Ang. Vaccin..

I början av veckan hade vi BVC tid och 3 mån koll för lilla sessan. Allahmdulillah var allt som det ska med både vikt och längd, trots att många klagat på att hon är liten av sig så följer hon sin kurva - stolt mamma här allahumma barik!

Sen var det dags för vaccinprat. Klumpen i magen började direkt vrida sig och jag ställde tusen frågor men märkte hur löjlig jag kände mig när jag fick så tydliga och raka svar. Jag har försökt läsa på men tyvärr är det mest skrämselpropagandan jag fastnat för. Jag är allmänt en paranoid människa och tror att det är därför jag vart så orolig över detta, som att något säger mig att ''bara för att'' kommer nått dåligt hända mitt barn - må gud förbjuda! Men jag gjorde mkt duaa innann BVC (tänker även be Istikhara). Och när jag kom dit och ställde mina frågor hade jag bland annat frågan ''varför i hela friden ska barn vaccinera sig mot hepatit B'' som är den farliga typen och smittas via blod och sexuellt umgänge (vaccinet erbjuds för att smittan är väldigt vanlig runt om i världen osv). Varför ska mitt barn vaccineras mot en sjukdom som kräver bland annat flera sexuella partners? Sånna vaccin kan man bli erbjuden som vuxen tycker jag!Men tydligen finns de ett specialvaccin där just hepatit B inte ingår - OJ vilken lättnad och kändes som ett tecken från Gud. Så den är beställd och inshaa allah vid 4 eller 5 mån ska Selin vaccinera sig OM jag inte ändrar mig igen. 

Vad ska jag säga systrar, jag är livrädd, ledsen och tycker att detta beslut är så svårt att ta, men vad ska man göra? Nån som känner igen sig och gjort som jag? Någon som också tagit specialvaccinet? Tell me!!

#1 - Anonym

Jag tycker att det är viktigt att vaccinera sina barn. Det finns ju många fördelar med det också. Självklart finns det människor som är negativt inställda till detta, men man ska väl lyssna på kunniga läkare och sjuksköterskor samt lyssna på sin egen magkänsla. Du gör rätt i att göra dua för Allah är den enda som kan vägleda dig till rätt beslut. För i slutändan är det bara du och din man som kan fatta det där svåra beslutet. Alla barn regerar olika därför är det svårt att veta hur Selin kommer att reagera innan hon ens har tagit sprutan. Önskar er alla lycka iaf! Skickar styrkekramar till dig Rgc!

Svar: Åh tack för mkt fina du, snäla gör dua till oss att vår lilla sessan kommer undan fritt från alla biverkningar. Jag är livrädd inför detta beslut och problemet är att min magkänsla säger massa olika saker, bland annat nej för jag är så himla paranoid men men .. vi får se inshaa allah ..
Mrs.Coskun

#2 - Nm

Du skriver: '' varför i hela friden ska barn vaccinera sig mot hepatit B'' som är den farliga typen och smittas via blod och sexuellt umgänge (vaccinet erbjuds för att smittan är väldigt vanlig runt om i världen osv)''
Nu är jag inte mamma och är inte insatt i detta men om det är som du skriver att det är den farliga typen samt vanligt runt om i världen, varför ska man inte låta sitt barn vaccinera sitt barn mot det? Tänk om barnet får det i framtiden, är det inte bättre veta att dem har vaccinerat sig redan? Mina tankar kring det men som sagt jag är inte insatt i detta.
Kan däremot förstå att det är förvirrande just nu när man är nybliven mamma och måste ta flera beslut och inte vet vad som egentligen kan vara bäst för barnet :) må Allah swt hjälpa dig och din man genom alla beslut och den tuffa tiden <3 hoppas ni kommer fram till det beslut som ni är nöjda med inshaAllah :)<3

Svar: Man erbjuds den för föräldrar som
Kommer från ridkläder då många inte testar sig osv . Men då ingen mitt barn har daglig kontakt med bär på sjukdomen så känner jag att hon kan vaccinera sig mot detta som vuxen , och allahu a3lam :)
Mrs.Coskun

