I ♥ Eco ?!
 

Idag tänkte jag att vi tillsammans ska diskutera frågan '' att köpa elr inte köpa ekologiskt''. Ovan ser ni en bild på Baby S BB-outift som jag fyndade inne på ICA Maxi, skulle man kunna gissa på det? Det som fångade mig mest var den stora Eco skylten jag gick förbi med en massa underbara bebis grejer. Jag har aldrig varit en person som vart insatt i detta, men i och med bebis så började jag tänka mer på var produkter jag inhandlar kommer ifrån, vare sig det är mat, hygien produkter eller kläder. Baby S äger mycket ekologiska kläder faktiskt, mycket tack vare att stora klädkedjor som KappAhl, H&M och Lindex faktiskt har börjat producera mycket barnkläder i ekologiskt bomull och någonstans i samvetet känns de väl bra att dessa kläder tillverkats på ett humanistiskt vis och på ekologiska resurser, eller hur? 

Sen till det här med ekologisk mat, min fina bobo Alaa är min stora inspo till detta ämne - ung religiös tjej som tycker att man som muslim även faktiskt har ett ansvar till att inte stötta besprutningsindustri där barn slavar för minilön och en industri som bidrar till att luften förorenas osv. När man tänker efter så är det ju vår plikt inom vår religion att vi ska värna om miljön, våra medmänniskor och framförallt våra kroppar! Vad är det vi stoppar i oss? Jag fick panik när vi skulle handla här om dagen och sträckte mig efter vindruvorna och hon sa ''NEJ - de kan innehålla rester av 26 olika bekämpningsmedel och detsamma gäller banan''. LÄS denna artikel!!

Visste ni om detta? Jag är ju lite skeptisk av mig och kan känna att - ska man verkligen lita på all denna eco-hype, men vad gör de egentligen om jag lägger några kronor extra och gör ett medvetet val där jag iaf har kunskap om vad jag stoppar i mig?! Jag säger inte att hela mitt liv kommer bli ekologikst nu, tyvärr är jag för svag för det, men i artikeln så nämns 5 punkter som man kan försöka följa, jag har till och med hört att det finns halal kött som är ekologiskt nu - waow säger jag bara !

Vad är era åsikter om detta kära läsare? Hur känner ni inför eco-produkter och varför? 

#1 - Anonym

Det är inte bara bättre för miljön, djuren samt människorna som arbetar utan det är ju även hälsosammare för oss när vi äter obesprutade frukter exempelvis. Jag vet många som gått från att äta "vanligt" till att bara äta ekologiskt och de mår SÅ mkt bättre .. det e ju trotsallt massa gifter vi får i oss subhanAllah

#2 - sumaya

Jag anser att det är viktigt att tänka på miljön och fundera kring vilken miljö vill jag leva i och om man vill att ens barn och barnbarn få samma möjligheter till det. Som ni påpekar är det viktigt som muslim bidra till att handla ekologisk med det lilla man kan. Alla kan inte det eftersom det kan vara dyrt i längden men lite kan man vara med och påverka. Det är skrämmande att se på de miljöförändringar som sker just nu och vad som händer med naturen om flera år. Inte för att tala om sjukdomen cancer som de flesta anser att detta blir allt vanligare sjukdom i samband med miljöändringen. Viktigt att källsortera och återanvända saker och ting än istället köpa och sedan slänga. Somsagt små saker går att påverka och ändra på :)

#3 - Camilla

Även om min dotter mest har ekologiska kläder så har jag i ärlighetens namn aldrig gjort ett aktivt val för ekologiskt utan köper bara det jag behöver/tycker är fint. I mataffären är det detsamma, jag handlar utefter vad som ger mest utdelning för pengarna, tyvärr inte efter om det är ekologiskt eller inte. TYVÄRR står inte ekologisk att de som producerar det arbetar under humana förhållanden, ett exempel är H&Ms produkter med skinn och deras arbetare i bangladesh, sedan det avslöjades så skulle jag aldrig aldrig kunna köpa någon av deras skinnprodukter. Vad jag vill säga med det är att det är lättare för mig att göra aktivt val om det direkt påverkar mina medmänniskor än när det indirekt gör det för i slutändan så påverkar även ekologiska varor jorden och människornas hälsa.

Bra och tankeväckande inlägg!

Svar: hehe fast ekologiskt ska stå för bland annat ekologiska råvaror/material men även en humnitär produktion :) det gäller att läsa på om sånt för att förstår hur loppet går runt, länken jag länkade är ett bra exempel på detta.
Annars tycker jag du är duktig på att undvika kemikalier fina millis <3
Mrs.Coskun

#4 - Anonym

Jag försöker oftast köpa ekologiskt nu för tiden

#5 - Anonym

Håller med Camilla

#6 - Naz

Jag håller också med Camilla. Jag undrar om någon vet om det finns någon stor (eller liten också för den delen)klädkedja i Sverige som tillverkar sina produkter under humana förhållanden?

