Q & A : Mixed Marriage
Salaam alaykom syster. Undrar om du kan hjälpa mig inshAllah. Det är en friare som har kommit till mig som har bra akhlaq,väldigt praktiserande och jag kan se mig spendera mitt liv med honom. Problemet är att han är halv arab och jag är pakistanier. Mina föräldrar tvekar eftersom de anser att det kommer bli kulturkrockar,att jag kmr "glömma bort" mina pakistanska rötter och arv. Enligt mig är det helt dumt men vad ska jag göra? Snälla hjälp mig!
-
 
Walekom assalam käea syster!

Det du upplever är ett vanligt problem i dagens samhälle. Det vi måste komma ihåg är att våra föräldrar är som dem är för en anledning - de är uppvuxna i sina hemländer där deras eget folkslag och kultur är dominerande, därför är de otroligt svårt för dem att sätta sig in i vår värld. 
 
Mitt råd till dig är att göra som jag gjorde, förklarade för dina  föräldrar att du värnar om ditt  språk och kommer inte glömma dina rötter, jag tex hade traditionella cermonier enligt min kultur under vår henna/bröllop likaväl som jag hade min makes. Det går att mötas halvvägs!
 
Förklara för dem att när man gifter sig för Allahs skull, med en Guds fruktig make kommer han aldrig vara respektlös mot varken dina rötter eller din familjs och att det i grund och botten bara är islam som spelar roll egentligen. Att uppfostra en familj islamiskt är viktigare än att uppfostra dem kulturellt, detta betyder dock inte att barnen inte kommer ha några rötter.
 
Det hjälper att be en imama kanske tala med din familj, eller någon äldre i din familj som förstår ditt tankesätt, ju fler på din sida detso lättare kommer dina föräldrar att bli övertalade.
 
Jag är ju själv tunisier och gift med en turk och har aldrig känt att jag förlorat mina rötter pga min make. 
Och jag är säker på att de finns fler läsare med mixade äktenskap, eller hur ? Vill ni dela med er king detta något ? 
-
 
TO READ THIS POST IN ENGLISH, PRESS HERE!
#1 - Anonym

Om du tycker att det är viktigt med din kultur så gör det klart för din friare inför dina föräldrar och ge exempel så som att du vill prata dina föräldrars språk med barnen, vill att ni ska besöka hemlandet osv. Och inshaAllah så om din friare går med på det så förstår dina föräldrar att han inte vill ta ifrån er kultur från dem framtida barnen.

Jag har själv gift mig med någon från en annan kultur och det har alla runt omkring mig faktiskt också gjort, vilket är lite komiskt (jag pratar då om 8 andra par) :P För alla oss har det gått bra alhamdolillah. D De flesta har innan de gift sig sagt kravet att de vill besöka deras hemland och att de ska prata sitt modersmål med dem framtida barnen och alla deras makar har tyckt att det varit ok. Att göra ett barn tre språkigt från början är ju bara fantastiskt (makens hemspråk, makans hemspråk och svenska)!#2 - BK

Alltid positivt när kulturer möts, speciellt i något så fint som i ett äktenskap!

#3 - LK

Salamu alaykom!

Det här ämnet ligger mig varmt om hjärtat då jag också är gift med en underbar människa mashaAllah från ett annat land. Men alhamdullah vi har ändå mycket gemensamt, som t.ex. Islam och det är många gånger tillräckligt. :)

Älskade syster, jag har tre råd till dig och alla andra i din situation.

1) Kom ihåg att ALLT är skrivet av Allah swt. Det spelar ingen roll vad du tycker eller vad dina föräldrar tycker, om det inte är skrivit så blir det inte ni. På samma sätt spelar det ingen roll vad dina föräldrar säger i nuläget, är det skrivet att du får honom så får du honom.

2) Fråga dig varför du vill ha just denna kille, vad är ditt syfte? Om ditt syfte är att genom ett äktenskap med denna broder leva ett gott och rättfärdigt liv som gör Allah nöjd och att du genom ditt äktenskap med denna broder kan vara ett gott exempel för andra och visa att Islam förenar människor och inte tvärtom samt att du genom äktenskapet vill bygga broar mellan muslimer och förena de så är det fantastiskt. Är ditt syfte något annat, dvs. annat än för Allahs skull, så vill jag be dig att tänka om.

3. Gör mycket dua! Allah swt säger "be Mig och Jag besvarar era böner". Be mycket!

Försök också som syster sa till dig att ha en dialog med dina föräldrar, kanske med din mamma. Försök förklara för henne hur du tänker. Tänk på att inte höja rösten och bli arg. Använd vänliga ord. Tro mig, i slutändan vill föräldrar bara sitt barns bästa.

Må Allah swt skydda dig och oss alla från det onda och underlätta för oss det goda. Må Gud underlätta för dig syster!

Din syster i Islam

#4 - Fatme

Hej kära syster, älskar din blogg och läser den dagligen. Du ger mig inspiration! :)
Måste bara fråga haha vad är ditt förnamn? Har läst din blogg ganska länge känns lite konstigt att bara se dig som rgc :p

#5 - Anonym

uppskattar din blogg rgc! är inte musse men tycker dina inlägg om såna här saker är väldigt intressanta

#6 - Anonym

Salam!

Jag själv är från indonesien och är gift med en som kommer från somalien. Och jag kan ärligt talat säga att det du går igenom nu har även jag gjort. Föräldrarna lade fram just de åsikterna du skrev här. ALhamdulillah att allt de sa visade sig vara helt fel. Det blev ingen kulturkrock, problem med språket osv utan vi fick till och med reda på att det inte var så mycket skillnad mellan oss som man verkligen trodde och mina föräldrar tog tillbaka det de sa efter ett par månader efter vi hade skrivit på. I grunden är vi detsamma. Gifter man sig för Allah skull går det alltid bra och det går att möta halvvägs som mrs coskun sa men det gäller ibland att prioritera vissa smågrejer vilken inte alls ska vara så svårt. Grejen är ju att vi har varit uppvuxna här i sverige och vi har inte samma mentalitet som våra föräldrar så för oss tror jag nog det funkar bra men för de tar det kanske lite längre tid att smälta in. Ge de tid.

#7 - Darya

Salamo alikum.
Det verkar som om många av oss ungdomar stöttar på detta problem, och det är alltid jobbig.

Där jag kommer ifrån är folk långt ifrån religiösa(mesta ateister-eller så tror de, men icke praktiserande) och jag är hellre singel än gift med någon sånt.
Dock har jag försökt lägga upp min syn på det hela, att så länge någon kurd kommer och han inte ör praktiserande oavsett hur bra han verkar vara- så är svaret nej. Medan om en icke kurd kommer och han har allt det jag söker- inshaAllah. Men det är något min mamma inte håller med- tydligen tänker hon mycket på vad folk säger och kultur verkar vara en stor del av deras tid. Sånt gör mig arg. För så länge man följer islam ich Sunnah, behöver man inte kultur(matkultur ok- men uppfostran på barn osv sker baserad på islam). Sen tycker jag att föräldrar borde räkna med att när vi barnen uppfostras i ett land där olika nationaliteter lever ihop, att vi kanske inte kan följa deras fotspår. Nu menar jag inget negativ- utan mer kulturellt. Det ör ju det allt handlar om.

InshaAllah våra föräldrar ändrar deras tankesätt gällande blandade kulturer, för jag är rätt säkert på att nästa generation kommer inshaAllah inte ha några problem med det. Och vi förtjänar också den möjligheten.