#3 - dina

Salaam alaikom syster! Min bebis är 10 mån ma sha Allah wa-lhamdulillah, och jag & min man var också jätteosäkra inför hans vaccinering. Först sa vi nej, men vår bvc-sjuksköterska frågade hela tiden vad vi tyckte och bad oss läsa på osv. Jag tyckte som du angående hepatit B - subhanAllah sex är ju verkligen inte aktuellt för min bebis (plus att hepatit B oftast sprids när man har flera okända partner) och plus att hepatit B inte är en dödlig sjukdom. Det finns de som lever fullt normalt med den sjukdomen. Så vi valde bort den plus pneumokocker som bara funnits i ca 6 år. De andra har funnits i flera årtionde så de kändes säkrare. Men vår son fick första sprutan vid 6 månader just för att vi velade fram o tillbaka (alhamdulillah, kändes bättre att han va lite större än miskin 3 månader. I slutändan handlar det om tawakkulAllah - oavsett vaccin eller ej så skyddar Allah oss, eller ger oss sjukdomar. Men gör som vi gjorde: minus hepatit b, pneumokocker och tuberkulos. Alhamdulillah vår son mådde i princip som vanligt efter de två vaccindoserna (6 mån, 8 mån och in sha Allah nu vid 10 mån) må Allah skydda er från allt ont, amin ♥

Svar: Walekom assalam! Åh så skönt med någon som förstår precis mitt tanke sött! Tack för tipset fina du om de avdra vaccinen. Ja tänkte också vänta till 6 mån men fick kalla fötter när hon börja prata om kikhosta som är farlig för de minsta men allvarlig för bebisar ? Var du inte rädd att han skulle smittas under tiden du avvaktade ?
Mrs.Coskun

#4 - Anonym

Inshallah så går allt som det ska. Biverkningar är ju vanligt att få, men hellre få lite biverkningar av vaccinet än att få sjukdomen som man vaccineras mot.. o du kan ju tänka fördelar och nackdelar. Jag tror du gör rätt beslut iaf, du vill ju bara din dotters bästa! Men kan tänka mig att det är svårt och mkt press. Kheyr inshallah , må Allah ge din dotter god hälsa resten av livet

Svar: Ameen och alla andras barn ya rabb!! Får göra mkt duaa under ramdan helt enkelt inshaa allah <3
Mrs.Coskun

#5 - Sara

Assalam Alikom! Har en 4 månaders bebis och tog vaccin på honom när han var 3 månader. Han blev lite kinkig och ledsen efter vaccinet och fick lite feber på natten, men inget farligare än så. Jag tycker att man ska vaccinera sitt barn med dessa "standard" vaccin som är ändå ganska beprövade och använda på flera miljoner barn. I islam tror vi på att varje sjukdom har ett botemedel och detta är inshaAllah ett sätt att skydda sig. Om det visar sig att bebisen drabbas av allvarliga biverkningar vilket är väldigt sällan sådant sker så får man ta den fighten då. Allah har en plan för dig ukhti och allt är redan skrivet så du behöver inte känna dig orolig bi idn Allah :)

#6 - Ruki

Må Allah underlätta allt för dig och alla andra mammor. Visst är det svårt att ta beslut gällande vaccinet.. Tycker så själv då jag är gravid i 2 månaden och dessutom bor i Turkiet pga studier för tillfället.. Ja här fick ja då höra att dom tom vaccinerar dig hela 5 gånger för stelkramp då du är gravid! NÄR DU ÄR GRAVID! Jag sa ju då absolut nej till detta då min unge inte ens är född och vad skulle det vara för nytta att vaccinera sig mot stelkramp när man är gravid? Anledningen till varför man måste vaccinera sig mot stelkramp fick jag höra var för att skydda barnet mot risk av fallande på en spik lr typ att den blir biten av en hund. Ok må Allah skydda alla våra barn men hur stor risk finns det att en bebis kryper runt i spikiga områden? Det är helt normalt att vi tänker "men tänk om mitt barn blir smittat" med tanke på att vi jämt och ständigt får höra att vaccin är nödvändigt, och visst får jag också tankarna då och då att jag kanske gör fel men jag tror absolut inte att vaccin e så oskyldigt som det ser ut att vara. Men du kan trösta dig med att även vi som barn fått vaccin och klarar oss alhamdulillah utan att ngt ont har hänt oss.
har två personer i min omgivning som aldrig har vaccinerat sina barn och dom är omkring 10-15 år och hamdulillah dom är helt friska.

