bra och jag fick inte den hjälpen jag behövde tyvär..
Så jag började att pumpa ut mjölk till timo. Nu 4 månader efter förlossningen pumpar jag fortfarande ut mjölk som han dricker ur flaska. :)

När jag berättar att jag inte ammar direkt från bröstet får jag värsta reaktionerna som att jag är världens sämsta mamma och att jag inte kommer få den kärleken från min son som jag annars skulle fått om jag ammat direkt från mina bröst.. alltså vah?
vem säger att jag inte är någon bra mamma bara för att jag inte lyckades med att amma mitt barn direkt från brösten? skitsnack!

var stark och må allah underlätta amningen för dig och din dotter inshaAllah! :)

Svar: Subhballah att folk skulle döma dig fastän du liksom gav din egen bröst mjölk ! Och sen människors syn på flaska, ersättning, pump osv herregud vad har folk med de ens att göra..

Stå på dig fina, som min vän säger : du känner ditt barn bäst och du är din bebis bästa mamma ! <3
Mrs.Coskun

#3 - Sakina

Tack för att du delar med dig!! Det hjälper mycket wallah, har gått och funderat på "den mindre ljusa sidan" av amning ett tag. Nu kan man iallafall förbereda sig, tack ♡

Svar: Kul att du uppskattat de fina! Man måste veta alla sidor för att slippa gå igenom de jag gick igenom - den ovetandes chock ! Men inshaa Allah går de super bra för dig habiabh <3
Mrs.Coskun

#4 - JP

Javisst är det tabu att ha svårt med amningen. O tyvärr är det ofta sjukvården som har allra svårast att förstå att det inte bara fixar sig av sig själv för alla.
Ännu värre är det när du känner att du inte kan amma ditt barn. Då ska du försöka o försöka o försöka trots att barnet skriker av hunger o du håller på att bli galen av sömnbrist o dåligt samvete.
Jag hade det jättelätt med amningen med första barnet. Med andra kom det ingen mjölk, brösten var bara helt mjuka o tomma. Men försöka skulle jag, de gav inte upp förrän det visade sig att min son bara gått upp 250gram på en månad. Han fick ju inte i sig vad han behövde! Så jag gav flaska o fick helt plötsligt världens nöjdaste barn.
Så rätt av dig att rådfråga andra mammor. Vi kan en hel del och du med för du känner ditt barn bättre än någon annan. Hoppas att allt kommer fungera smidigt med amningen hädanefter! :)

Svar: Subhballah , att folk ska döma och lägga näsan i blöt i något son är så personligt ja förstår inte ! Allahndulillah att de löste sig för bebe nr två, inget fel på ersättning ! Funkar de inhe så funkar de inhe hellre en glad och levande bebis än nått annat ! :)
Mrs.Coskun

#5 - UmmY

Salamaleikum syster! Jag brukade köra varannan amning med skydd och varannan utan så vänjer sig brösten mellan varven och även bebisen får lära sig rätt sugteknik. Sen är jag inte så säker på om man ska ge mjölken till bebisen från uppsamlingskupan, har för mig att man inte skulle göra det. Tänk på att "lufta" brösten emellanåt jag hade också det kämpigt i början men sen så gick det så bra att jag höll på i 17 månader och då kom nästa kamp Avvänjningen. Kheir så är mammalivet vänj dig vid att DET ALLTID kommer vara något ett tag framöver, amning, tänder, matvägran ja the list goes on. Men det finns inget bättre än att få vara där för sin lille kämpe Allhamduillah. Lycka till!

#6 - HE

Alhamdulillah skönt att du hittat något som funkar för er! InshaAllah så blir det bara enklare och enklare. En sak som funkade när det gjorde som ondast att amma var att min man masserade mina fötter rätt hårt haha, det var som att kroppen fokuserade på att det hände något någon annanstans på kroppen. Försökte med att bita på en handduk med men det hjälpte inget heheh..