Svar: Alltså de kedjor jag nämnde , speciellt Kapphals newbie kollektion så står ekologiskt för både material OCH för produktion! Kika på deras hemsida vetja :)
Mrs.Coskun

#7 - Camilla

Det är det härjar menar, Rihab: http://fof.se/textruta/sa-hittar-du-ratt-i-markningsdjungeln

Länken leder till forskning och framsteg där de berättar vad olika märkningar innebär och kraven för dem. Kraven för att få märka med ECO gäller endast med hänsyn till miljöhänsyn vid odling och DJURENS förhållanden. För att försäkra sig om att köpa något som har producerats under skäliga arbetsförhållanden behöver det vara Fair Trade :)
som du säger så uppger conscious att de tar hänsyn till båda delar, men då råder jag dig att kolla på uppdrag gransknings dokumentärer om H&M och deras anställda.

#8 - Emina

Jag tycker verkligen att man som muslim har ett ansvar att värna om miljön och att se till så att produkter tillverkas så som de ska, under humana förhållanden. Allra minst har vi ett ansvar att sköta om våra egna kroppar och vara mån om vad man stoppar i sig, de rekommenderar ju att man köper iaf ekologiska frukter(främst bananer efter den hemska dole incidenten) grönsaker, mejeriprodukter och ekologisk kött just för att man stoppar i sig så mycket gifter via dessa saker om man väljer de alternativen som inte är ekologiska. MEN priserna skiljer sig ganska rejält åt när det kommer till vissa varor, fast det får det nästan vara värt. Tyvärr låter jag ofta priset styra, men försöker i varje fall hålla mig till ekologiska mejeriprodukter eftersom att mellanskillnaden bara handlar om någon krona. Det gör en enorm skillnad att köpa ekologiskt, men det är ett kollektivt ansvar och tyvärr så hjälper det inte så mycket om bara en person i världen gör det :/

#9 - Elisabeth

Jag försöker att undvika de värsta kemikaliebovarna, vanliga bananer, pangasiusfisk, vindruvor etc. och köpa ekologiskt där det går.

Försöker också att äta varierat, för t ex några vindruvor är inte så farligt, men äter man en skål om dagen ökar gifterna snabbt. Läste nåt galet om en flicka som gillade kalvkött mycket. Föräldrarna gav henne det rätt ofta, och vid 5 års ålder utvecklar tjejen bröst! Berodde på att kalvarna fått tillväxthormon för att växa snabbt. Hade hon ätit köttet bara ibland hade det ju inte fått samma effekt.

#10 - Dillan

Men gu så söta kläder!!! Jag vill också ha en bebisss och en flicka!!!

#11 - Anonym

Syster undrar ifall du vet något om ''lspm'' på sistånde ?

Svar: Allt är bra med henne inshaa Allah <3
Mrs.Coskun

#12 - Noor

Jag har tänkt på det mycket själv,och tror jag själv kommer föredra eco kläder till mina små barn i framtiden, man vill ha det bästa och det bästa är nog eco, för den tänker på vad det är för material och hur den har tillverkats och det tycker jag är viktigt för barn då de kan vara väldigt känsliga.

Kan också vara bra att äta eco när man är gravid och ammar för allt man stoppar i sig går till sitt lilla barn.

#13 - Umm Amina

Assalaamu 3laykum wa Ra7matullAhi wa BarakaatuHo

Tänkte bara dela med mig att jag brukar köpa begagnade kläder till barnen allt från loppis till blocket till andrahandsbutiker-barnartiklar. Bra för miljön, urtvättade kemikalier, billigare och jätte fina. Knappt använda. Barnen växer snabbt. Självklart väljer jag det jag tycker är finast och fräschast.
Hittade den annons som jag lätt skulle köpa om jag hade en flicka, älskar märket Newbie. Kläderna är nya också. Så kom du i tankarna, kolla:

http://www.blocket.se/stockholm/Kladpaket_stl_56_62_68_52443381.htm?ca=11#xtor=AD-25-%5Bblocket%5D-%5Bindex%5D-%5Btextlank%5D-%5Bemail%5D-%5B%5D-%5B%5D

Med vänlig hälsning,
Umm Amina

#14 - Soso

Hej umamina

Var kan man köpa ekologiskt halal kött???

Vänligen kontakta mig på epost