#7 - dina

Jag ammar fortfarande och när min bebis var liten var han mycket fäst vid amning så jag tänkte att bröstmjölken skyddar honom och alhamdulillah han fick ingen sjukdom tills dess. Du ammar inte henne nu men jag tycker att du inte behöver oroa dig, bebisar är inte som oss ute i samhället på samma sätt. Dessutom är i princip hela sverige vaccinerade så hon har inte stor chans att bli smittad (förutom om Allah vill det). Var inte orolig, vänta lite till. De e så små i början, vid 6 månader har de iaf börjat bli starkare och större. Sen får vi inte glömma att kuffar har hund, vet inte vad najas är osv så det är självklara faktorer till smitta medan vi muslimer är rena :-*

#8 - JP

På allvar Dina? Tror du att våra hundar smittar oss med sjukdomar? Och vi som inte är muslimer är mindre renliga? Du får nog läsa på där. Mycket otrevlig kommentar av dig.

#9 - Anonym

"Sen får vi inte glömma att kuffar har hund, vet inte vad najas är osv så det är självklara faktorer till smitta medan vi muslimer är rena :-*" - Dina

Men herregud vad är det för människosyn du har egentligen?! Vet gott om muslimer med husdjur, är dem kanske smutsiga muslimer då? Vet även massvis med muslimer som inte är speciellt hygeniska av sig. Döm inte andra människor pga deras religion. Vi är alla olika oavsett vår religion eller etnicitet.

Mrs Coskun vet inte vad du har för planer för ditt barn men ha i åtanke att om barn inte "vandrar runt" i världen som oss vuxna går det fortfarande i förskola och skola. De möter alla sorters människor med olika bakgrunder. Better safe than sorry :)

#10 - Emina

Hepatit smittar inte bara via sexuell kontakt utan kan även föras över via blod. Alla som åker utomlands rekommenderas vaccinera sig mot hepatit eftersom att det kan överföras via mat och sånt också, det är väldigt, väldigt farligt. Min pappa fick hepatit B i fd Jugoslavien där det var jättevanligt när han gjorde lumpen och de gav blod (man var inte så noga med rena nålar) det bidrog till att hela familjen fick vaccinera sig - eftersom att om vi någon gång kom i kontakt med hans blod kunde bli smittade, min mamma var ju såklart särskilt utsatt. Jag tror inte att bebisar vaccineras mot hepatit för att uppmuntra dem till att byta sexuella partners (även om man har detta i åtanke också) utan för att skydda dem mot denna sjukdom som kan spridas väldigt lätt på andra sätt också (kolla bara eldorados jordgubbar I SVERIGE från Bosnien sOm drogs in ett tag för att man misstänkte att de bar på hepatit viruset) särskilt till dem som åker till länder där den finns i stor utsträckning (tex Bosnien eller Turkiet och lilknande) och där den kan spridas via maten, tänk om man äter ute o någon av personalen på en restaurang har det och inte vet om det och skär sig eller liknande och slarvar med hygienen? Det kan vara riktigt farligt. Men jag förstår dina argument också. Som många andra har sagt, läs inte för mycket på nätet utan kolla med läkare och liknande som är utbildade och kan ge dig pålitliga svar. Och framförallt, oroa dig inte för mycket. InshAllah det går bra, precis som det gör med en stor majoritet av alla barn som vaccinerar sig!!!