Svar: Haha de ska ja be maken prova , hittils har jag klämt honom hårt på handen och andats som om ja födde barn all over again haha :p

Ja tack vare era värdefulla tips mashaa Allah <3
Mrs.Coskun

#7 - Elisabeth

Det var synd att du inte fick den infon av din BM under dina möten, tror jag fick den runt v 35 eller så, då hinner man läsa på och fundera vad man vill köpa in i förväg.

Mina sår var däremot inte så jobbiga, gick bort inom ca 7 dagar med kräm och luftade bröst. Men mjölkstockning var desto värre, blev så iom att jag hade för mycket mjölk för bebis att dricka upp, och jag vågade inte pumpa ut för mycket heller för då tror kroppen att så mycket mjölk behövs för "nån" dricker ju ur den!

För den som har för mycket mjölk finns tipset att en gång om dagen ska du helt tömma brösten med pumpen, inget mer. Och det kan också vara bra att amma t ex 6h (alla amningar inom 6h alltså, inte konstant) på bara ett bröst, och sedan byta. Det andra bröstet blir ju sprängfyllt under tiden, men då fattar kroppen till slut att all denna mjölk behövs inte och lugnar ner produktionen till bättre nivåer.

Att ha För mycket mjölk är ju bra mashallah för bebis svälter aldrig, men det är jobbigt för mamman!

#8 - H

Det är precis som du säger vanligt att man kan ha olika problem med amningen, ibland kan vissa besvär dock försvinn efter ett par veckor så håll ut, det blir förhoppningsvis lättare snart :)

#9 - Umm Amina

Assalaamu 3laykum wa Ra7matullAhi wa BarakaatuHo kära syster och systrar som kämpar och kämpat med allt inom ramarna "mammalivet" och tumme upp till er alla!

Sub7aan Allah vad dåligt av BB att släppa hem en förstföderska utan att säkerställa amningen.
Även "om" så är det inte säkert att amningen kommer gå felfritt, det är nog väldigt vanligt med besvär och problem med amningen första tiden och inget att skämmas för.
Alla ger olika råd eftersom att alla har olika erfarenheter, därför är ditt tips något som kanske skulle underlätta för någon medan en annan ej skulle gynnas av de prylarna. Man får prova sig fram och finna sitt sätt.

Jag fick min första dotter i en annan stad utanför Stockholms län och där var de noga med amningskurs under graviditet sen jätte "på" med hjälp att dottern sög rätt hela tiden i tre dygn. Kursen+BB gynnade mig till felfri amning bi idhnillÄh så klart!
Fel sugteknik startar ond cirkel till problem och smärta, såriga bröst, hunger, stress. Därför tycker jag som alltid att "om man vill amma", bör gå en kurs innan babyn kommer och få hjälp under första tiden med barnet. Sen få återkoppling med amningshjälpen på BB om man får besvär hemma.
Sen finner ju alla mammor det som passar sig och sitt barn.

Må Allah underlätta för dig och belöna dig för att du kämpar för Selin, du får massor av adjjar :-) glöm inte det! Och ni alla andra också! Ameen!

Styrke kramar,
//Umm Amina

Wa 3laykumu-sSalaam wa Ra7matullAhi wa BarakaatuHo

#10 - Jasmin

Det tål att upprepas för det är viktigt. Detta skulle inte hänt (komplikationer med amning) om kvinnor tog sig en trappa ner (eller upp) från BB till amningscentralen! De är enda experterna på amning och kan allt om knep och olika hjälpmedel. Logiskt för öl du skadar din fot inte går du till allmänläkare...du går raka vägen till en specialist för att säkerställa att du får rätt vård och hjälpmedel i form av kryckor o dylikt.

Samma med amning. BB kan förlossning! Inte amning! Det finns speciella amnings sköterskor på amnings mottagning. Gör lidandet kort och ta er dit mammor. Inte värt att ha ont, för smärta under amning är ett tecken på olika saker, bla att barnen har inte rätt tag om bröstvårtan.