Svar: Jag skrev ju att det smittas via bland annat sexuelt umgänge OCH blod ?!:) Det är dock bara hepatit B de gäller, men du fick mig att tänka efter ang det där med hygienen på restaurnag osv men jag tänker att sånt fortfarande inte är aktuellt för ett barn, eller ? Jag vet inte.. jag kommer iaf inte mata min unge med ute mat på ett bra tag Inshaa allah. Och jag är ju vaccinerad mot de och min make och alla vi umgås med osv.. men men kheer inshaa allah får se :)
Mrs.Coskun

#11 - Anonym

Jasså JP? Otrevligt? How about svenskars kommentarer om oss muslimer? Att alla är ökenaraber som är håriga osv. Och ja, hundar bär på många sjukdomar och deras saliv är jätteorent. Jag ser inte alls det mysiga i att dela mjukglass med en stor hundtunga tyvärr. Kalla mig vad du vill, men det där är inte normalt. Ta gärna och förklara för mig alla de punkter som gör er rena, så att okunniga jag kan bli påläst :D ;)

#12 - Anonym

Men åååhh kan du inte skilja på ISLAM och MUSLIMER, anonym!?! Inom ISLAM är det förbjudet att ha hund som husdjur, vad "muslimer" sen väljer att göra har inte med islam att göra. I vår tro är hundar orena och thats it, det tänker jag inte ursäkta för dig. Det är väl klart att om du delar säng, toa, kläder, mat, pussar osv med din ORENA hund, att inte du heller är särskilt fräsch? Åt skogen med den här hundtabun här i sverige, jag bryr mig inte om era kissande flämtande hundar som ni älskar mer än människor. Om någon säger "bläää" åt en liten unge är det ingen som höjer ögonbrynen, men så fort man nämner hundar blir det ett ståhej. Frågan är vad DU har för människosyn..

#13 - Anonym

Dina/ anonym: Vill du se oss alla svenskar som SDanhängare och själv sjunka till deras hatiska och fördomsfulla nivå så får det vara ditt val.
Fördomsfulla människor är lika hemska, vilken etnisk tillhörighet de än har. Ursäkta inte dina egna åsikter med att det finns "svenskar" som är lika dumma.
/ en i dina ögon smutsig svensk utan de fördomar du försöker pålägga mig.

O nej, hundar i Sverige bär inte sjukdomar- de är nämligen vaccinerade!!! O inte ens som ovaccinerade så bär de på de sjukdomar människor vaccineras mot. Om ovaccinerade barn blir smittade med sjukdomar så kommer det inte vara från hundar utan från andra ovaccinerade människor. Alltså spelar det ingen roll att du inte har hund. Du är inte säkrare för det. Jisses alltså.

Svar: Ta inte åt dig fina du! Ibland tänker inte folk på hur de uttrycker sig eller formulerar sig när de kommenterar och därav kan de bli lätt fel och missförstånd. Hundar är ett känsligt ämne för muslimer då islam anser att hundens saliv inte är rent/sterilt och därav inte lämpligt att ha på kläder och i hemmet ( då hundar seglar mkt och slickar osv ) de finns faktist olika forskningar som
Tyder på de osv. Dock så säger islam inget om djuret som också är en utav Guds skapelse som vi inte ska hata eller förkasta. Hundar får man ha som vakthundar tex osv vad jag vet så länge de inte bor med en inomhus där man ber osv då deras saliv bryter även tagningen.

Till systrarna ang hunden : tänk på att de finns olika sorters människor som läser bloggen. Muslimer , kristna, buddhister , ateister araber svenskar afrikaner kineser allt ! Allt ni säger och allt jag skriver om här blir automatiskt en typ av dawah alltså blir se helt fel av en muslim att kalla en kafir ( icke muslim ) för smutsig och oren pga ett djur på en plattform som ska spegla islam , vill vi skrämma bort folk ännu mer från oss ?
Mrs.Coskun

#14 - JP

Tack för ditt svar Mrs Coskun! Jag uppskattar din blogg mycket trots att jag inte är muslim eller ens religiös. Jag är trots det mycket intresserad av religion och tror att jag började läsa om islam redan när jag var 11 år. Men trots allt jag läst både själv och på högskola så är det en sak en icke muslim aldrig kan ge en och de är förståelsen för hur det är att vara muslim i vardagen. O den förståelsen har jag fått genom din blogg.
Jag är själv för samexistens på lika villkor och därför blir jag så arg av fördomsfulla människor som man ibland tFördomar är ett sådant gift. Se bara vad de gör med politiken i detta landet.

#15 - JP

Tack för ditt svar Mrs Coskun! Jag uppskattar din blogg mycket trots att jag inte är muslim eller ens religiös. Jag är trots det mycket intresserad av religion och tror att jag började läsa om islam redan när jag var 11 år. Men trots allt jag läst både själv och på högskola så är det en sak en icke muslim aldrig kan ge en och de är förståelsen för hur det är att vara muslim i vardagen. O den förståelsen har jag fått genom din blogg.
Jag är själv för samexistens på lika villkor och därför blir jag så arg av fördomsfulla människor. Fördomar är ett sådant gift. Se bara vad de gör med politiken i detta landet.
Men jag ska inte ta åt mig utan hoppas på att det var en olycklig formulering. :)

Ps. Har full förståelse för att man inte vill dela saliv med en hund. Blir oxå chockad av människor som delar mat med sina djur. Jag vill knappt dricka ur samma glas som min man. Haha :)

Svar: Åh va skönt att höra att du finner denna lilla bloggen givande på de sättet blir så glad! Jaa islam är perfekt de är vi muslimer som är bristfälliga men ingen människa är ju perfekt muslim eller icke :) hoppas du fortsätter ha ett öppet sinne och hoppas innerligt du blir väl bemött av muslimer runt om. Ta hand om dih fina du <3
Mrs.Coskun

#16 - K

Asalamo aleikom wr wb syster.Insha'allah är allt väl med er, Må allah bevara din familj.
Syster, kolla upp i Riskhandboken (barnhälsovård) där står det bland annat om vaccinationer som BCG vacciner m.m. Insha'allah finner du hemsidan intressant :)
Önskar er en fortsatt trevlig dag.

#17 - SSK

Läs jättemycket på kombsprutan vid 18 mån mässling påssjuka o röda hund. Finns inga evidensbaserat mellan de o autism men det är väldigt omdiskuterat speciellt i usa där hundratusentals föräldrar har upptäck personlighetsförändringar och talsvårigheter direkt efter vaccinationen

#18 - Sibel

Salam aleykum syster detta är första gången jag är inne på din blogg och jag fastnade på detta inlägget. Jag tycker verkligen, verkligen att du ska bli medlem på gruppen vaccinationers baksida och läs på allt där! Artiklar, videos, innehållsförteckningar till vaccinerna (!) innan du gör ditt val. Min dotter är åtta månader och jag har inte vaccinerat henne och kommer insha Allah aldrig göra det heller! Alhamdulillah hon har aldrig varit sjuk hittills, vet du vad vacciner gör med stackars barns immunsystem. Det är så läskigt att de vill man ska spruta in de där gifterna i små bebisars kroppar när de är så försvarslösa! Barns immunsystem byggs tills de är ca 2-3 år gamla, läs på och vänta tills den åldern åtminstone. Om jag skriver allt jag vet här så blir det en historia så istället hänvisar jag dig till den gruppen på Facebook. Vet ni om att det finns haramingredienser i vaccinerna? Nej förmodligen inte någon som vet om det för folk litar tyvärr blint på det svenska sjukvården säger, för de är ju så pålitliga. Eller som någon sa, lyssna på läkare och sjuksköterskor de har kunskap om det, tyvärr så har de inte det, de blir utbildade i några timmar endast om vaccinationer och av dem då? Myndigheter som ägs av läkemedelsföretagen..